Μια βολική άμυνα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπήκε από προχθές στη ζωή μας και το mansplaining. «Τι είναι πάλι ετούτο;» θα αναρωτηθεί ο πολίτης. Σύμφωνα με τους κανόνες του πολιτικώς ορθού, όταν ένας άνδρας επικρίνει μια γυναίκα με τρόπο πατερναλιστικό ή προσβλητικό, υποπίπτει στο «παράπτωμα» του mansplaining. Γι’ αυτό προσοχή πώς θα μιλάτε στη σύζυγό σας γιατί μπορεί να σας κατηγορήσει για mansplaining. Πώς προέκυψε το θέμα;

Προχθές στη Βουλή ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην κ. Γεννηματά, της είπε επί λέξει: «Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβετε; Να μιλήσετε σε αυτούς που σας γράφουν τους λόγους». Αυτή η περικοπή της ομιλίας του πρωθυπουργού θεωρήθηκε από την κ. Γεννηματά πως πληρούσε τους όρους για να χαρακτηριστεί πατερναλιστική – προσβλητική. Είναι γνωστό πως μια πτυχή του πολιτικώς ορθού είναι το κίνημα του #MeToo, το οποίο αναφέρεται σε γεγονότα, τα οποία βέβαια χρειάζεται να αποδειχθούν, αλλά είναι γεγονότα, δεν είναι εκτιμήσεις. Το mansplaining έχει οικοδομηθεί πάνω σε επιθετικούς προσδιορισμούς. Κάθε επιθετικός προσδιορισμός ενέχει το στοιχείο της υποκειμενικής εκτίμησης. Αυτό που για έναν είναι θετικό γεγονός για κάποιον άλλον δεν είναι, και μια συμπεριφορά για άλλους είναι πατερναλιστική, για άλλους όχι.

Στην κ. Γεννηματά βόλεψε να δώσει πατερναλιστική – προσβλητική διάσταση στην πολιτική κριτική που υπέστη από τον πρωθυπουργό. Και εδώ ακριβώς βρίσκεται ο κίνδυνος. Ενα δημόσιο πρόσωπο, γένους θηλυκού, μπορεί να κρύβεται πίσω από το mansplaining κάθε φορά που αισθάνεται άβολα λόγω μιας έντονης ή δηκτικής κριτικής. Προφανώς, τόσο οι γυναίκες πολιτικοί όσο και οι άνδρες είναι ίσοι απέναντι στην κριτική που τους ασκείται.

Αλίμονο αν υπάρχουν διαβαθμίσεις στην έντασή της ανάλογα με το φύλο. Σε τελική ανάλυση μια τέτοια προστασία είναι ελάχιστα τιμητική για τις γυναίκες πολιτικούς. Οποια αποφασίζει να εισέλθει στη δημόσια σφαίρα, εγκαταλείποντας τη θαλπωρή της ιδιωτικότητας, θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπισθεί όπως και οι άνδρες συνάδελφοί της. Οσο ο ευπρεπής και κόσμιος αντιπολιτευτικός λόγος είναι επιβεβλημένος, το ίδιο επιβεβλημένη είναι και μια επιθετική και οξεία ρητορεία, έναντι όλων. Εξαιρέσεις και mansplaining δεν υπάρχουν. Η πολιτική είναι ένα σκληρό άθλημα, πολλές φορές με κτυπήματα κάτω από τη ζώνη (κακώς) και οι ποικίλες διαστάσεις τού πολιτικώς ορθού είναι άνευ περιεχομένου. Οποια/ος δεν αντέχει αυτό το παιχνίδι πάει σπίτι του και δεν κλαψουρίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή