Θεωρείο (18/07/21)

4' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φοβούνται τις εκλογές  

Οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων που θέλουν να πολιτευτούν στις επόμενες εκλογές πρέπει να παραιτηθούν από το αξίωμά τους έξι μήνες πριν. Τούτη η προϋπόθεση έχει κάνει πολλούς γενικούς να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα και να ρωτάνε διαρκώς πότε θα γίνουν εκλογές. Και επειδή είναι πολλοί που θα μπουν στα ψηφοδέλτια, δεν υπάρχει καλύτερο «εκλογικό» κριτήριο από αυτό. Μόλις δείτε να έρχονται οι πρώτες παραιτήσεις, αυτομάτως θα μυρίσει εκλογές.  

Δημοκρατικός εορτασμός 

Με αυστηρά πρωτόκολλα για την προστασία από την COVID-19 θα γίνει και φέτος ο εορτασμός στο Προεδρικό Μέγαρο για την 47η Επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Το χαρακτηριστικό ωστόσο θα είναι άλλο. Η κ. Σακελλαροπούλου εκτός από τους πολιτικούς αρχηγούς, υπουργούς και βουλευτές έχει καλέσει πλήθος εκπροσώπων από την κοινωνία των πολιτών, «φτιάχνοντας» μία γιορτή που εκφράζει όλη την ελληνική κοινωνία. Ενδεικτικά μόνο να αναφέρω πως παρόντες θα είναι διευθυντές ΜΕΘ COVID, λοιμωξιολόγοι από την Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, γιατροί από τα ακριτικά μας νησιά, εθελοντές αιμοδότες. Εχει καλέσει ακόμη επιστήμονες που αναπτύσσουν πρωτοπόρες τεχνολογίες στους τομείς του περιβάλλοντος, της υγείας, της γενετικής, αλλά και επαγγελματίες από τον παραγωγικό τομέα της οικονομίας, όπως οινοποιούς, βιοτέχνες και αγρότες. Παράλληλα, έχουν προσκληθεί μαθητές που διέπρεψαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αθλητές αλλά και πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι έχουν καταφέρει να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία. Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους προσκεκλημένους θα έχουν η Μάγδα Φύσσα, η Σταυρούλα Αξαρλιάν, ο Γιώργος Μομφεράτος και η Σοφία Μπεκατώρου, ενώ προσκλήσεις έχουν λάβει εκπρόσωποι Γυναικείων Οργανώσεων, δομών Κοινωνικής Πρόνοιας Θυμάτων Βίας και Προστασίας Ανηλίκων, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Διαμόρφωσης Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, συνθέτοντας μία γιορτή χωρίς αποκλεισμούς, όπως πρέπει να είναι η Δημοκρατία.

Μνήμη εισβολής

Διαδικτυακή εκδήλωση, στις 20 Ιουλίου, με ομιλητή και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη διοργανώνει για ακόμη μία χρονιά η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (γνωστή ως ΠΣΕΚΑ) με αφορμή την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής στη μεγαλόνησο. Ομιλητές πλην του πρωθυπουργού θα είναι ακόμα ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, ο φιλέλληνας γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ Γκρέγκορι Μικς και ο επικεφαλής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC) Ντέιβιντ Χάρις. Συντονιστές της συζήτησης θα είναι ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ και οι Αντυ και Μάικ Μανάτος, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν και οι ομογενειακές οργανώσεις ΑΧΕΠΑ και HALC.

Τι θα κάνει η Βούλα;  

Μεγάλη κινητικότητα υπάρχει στη συμπρωτεύουσα καθώς, όπως σας έχω γράψει επανειλημμένως, το Μαξίμου θέλει να ενισχύσει τα ψηφοδέλτια της Περιφέρειας. Τις προάλλες σας έγραφα για πιθανή υποψηφιότητα του Ανδρέα Παπαμιμίκου. Αλλά δεν είναι η μόνη που συζητιέται. Ενα ακόμα πρόσωπο, ιδιαίτερα ισχυρό, είναι αυτό της Βούλας Πατουλίδου, που είναι σήμερα αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Η χρυσή ολυμπιονίκης πάντως δεν έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά της.  

Από το Παρίσι 

Η στήλη σάς είχε γράψει πως ένα από τα πρόσωπα που είναι πιθανόν να αντικαταστήσουν την Ελένη Σουρανή είναι η Αννα-Μαρία Μπούρα, που υπηρετεί αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες, στην Εξωτερική Υπηρεσία της Ε.Ε. με αντικείμενο τα Δυτικά Βαλκάνια. Τελευταία υπάρχει και άλλο πρόσωπο, πάλι γυναίκα, που έχει προστεθεί στη συζήτηση για τη διαδοχή της στενής συνεργάτιδος του πρωθυπουργού: η Αγλαΐα Μπαλτά, πρέσβειρα της Ελλάδος στο Παρίσι, είναι μια έμπειρη διπλωμάτης που μπορεί η επόμενη μέρα να τη βρει στο Μαξίμου.  

H κυρία των συνεντεύξεων  

Για τους παλαιότερους το όνομά της είναι συνώνυμο της συνέντευξης. Οι νεότεροι μπορούν να τη γνωρίσουν μέσα από το νέο της βιβλίο με τίτλο «Οικογένειες Παπανδρέου – Μητσοτάκη, 20 συνεντεύξεις» από τις εκδόσεις Αρμός. Η Ολγα Μπακομάρου έχει συγκεντρώσει στο βιβλίο της συνεντεύξεις που έγραψαν Ιστορία με δύο από τις μεγαλύτερες πολιτικές οικογένειες της χώρας: τους Παπανδρέου και τους Μητσοτάκηδες. Συνεντεύξεις που έγιναν πρωτοσέλιδα και συζητήθηκαν σε παρελθόντα έτη και οι οποίες διαβάζονται μέχρι σήμερα σαν ιστορικές πλέον πηγές. Ανάμεσα στους συνεντευξιαζόμενους είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου, η Μαργαρίτα και δύο από τα τέσσερα παιδιά τους, ο Γιώργος και η Σοφία και από την οικογένεια Μητσοτάκη, ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος, η σύζυγός του Μαρίκα Μητσοτάκη, αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη. Οσοι αγαπούν την πολιτική είναι βέβαιο πως θα το διαβάσουν απνευστί.  

Δουλεύει μεθοδικά  

Δεν κάνει καλή δουλειά μόνο ως υπουργός, αλλά είναι πανταχού παρών σε κομματικές ή κοινωνικές εκδηλώσεις. Ο λόγος για τον Κυριάκο Πιερρακάκη για τον οποίο θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Εντός της εβδομάδας παρουσιάστηκε το επετειακό λεύκωμα της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών για τα εκατό χρόνια γεωλογικής υπηρεσίας στην Ελλάδα. Πολλοί υπουργοί έστειλαν χαιρετισμό καθώς στη Βουλή ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση για την υπόθεση Παππά. Μοναδική εξαίρεση, ο Κ. Πιερρακάκης, που έδωσε το «παρών» και απένειμε τα εύσημα στον διευθυντή της ΕΑΓΜΕ Ανδρέα Τσώκο, για τη δουλειά που κάνει. Από την παρουσία του δε, βγήκε και ειδησούλα καθώς ανακοίνωσε την ψηφιοποίηση των επιστημονικών γεωλογικών αρχείων του φορέα, γεγονός που θα φέρει στο φως ανεκτίμητης αξίας δεδομένα για τη βιομηχανία. 

Quiz

Ποιο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ που έχει πάρει ήδη θέση δίπλα στον Νίκο Ανδρουλάκη θέλει να μετακομίσει από την εκλογική του περιφέρεια στα Δυτικά της Αθήνας;

Στο Κογκρέσο

Μια ξεχωριστή τιμή δέχτηκε η Ντόρα Μπακογιάννη για τη διεθνή δράση της από το αμερικανικό Κογκρέσο. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Καρολάιν Μαλόνεϊ, μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου από τη Νέα Υόρκη, η οποία μίλησε για την πορεία και το έργο της πρώην υπουργού Εξωτερικών. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη συμβολή της στην προώθηση της περιφερειακής και παγκόσμιας ειρήνης, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η αναφορά της αυτή, η οποία συμπεριελήφθη στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, συνιστά μια σπάνια αναγνώριση, που δεν δίνεται συχνά σε μέλη Κοινοβουλίων άλλων χωρών και αποτελεί τιμή τόσο για την ίδια όσο και για την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή