Τα εγκαίνια… κάθε πικραμένου

Τα εγκαίνια… κάθε πικραμένου

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τελευταία δεκαετία, ίσως και παραπάνω, στα εγκαίνια της ΔΕΘ συμπυκνώθηκαν ο χώρος και ο χρόνος που διαδηλώνουν οι κάθε λογής πικραμένοι. Οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων, εργατικά σωματεία, αναρχοαυτόνομοι, η ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ και φέτος θα έχουμε και τους αντιεμβολιαστές. Η Θεσσαλονίκη την Παρασκευή και το Σάββατο θα είναι και φέτος «μια ωραία ατμόσφαιρα». 

Δεν κατανοώ για ποιο λόγο όλοι αυτοί επιλέγουν αυτές τις δύο εορταστικές ημέρες από όλο τον χρόνο για να βγάλουν τα σώψυχά τους ή να κάνουν την καθιερωμένη επίδειξη των δυνάμεών τους. Τους προκαλεί η παρουσία του εκάστοτε πρωθυπουργού; Θέλουν να αμαυρώσουν μια τελετή; Δεν έχουν τίποτε άλλο καλύτερο να κάνουν αυτό το διήμερο; 

Οποια απάντηση και να δώσουμε, αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα των πράξεών τους. Μια ολόκληρη πόλη αναστατώνεται και ταλαιπωρείται, τα καταστήματα την Παρασκευή και το Σάββατο το απόγευμα υπολειτουργούν, η εστίαση είναι ουσιαστικά νεκρωμένη, τα δε τελευταία χρόνια, το Σάββατο το βράδυ η πόλη είναι πνιγμένη στα χημικά. Ενα διήμερο που παραδοσιακά στην αγορά της Θεσσαλονίκης επικρατούσε, λόγω των επισκεπτών, αυξημένη κίνηση, τα τελευταία χρόνια οι επιχειρηματίες, ιδίως του κέντρου, φροντίζουν να κλείνουν τα καταστήματά τους νωρίτερα για να αποφύγουν τα χειρότερα. Η δε όψη μιας αστυνομοκρατούμενης πόλης δεν είναι ευχάριστο θέαμα. 

Αν η παρουσία του εκάστοτε πρωθυπουργού προκαλεί όλους της γης τους πικραμένους, ας το ξανασκεφθούν οι αρμόδιοι. Θα μπορούσε ο υπουργός Οικονομικών να εγκαινιάσει αυτός τη ΔΕΘ, λυτρώνοντας μιαν ολόκληρη πόλη από αυτήν τη διήμερη ταλαιπωρία. Ουδείς θα στενοχωρηθεί. Ούτως ή άλλως η ΔΕΘ, υποβαθμισμένη, έχει μετατραπεί εδώ και πολλά πολλά χρόνια σε ένα χώρο όπου εκτίθενται κυρίως κρατικοί οργανισμοί και φορείς του Δημοσίου. Αλλωστε, και διεθνώς ο θεσμός των μεγάλων εκθέσεων φθίνει, καθώς κυριαρχούν οι κλαδικές, που και αυτές σταδιακά παραχωρούν τη θέση τους στη διαδικτυακή μορφή τους. 

«Μα στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει οικονομικά μέτρα και δίνει το περίγραμμα της νέας χρονιάς», θα αντιτείνει ένας λάτρης της παράδοσης. Θα μπορούσε κάλλιστα να εξαγγείλει τα μέτρα από τη Βουλή ή σε μια συνέντευξη Τύπου. Δεν νομίζω πως όλοι οι πικραμένοι θα παρελάσουν στη Θεσσαλονίκη χωρίς πρωθυπουργική παρουσία. Σε όλα υπάρχει ένα τέλος και σε όλα υπάρχει ένα νέο ξεκίνημα.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή