Θεωρείο (25/08/21)

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαζί ο Ζεμενίδης

Ως γνωστόν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Μπομπ Μενέντεζ θα βρίσκεται αύριο στην Ελλάδα, ανοίγοντας τις δράσεις της επιτροπής «Ελλάδα 2021» για την Ελλάδα της επόμενης 20ετίας, σε εκδήλωση που θα γίνει στο Μουσείο της Ακρόπολης. Μαζί του πληροφορούμαι πως θα έρθει και ο Εντυ Ζεμενίδης, εκ των βασικών παραγόντων της ελληνικής ομογένειας και επικεφαλής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, ο οποίος αποτελεί έναν από τους κομβικούς Ελληνοαμερικανούς στους οποίους οφείλονται τα φιλελληνικά αισθήματα του Αμερικανού αξιωματούχου.  

Στο Νιου Τζέρσεϊ

Για να βρούμε τη ρίζα της αγάπης του Μενέντεζ για την Ελλάδα πρέπει να πάμε πιο πίσω, στις προσφυγικές πολυκατοικίες του Νιου Τζέρσεϊ, όπου και μεγάλωσε. Εκεί έκανε στενή παρέα με τον Τάσο Ζαμπά. Τους ένωσε το γεγονός ότι και οι δύο ήταν προσφυγόπουλα, ο ένας από την Κούβα και ο άλλος από την Κύπρο. Ο Ζαμπάς, φλογερός πάντα πατριώτης, ζύμωσε παιδιόθεν τον Μενέντεζ με αισθήματα για τον ελληνισμό, εξ ου και όσοι γνωρίζουν τον Αμερικανό γερουσιαστή λένε πως τα καλά του αισθήματα έναντι ημών δεν έχουν μόνο πολιτικά κίνητρα –ψήφοι ομογενών–, αλλά είναι παιδικά βιώματα που δεν φεύγουν ποτέ.  

Πίσω από τις γραμμές

Να σας πω μία λεπτομέρεια που δείχνει προθέσεις. Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν δόθηκε στον Τύπο σχόλιο κυβερνητικών πηγών για την επαφή. Στο τέλος υπήρχε μια φράση για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών με επίκεντρο το περιβάλλον, που είναι «ένας από τους τομείς της θετικής ατζέντας στην οποία είχαν συμφωνήσει οι κ.κ. Φραγκογιάννης και Ονάλ». Η προσωπική αναφορά στον υφυπουργό δείχνει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του σε μια κρίσιμη καμπή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ανάγκη να κρατηθεί η θετική ατζέντα μεταξύ των δύο χωρών.

Αναβαθμίσεις

Οσον αφορά τον ανασχηματισμό, στις σκέψεις του πρωθυπουργού είναι και η αναβάθμιση κάποιων γενικών γραμματέων που έχουν δουλέψει αρκετά το τελευταίο διάστημα και μπορεί για αυτόν τον λόγο να επιβραβευθούν «ανεβαίνοντας» σε θέση υφυπουργού.  

Στα ψιλά

Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει, αφού πρώτα συμβεί το κακό, να συζητάμε τι θα έπρεπε να είχαμε κάνει για να το αποτρέψουμε. Οπως έχει αποδειχθεί, οι απινιδωτές σώζουν ζωές από περιστατικά ανακοπής καρδιάς, αλλά μέχρι προσφάτως είχαν συντελεστή ΦΠΑ 24%. Μια είδηση που πέρασε στα ψιλά είναι η πρωτοβουλία του υφ. Οικονομικών Βεσυρόπουλου, με την οποία ο ΦΠΑ μειώθηκε στο 6%, βοηθώντας να εφαρμοστεί στην πράξη η απόφαση του 2007 για απινιδωτές σε περισσότερους δημόσιους χώρους. Εξ ου και ο Ελληνικός Ανθρωπιστικός Σύλλογος «Τα παιδιά σώζουν ζωές», που ασχολείται με το θέμα επισταμένως, έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, στον υφυπουργό και στον γ.γ. του πρωθυπουργού, Γ. Δημητριάδη, ευχαριστώντας τους για αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή