Εχει δίκιο ο κ. Τόσκας

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τόσκας έγραψε ένα άρθρο, στο οποίο τονίζει πως αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει στην εξουσία θα πρέπει να απευθυνθεί «στους συντηρητικούς, στους θρησκευόμενους, στους εθνικιστές, αρκεί να είναι έντιμοι». Ο κ. Τόσκας προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και ως εκ τούτου κουβαλά τη νοοτροπία του μεγάλου και μαζικού κόμματος. Αυτή τη στιγμή όμως απευθύνεται σε μια ηγετική ομάδα που είναι πολιτικά διαπαιδαγωγημένη πάνω στη βάση της ιδεολογικοποίησης της πολιτικής. Εχει βαθύτατες μαρξιστικές καταβολές, οι οποίες και καθορίζουν τις προτάσεις της καθώς και την αντίληψη που έχει για την πολιτική. Υποθέτω πως τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, διαβάζοντας το άρθρο του κ. Τόσκα, θα υπέστησαν ακαριαία αλλεργικό σοκ ή ελαφρύ εγκεφαλικό!

Θυμούμαι, το 2014, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επέλαυνε προς την εξουσία, η αγωνία τους, όπως τη διατύπωναν με αρθρογραφία τους στην κομματική εφημερίδα, ήταν μήπως το κόμμα, λόγω της επαφής του με ένα μαζικό και άγνωστο ακροατήριο, χάσει την ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία του. Και η ηγεσία του όλου ΣΥΡΙΖΑ απαντούσε πως «δεν θα πάμε εμείς σε αυτούς, αυτοί θα έρθουν σε εμάς», εννοώντας πως η ραγδαία άνοδος του κόμματος δεν θα συνεπαγόταν και ιδεολογικές εκπτώσεις. 

Αδυνατούν να κατανοήσουν πως από το 2011 έως το 2015 ο κόσμος συνέρρεε στον ΣΥΡΙΖΑ από αγανάκτηση, πιστεύοντας στις μαγικές λύσεις του Αλ. Τσίπρα. Μετά τις αλλεπάλληλες ήττες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει αυτός να πλησιάσει όλους όσοι του γύρισαν την πλάτη. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει με «παιδιάστικα αριστερά συνθήματα», όπως επισημαίνει ο πρώην υπουργός. Διαφορετικά θα παραμένει στην αξιωματική αντιπολίτευση, λόγω της ανικανότητας άλλου κόμματος να διεκδικήσει αυτή τη θέση. 

Νομίζω πως αν μπορούσαν να αντιληφθούν και να επεξεργασθούν τα όσα υποστηρίζει ο κ. Τόσκας, αυτό θα συνέβαλλε στη δημιουργία και ενός ηπιότερου πολιτικού κλίματος. Διότι για να προσεγγίσεις ένα θρησκευόμενο, ένα συντηρητικό, έναν εθνικιστή, αυτό δεν μπορεί να το κάνεις με λόγο ακραία πολωτικό και με μαρξιστικές αναλύσεις της πεντάρας. Θα πρέπει η ηγετική ομάδα να μιλήσει και στη γλώσσα τους, αντιλαμβανόμενη πως ένα μαζικό κόμμα είναι ένα υποκείμενο πολιτικής ενότητας. Αυτή την υπέρβαση αδυνατεί να την κάνει ο συγκεκριμένος ΣΥΡΙΖΑ με τη συγκεκριμένη ηγεσία. Σε κάποια άλλη ζωή, ίσως!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή