Θεωρείο (28/08/21)

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mάχη για τον Enterprise Greece

Σε μήλον της Εριδος μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών –στο οποίο υπάγεται τώρα– και του υπουργείου Ανάπτυξης εξελίσσεται, όπως μαθαίνω, ο φορέας Enterprise Greece, που έχει ως αντικείμενο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Στο Ανάπτυξης θεωρούν ότι ένας τέτοιος οργανισμός δικαιωματικά τους ανήκει, αλλά ο Φραγκογιάννης, που έχει τον φορέα υπό την εποπτεία του, έχει σίγουρα διαφορετική άποψη.

Δείπνο Δημητριάδη – Κεραμέως

Αυτόπτης μάρτυρας μου μετέφερε πως το βράδυ της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας δειπνούσαν ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Το δείπνο, ωστόσο, δεν το συνδυάζω με τον επικείμενο ανασχηματισμό, για δύο λόγους: πρώτον, οι δυο τους συζητούν πολύ συχνά και, δεύτερον, τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στις αλλαγές έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Πίσω από τον νέο πρέσβη

Ρώτησα πολύ έμπειρο διπλωμάτη για το πόση ισχύ έχει τελικά ο Μπομπ Μενέντεζ και κατά πόσον ο γερουσιαστής επηρεάζει πρόσωπα και καταστάσεις στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ευρύτερα, αλλά και συγκεκριμένα όσον αφορά την Ελλάδα. Μου απάντησε πως η επιρροή του είναι όντως μεγάλη, καθώς, εκτός των άλλων, πρόκειται και για… εσωκομματική αντιπολίτευση στον Μπάιντεν και ως εκ τούτου ο λόγος του μετράει. Οσον αφορά την επιρροή του για τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, η ίδια πηγή μού είπε πως ο φερόμενος ως διάδοχος του Τζέφρεϊ Πάιατ είναι ουσιαστικά επιλογή Μενέντεζ.

Αθηναίος ο Μενέντεζ

Μιας και ο λόγος για τον γερουσιαστή, να σας πω ότι, παρότι ο Μενέντεζ έρχεται στην Ελλάδα σχεδόν 25 χρόνια –όταν πρωτοήρθε, μάλιστα, είχε πάει και στα μπουζούκια, αλλά αυτή την ιστορία θα σας την πω άλλη στιγμή–, ήταν η πρώτη φορά την περασμένη Πέμπτη που πέρασε το κατώφλι του δημαρχιακού μεγάρου, όπου ο Κώστας Μπακογιάννης του απένειμε το Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών. Ο γερουσιαστής είχε μόνο φιλοφρονήσεις να κάνει για τον δήμαρχο, τον οποίο εξήρε για την «ηγεσία» του, όπως είπε, στην ιστορική πόλη των Αθηνών, ενώ ευγενικά φερόμενος αναφέρθηκε και στις πυρκαγιές ευχόμενος «να ανακάμψετε γρήγορα από αυτή την καταστροφή».

Βαλκανική σύναξη

Μεγάλη εκδήλωση με τους ΥΠΕΞ των Δυτικών Βαλκανίων ετοιμάζει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στη Θεσσαλονίκη στις 15 Σεπτεμβρίου. Θετικά έχουν απαντήσει ήδη οι ΥΠΕΞ της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας, του Κοσόβου, της Βοσνίας, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου. Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης που είναι υπό την εποπτεία του Βαρβιτσιώτη και το σκεπτικό είναι πως δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από τη συζήτηση οι χώρες που αποτελούν δυνητικά επόμενα μέλη της Ενωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή