Κυριάκος ή Ν.Δ.;

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεντρώοι (και κεντροαριστεροί) έχουν να λένε ότι στις εκλογές του 2019 «ψήφισαν Μητσοτάκη». Ο αντίλογος εδώ έρχεται πολύ εύκολα: «Ψηφίσατε Νέα Δημοκρατία». Εύκολος όμως είναι και ο αντι-αντίλογος: «Ψηφίσαμε Μητσοτάκη για να κάνει τη Ν.Δ. σύγχρονη, ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά». 

Δύο χρόνια μετά, η θέση αυτή προσέκρουσε στην πραγματικότητα. Την ελληνική πραγματικότητα και την πραγματικότητα της Νέας Δημοκρατίας – αυτή στην οποία προσκρούει αρχής εξαρχής ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Τόσο, που οι κεντρώοι ψηφοφόροι θεωρούν εσχάτως πως ο «Μητσοτάκης που ψήφισαν» κάνει πίσω. Κουράστηκε; Φοβάται τόσο πολύ τη Δεξιά στο (δεξιό) κόμμα του; Τι ακριβώς φοβάται; 

Πάντως, όχι την αξιωματική αντιπολίτευση. Η απειλή δεν έρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι το οξύμωρο, και μολονότι η ατζέντα των τελευταίων εβδομάδων θα μπορούσε να τον ευνοήσει: από τον σπασμωδικό ανασχηματισμό με απομάκρυνση Χρυσοχοΐδη, έλευση Θάνου Πλεύρη και τη διαχείριση των πυρκαγιών έως το απαράδεκτο ατόπημα του Κωνσταντίνου Μπογδάνου. Το Μαξίμου διαχώρισε τη θέση του και ουσιαστικά του είπε «να μην το ξανακάνει». (Τους έχουμε ένα μυστικό: θα το ξανακάνει, διότι αυτό υπαγορεύει ο ψυχισμός του συγκεκριμένου προσώπου.) 

Μετά τις αντιδράσεις, ο κ. Μπογδάνος αναφέρθηκε σε «λάθος» που διορθώθηκε. Βεβαίως, αυτά τα «λάθη», έτσι γενικώς και αορίστως, συνιστούν προσβολή της νοημοσύνης μας: δεν πάτησε γκάζι εκεί που έπρεπε να πατήσει φρένο, αυτά είναι στοχευμένες κινήσεις βάσει σκεπτικού. 

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σοβαρή, ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά, αυτή τη στιγμή η δεξαμενή με ψήφους από κεντρώους της Ν.Δ. θα έχανε πολύ άσχημα. Δεν μπορεί όμως ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι κάτι τέτοιο, δεν μπορεί και δεν θέλει. Αυτό το «ριζοσπαστικής» δεν είναι τυχαία βαλμένο στην ονομασία του κόμματος. 

Ούτε μπορεί, από την άλλη, ο πρωθυπουργός να απομακρύνει τόσο αβασάνιστα έναν βουλευτή του. Ας είμαστε ρεαλιστές, όσο κι αν επιθυμούμε τη διαγραφή βουλευτή που έφτασε στο σημείο να στοχοποιήσει νήπια. 

Το ότι έχει ένα σοβαρό πρόβλημα στα χέρια του ο πρωθυπουργός, το οποίο θα βρίσκει μπροστά του, είναι το μόνο βέβαιο. Που μας φέρνει στο αρχικό ζήτημα: οι κεντρώοι ψήφισαν Μητσοτάκη αλλά ψήφισαν ΚΑΙ Νέα Δημοκρατία, στα δεξιά άκρα της οποίας παρατηρείται κινητικότητα. Κάποια στιγμή, το κεντρώο κυβερνητικό σχήμα του 2019 θα έκανε τους παραδοσιακούς δεξιούς στο κόμμα να κλωτσήσουν άσχημα. Δεν αρκούσαν οι προσθήκες Γεωργιάδη και Βορίδη… 

Φαίνεται πως πλησιάζει η στιγμή κατά την οποία οι κεντρώοι ψηφοφόροι θα πρέπει να αναστοχαστούν πάνω στην ψήφο τους και ο πρωθυπουργός να ζυγίσει πολύ σοβαρά τις επόμενες κινήσεις του. Προς το παρόν, το χαρτί «Ή εγώ ή ο Τσίπρας» αντέχει. Αλλά για πόσο ακόμη; 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή