Νότης Μηταράκης: Στεγανά

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νότης Μηταράκης: Στεγανά-1Πώς θα ακουγόταν αν έβγαινε, ας πούμε, ο Χαρδαλιάς και έλεγε ότι η Ελλάδα δεν βιώνει πλέον κλιματική κρίση; Η βεβαιότητα με την οποία ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής διακήρυξε, την ημέρα που έπεφτε η Καμπούλ, ότι η Ελλάδα «δεν βιώνει πια μεταναστατευτική κρίση» ακούστηκε τόσο καθησυχαστική, όσο αν έλεγε ο υπεύθυνος για την Πολιτική Προστασία ότι ξεμπερδέψαμε με τις πυρκαγιές.

Ο Νότης Μηταράκης επικαλέστηκε τη δραστική μείωση των διελεύσεων τον τελευταίο χρόνο. Το ερώτημα είναι πόσο στεγανή θα είναι η μεθόριος μετά την αλλαγή καθεστώτος Αφγανιστάν. Κινδυνεύει η Ελλάδα να ζήσει ξανά το 2015;

Η απάντηση θα έχει κριθεί προτού το πρόβλημα μπει στη δικαιοδοσία του Μηταράκη – προτού φθάσει στα ελληνικά σύνορα. Θα κριθεί από την κατάσταση στο ίδιο το Αφγανιστάν, στο οποίο η Ευρώπη υπόσχεται ήδη ανθρωπιστική βοήθεια, με την ελπίδα ότι η κατάσταση δεν θα εξελιχθεί σε ανεξέλεγκτο εμφύλιο πόλεμο. Θα κριθεί όμως, όπως πάντα, πρωτίστως από τη στάση της Τουρκίας.

Εκεί, λένε, έγκειται και η μεγάλη διαφορά με το 2015. Το κλίμα στην τουρκική κοινή γνώμη περιγράφεται ως εχθρικό για τις εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανούς πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στη χώρα. Η Τουρκία, σε αντίθεση με τη χρονιά που κλήθηκε να διαχειριστεί το μεγάλο κύμα φυγής από τη Συρία, διάγει οικονομική κρίση. Αισθανόμενη την πίεση, η κυβέρνηση κατασκευάζει φράχτη στα σύνορα με το Ιράν. Ο υπουργός Αμυνας Ακάρ βρέθηκε εκεί την περασμένη Κυριακή για να τον διαφημίσει, μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα φύλαξης των συνόρων.

Φαίνεται έτσι ότι για τους δικούς του εσωτερικούς λόγους ο Ερντογάν έχει ανάγκη να αποφύγει νέες ροές. Στην Αθήνα πιστεύουν ότι δεν θα ρισκάρει να δεχθεί πρόσφυγες για τον επιπλέον λόγο ότι μετά τον Εβρο ξέρει ότι δεν θα είναι εύκολο να τους διοχετεύσει προς Δυσμάς χρησιμοποιώντας τους σαν στρατηγικά πιόνια εις βάρος της Ευρώπης.

Ακόμη και αν η ψυχογράφηση του Ερντογάν είναι σωστή σήμερα, δεν μπορεί κανείς να επαναπαύεται σε αυτή για το αύριο. Στα προληπτικά μέτρα της ελληνικής πλευράς –εκτός από την ενίσχυση του Λιμενικού και των μέσων επιτήρησης των συνόρων– προσμετρείται και η προειδοποίηση Μηταράκη, που αναπαρήγαγαν και τα τουρκικά media, ότι η Ευρώπη θεωρεί την Τουρκία «ασφαλή χώρα» για τους Αφγανούς. Οτι δηλαδή ισχύει και μετά τους Ταλιμπάν το σχήμα με βάση το οποίο δεν τους αναγνωρίζεται εδώ καθεστώς πρόσφυγα.

Η επινόηση αυτή δεν είναι ελληνική πατέντα. Την επαναλαμβάνουν στις τηλεσυσκέψεις τους οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Πράγμα που επιβεβαιώνει ότι δεν έχει αλλάξει μόνον η Τουρκία από το 2015. Εχει αλλάξει κυρίως η Ευρώπη. Με τους Γερμανούς να ψηφίζουν στα τέλη Σεπτεμβρίου και τους Γάλλους τον επόμενο Απρίλιο, η Ευρώπη έχει να προσφέρει μόνο τηλε-βοήθεια. Συμπάθεια εξ αποστάσεως.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή