Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην πατρίδα τους

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην πατρίδα τους

1' 39" χρόνος ανάγνωσης

Δεν πρόκειται για «μούρλα εθνική». Το αναγνωρίζουν οι ίδιοι οι Ολυμπιακοί Αγώνες: πρώτη εθνική ομάδα που παρελαύνει είναι η ελληνική. Αν λοιπόν χρειάζεται ένας τόπος μόνιμης τέλεσης των Ολυμπιακών, είναι η Ελλάδα. Γιατί όμως να χρειάζεται μόνιμος τόπος, παρά τις έριδες πόλεων για τη φιλοξενία τους; Διακρίνω τουλάχιστον τέσσερις λόγους:

Πρώτον, τα ανύπαρκτα κέρδη των πόλεων που τους φιλοξενούν. Συνήθως μετρούνται μόνο ζημιές. Οι δε ζημιές συνεχώς αυξάνονται. Ο  Economist (22/7) βεβαιώνει ότι η τυπική υπέρβαση των προϋπολογισμένων δαπανών είναι 172%. Εδώ και πολύ καιρό οι οικονομολόγοι αποφαίνονται ότι αντί για κέρδος, τουρισμό και κύρος, οι Ολυμπιακοί αφήνουν υψηλό χρέος, άχρηστες υποδομές και επαχθείς υποχρεώσεις. Αντίθετα, αν είναι μόνιμες οι εγκαταστάσεις, αποσβένονται απαιτώντας μόνο το κόστος συντήρησης. 

Δεύτερον, η κοινωνική αποδοχή. Σύμφωνα με τον Newyorker (22/7) οι Ιάπωνες πολίτες που πληρώνουν αδρά το κόστος, αναρωτιούνται για ποιον και γιατί γίνονται οι Ολυμπιακοί. Η αντίθεση έφτασε μέχρι τις μεγάλες εταιρείες-χορηγούς. Η Τoyota ανακοίνωσε ότι δεν θα αγοράσει διαφημίσεις στην τηλεόραση λόγω των «ανάμεικτων συναισθημάτων του κοινού απέναντι στους Ολυμπιακούς». Η Panasonic, η Fujitsu και άλλες δεν έστειλαν εκπροσώπους στην εναρκτήρια τελετή. Στα μάτια όλο και περισσότερων πολιτών οι Ολυμπιακοί δεν έχουν σχέση με την ολυμπιακή ιδέα της συναδέλφωσης των εθνών, αλλά έχουν καταντήσει κυνική κερδοσκοπία ιδιωτών εις βάρος των διοργανωτριών πόλεων και των 11.000 αθλητών, που μερικοί πένονται.

Τρίτον, στη χώρα μας, η δράση τρομοκρατικών οργανώσεων είναι ελάχιστη. Και τέταρτον, το κλίμα κάθε χώρας δεν ευνοεί την τέλεση Ολυμπιακών, όπως το κλίμα της Ελλάδας. 

Πεπεισμένος ότι «τα έθνη τοποθετούνται στην ιστορία κυρίως με τις πολιτιστικές τους επιδόσεις», ο Κ. Καραμανλής δημιούργησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών και πρότεινε τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στον χώρο της αρχαίας Ολυμπίας. «Ο χώρος αυτός», έγραφε, «μπορεί να προσλάβει τον χαρακτήρα ουδετέρου εδάφους με διεθνή συμφωνία που θα καθιερώνει το απαραβίαστο της περιοχής και θα αναγνωρίζει τον αποφασιστικό ρόλο της Ολυμπιακής Επιτροπής στην αθλητική αρμοδιότητά της». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαθέτει διεθνές κύρος και αποδεδειγμένη τόλμη. Θα μπορούσε να επαναλάβει την πρόταση προσαρμοσμένη στις σημερινές συνθήκες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT