Χρειάζεται καθαρό μυαλό

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν μια σοβαρή κυβερνητική αποτυχία. Οχι γιατί αρνήθηκε την υπουργοποίησή του την τελευταία στιγμή ο κ. Αποστολάκης, αλλά γιατί αρχικώς επελέγη. Και μάλιστα η αποτυχία γίνεται σοβαρότερη για δύο ακόμα λόγους: πρώτον, έπληξε την ευθυκρισία του Μεγάρου Μαξίμου, συνολικά. Ο κοινός νους απορεί με αυτή την επιλογή, ανεξαρτήτως της αρνήσεως του κ. Αποστολάκη. Δεύτερον, κλονίσθηκε η σχέση μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας με την ηγεσία. Ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ χειροκρότησε τη συμφωνία των Πρεσπών, βαρυνόταν με την απόπειρα έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών στο καθεστώς Ερντογάν και δικαίως ή αδίκως τον ταύτισαν με τον πολιτικό προϊστάμενό του. Ως εκ τούτου οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, και κυρίως αυτοί που συγκροτούσαν το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, δεν μπορούσαν να κατανοήσουν αυτή την επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου. Και κυρίως δεν μπορούσαν να κατανοήσουν γιατί επιδιώχθηκε η συναίνεση με ανθρώπους που όχι μόνο δεν την πιστεύουν στρατηγικά, αλλά στο παρελθόν την είχαν εργαλειοποιήσει, εκθέτοντας όσους την προσέφεραν. Με απλά λόγια, δεν προσφέρεις συναίνεση σε κάποιον που δεν την πιστεύει. Να σημειώσω πως και η απομάκρυνση του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη σχολιάστηκε αρνητικά, ιδιαίτερα από όσους, προερχόμενοι από το μεταρρυθμιστικό Κέντρο και την Κεντροαριστερά, ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές τη Νέα Δημοκρατία. Φαίνεται πως και αυτή η κρίσιμη σχέση διαταράχθηκε. Πολλές φορές τα πρόσωπα, εκτός από πολιτικές, συμβολίζουν και συμμαχίες, συναινέσεις, συνεργασίες και διαμορφώνουν ένα κλίμα το οποίο ορίζει την ηγεμονία μιας παράταξης. Θέλω να πιστεύω πως ο πρωθυπουργός δεν άλλαξε τον στρατηγικό προσανατολισμό της διεύρυνσης της Νέας Δημοκρατίας.

Πλέον η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Αυτό που χρειάζεται για να ξεπεράσει αυτή την κατάσταση είναι καθαρό μυαλό, που δεν γνωρίζω αν υπάρχει, πλέον, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ας ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους και ας αφιερωθούν σε αυτό για το οποίο ψηφίστηκαν: μεταρρυθμίσεις και ανάταξη της οικονομίας. Αυτή η κυβέρνηση έχει μπροστά της είκοσι μήνες μέχρι τις εκλογές και θα πρέπει να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της. Μπορεί; Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται, και ο πρωθυπουργός πέρασε πολλές φουρτούνες και στάθηκε όρθιος. Θα είναι άδικο και για τον ίδιο και για την κυβέρνησή του να πνιγούν σε μια λιμνούλα. Χρόνος υπάρχει, αρκεί να μη γίνουν και άλλα λάθη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή