For english, press 1

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νομίζεις ότι ακούς ηχογραφημένο μήνυμα. Ο ένας μιλάει για ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού. Ο άλλος επιτίθεται στον Χρυσοχοΐδη, ο τρίτος στον Χαρδαλιά και ο Πολάκης μετράει την ισχύ των ανέμων βλέποντας φωτογραφίες. Και όλοι μαζί φωνάζουν εν χορώ «πρωτοφανής» καταστροφή. Είτε πρόκειται για την πανδημία, είτε για σεισμό, είτε για χιονόπτωση, είτε για πυρκαγιά. Ορισμένοι αυτοσχεδιάζουν. Κάποιος τουίταρε «Karma is a bitch» αναφερόμενος στην κυβέρνηση, αν και θα ταίριαζε περισσότερο στην αντιπολίτευση. Κι ο άλλος αναρωτήθηκε πού κρύβεται τώρα ο καθηγητής Συνολάκης, ο λαλίστατος μετά το Μάτι. Με πόση αγωνία περιμένουν την καταστροφή που θα αντιστάθμιζε το όνειδος που ακούει στο όνομα Μάτι; Και πόσο τα ηχογραφημένα μηνύματα που εκπέμπουν, προδίδουν την αδυναμία τους να κατανοήσουν τι έγινε στο Μάτι. Δεν είναι μόνον η εκατόμβη που προκλήθηκε εξαιτίας ενός κρατικού μηχανισμού πανικόβλητου και κυνικού. Είναι και η δειλία της τότε κυβέρνησης που προσπάθησε να τους κρύψει, η επίδειξη πολιτικής ξεδιαντροπιάς με την άρνηση να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη. Πώς να ξεχάσεις τον συνέταιρο που είπε ότι για την καταστροφή φταίνε τα αυθαίρετα των κατοίκων;

Ναι, η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη είναι καταστροφή. Μπορεί να μη χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, όμως καταστράφηκε ένα μεγάλο δάσος, χάθηκαν περιουσίες. Ας αφήσουμε και τα απανθρακωμένα ζωντανά. Αλήθεια, πώς σκέφτεται ένας άνθρωπος που εγκαταλείπει το σπίτι του για να μην καεί ο ίδιος και αφήνει πίσω του τον σκύλο του ή τον γάτο του; Δυστυχώς όμως δεν είναι πρωτοφανής. Τέτοιες καταστροφές έχουμε ξαναζήσει και είμαστε καταδικασμένοι να τις ξαναζήσουμε. Επειδή δε το δάσος που κάηκε χθες στη Βαρυμπόμπη είχε ξανακαεί και στη δεκαετία του ογδόντα, μήπως θα πρέπει οι ειδικοί να μελετήσουν στα σοβαρά μια αλλαγή γραμμής; Θυμάμαι τη χλεύη που είχε υποστεί ο Γεώργιος Ράλλης το 1981, όταν είχε μιλήσει για τις κουκουνάρες που πετάγονται σαν χειροβομβίδες. Τότε κυριαρχούσαν οι θεωρίες συνωμοσίας. Πιστεύαμε ότι τις πυρκαγιές τις ανάβουν καταπατητές και πράκτορες σκοτεινών δυνάμεων που εχθρεύονται τον ελληνισμό. Και το ανερχόμενο τότε ΠΑΣΟΚ υποσχόταν πως θα το διορθώσει και αυτό. Μήπως όμως είχε δίκιο ο Ράλλης; Μήπως να δοκιμάζαμε βελανιδιές αντί για πεύκα στις αναδασώσεις; Ερωτώ ως άσχετος.

Διάβασα ότι ο ιπτάμενος πυροσβεστικός στόλος έχει διπλασιασθεί από πέρυσι. Παρ’ όλα αυτά η καταστροφή συνεχίζεται. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν πολλά ελλείμματα στην πρόληψη. Μια διαδεδομένη νοοτροπία που αντιμετωπίζει την προστασία των δασών όπως οι αντιεμβολιαστές τον κορωνοϊό. Χρειάζεται ευαισθητοποίηση, όπως χρειάζεται και εκπαίδευση. Ξέρεις τι να κάνεις αν γίνει σεισμός, όμως δεν ξέρεις τι να κάνεις αν η φωτιά πλησιάζει. Ιδού χώρος για δημόσιο διάλογο και σκληρή κριτική. Ομως αντί γι’ αυτό πέφτεις στο ηχογραφημένο μήνυμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή