Δεν προβλέπονται εκλογές

2' 14" χρόνος ανάγνωσης

Με δεδομένο ότι η πολιτική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κοινωνική ζωή και την καθημερινότητα, δεν θα μπορούσε να λείψει σχετική συζήτηση με αφορμή τις πυρκαγιές που αφανίζουν ακόμη τη χώρα. Μεταξύ κανονικών ανθρώπων, από εκείνους που το μυαλό τους λειτουργεί σχετικά λογικά, γίνεται ήδη πολιτική συζήτηση με δύο βασικά σκέλη: Αν οι πυρκαγιές έχουν πλήξει και πόσο τη δημοτικότητα και την αξιοπιστία της κυβέρνησης, ιδιαίτερα του Κυρ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού, και αν έχει διαμορφωθεί νέα κατάσταση που οδηγεί αναπόφευκτα σε εκλογές μέσα στο φθινόπωρο του 2021.

Δύσκολα τούτη την ώρα τα οριστικά συμπεράσματα, δύσκολες και οι απαντήσεις στα συγκεκριμένα ερωτήματα. Ο πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί προ πυρκαγιών ότι εκλογές δεν πρόκειται γίνουν εντός του 2021. Ολες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι διατηρούσε με διαφορά το «πάνω χέρι», ήταν σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατούσε να συνέλθει, με μηδενικές τις πιθανότητες διεκδίκησης της εξουσίας, οι συνθήκες της πανδημίας δεν επέτρεπαν τη διενέργεια εκλογών, ενώ η προοπτική της λήψης και αξιοποίησης τεράστιων κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Eνωση λειτουργούσε υπέρ της κυβέρνησης.
Προφανώς, γίνονται ήδη δημοσκοπήσεις κατά παραγγελίαν της κυβέρνησης και όχι μόνον, προκειμένου να διαπιστωθεί το πολιτικό κόστος που προκάλεσαν οι πυρκαγιές, ιδιαίτερα στο κύρος του πρωθυπουργού. Αναμφίβολα υπάρχει κάποιο κόστος, μεγαλύτερο στις πληγείσες περιοχές όπως η Εύβοια, αλλά η πρώτη εντύπωση είναι ότι δεν υπάρχει εκτεταμένη δυσαρέσκεια πολιτών για τους χειρισμούς και τις προσπάθειες της κυβέρνησης. Δεν της αποδίδουν δηλαδή πλήρως ευθύνες για την καταστροφή, καθώς έχει γίνει αποδεκτό ότι αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κλιματική αλλαγή. Πολλά, ωστόσο, θα εξαρτηθούν από την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης που θα γίνει για την ανακούφιση των πληγέντων.

Από τη δική του πλευρά, ο Αλ. Τσίπρας αποδίδει με σκληρές διατυπώσεις την ευθύνη στην κυβέρνηση, βάλλοντας επίμονα και προσωπικά κατά του Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά αποφεύγει να ζητήσει ευθέως εκλογές. Προσπαθεί να επιδείξει πρόσωπο υπευθυνότητας και να δώσει την εντύπωση συμμετοχής στην αποκατάσταση των ζημιών, οπότε αρκείται σε έμμεσες και κατά ερμηνεία αναφορές σε εκλογές. Οσο για τη Φώφη Γεννηματά, ακολουθεί μεν τον ΣΥΡΙΖΑ στη σκληρή κριτική κατά του πρωθυπουργού, αλλά δεν διανοείται να ζητήσει εκλογές, γνωρίζοντας ότι ένα μεγάλο μέρος της βάσης του ΚΙΝΑΛ μπορεί να στηρίξει τον Κυρ. Μητσοτάκη εάν αντιληφθεί ότι αυτός κινδυνεύει σε ενδεχόμενες εκλογές.

Κύκλοι της κυβέρνησης διαλαλούν ότι δεν υπάρχει σκέψη για εκλογές εξαιτίας των πυρκαγιών. Αν πάντως το Μαξίμου τις επιθυμούσε, ή αναγκαζόταν να καταφύγει στις κάλπες, θα μπορούσε να επικαλεστεί «εθνικό θέμα» λόγω της καταστροφής. Φαίνεται όμως πως κρίνει ότι οι λόγοι που τις απέκλειαν προ πυρκαγιών εξακολουθούν να ισχύουν, ενισχυμένοι από την πεποίθηση, πρώτον, ότι οι βασικοί μηχανισμοί του κράτους άντεξαν και, δεύτερον, ότι το συνονθύλευμα όλων εκείνων που λυσσαλέα αντιπολιτεύονται δεν θα δυναμωθεί σοβαρά από δυσαρεστημένους πληγέντες ώστε να δημιουργηθεί νέο κύμα «αγανακτισμένων».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT