Με αφορμή ένα ρεπορτάζ της περασμένης εβδομάδας για την αύξηση της επιφυλακής σε Εβρο και Αιγαίο εξαιτίας των εξελίξεων στο Αφγανιστάν, προέκυψε το εξής: Το Λιμενικό απηύθυνε στην Κομισιόν αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης προκειμένου να καλύψει ένα μέρος από το κόστος των επιχειρήσεών του στο Ανατολικό Αιγαίο. Το ίδιο είχε κάνει και το 2017, επιτυγχάνοντας να βάλει στα ταμεία του ένα ποσό της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ, που όμως εξαντλήθηκε προ μερικών μηνών.
Ενόψει και των εξελίξεων στο Αφγανιστάν, λοιπόν, ζητήθηκε εκ νέου η οικονομική συνδρομή της Ε.Ε., με τη διαφορά ωστόσο ότι αυτή τη φορά η Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (DG HOME) της Κομισιόν απάντησε αρνητικά. Εθεσε ως προϋπόθεση για την εκταμίευση των χρημάτων οι Αρχές της χώρας μας να συστήσουν έναν ανεξάρτητο μηχανισμό που θα διερευνά τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο και στον Εβρο. Κάτι σαν την Αρχή Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας που δημιουργήθηκε υπό τον Συνήγορο του Πολίτη για να ελέγχει τις καταγγελίες για αστυνομική αυθαιρεσία.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν πράγματι συζητήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός τέτοιου μηχανισμού. Η Κομισιόν εξάλλου είχε αξιώσει κάτι παρόμοιο και από την Κροατία, η οποία, για να αμβλύνει τις εντυπώσεις, προχώρησε στη δημιουργία ενός όχι ακριβώς ανεξάρτητου φορέα, αλλά μιας διυπουργικής επιτροπής έρευνας. Η Αθήνα ωστόσο, μετά τον αρχικό προβληματισμό, αποφάσισε να ακολουθήσει «σκληρή γραμμή», με το υπουργείο Μετανάστευσης να αναλαμβάνει να απαντήσει αρνητικά στις αξιώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το επιχείρημα ότι αυτές στερούνται νομικού ερείσματος. «Οταν θα αποκτήσουν και τα άλλα κράτη-μέλη τέτοιο μηχανισμό, όπως προβλέπει το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, θα φτιάξουμε κι εμείς» ήταν το σχόλιο αρμόδιου αξιωματούχου. Η ευαισθησία πάντως που σωστά επιδεικνύουν η Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άρα για όσα συμβαίνουν στα σύνορα μοιάζει να έρχεται σε αντίθεση με τις απόψεις που διατυπώνουν μέλη του Συμβουλίου Υπουργών. Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ, για παράδειγμα, δήλωσε ότι η Βιέννη δεν σχεδιάζει να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν. Η μετανάστευση για μία ακόμα φορά διχάζει την Ευρώπη.