Θεωρείο (22/09/21)

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη μάχη

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας –αναφέρομαι στους Στυλιανίδη και Τουρνά– βρέθηκε στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής αμέσως μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στη Νέα Μάκρη. Παρόντες και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής μαζί με τον γ.γ. του υπουργείου Βασίλη Παπαγεωργίου. Εμειναν μάλιστα εκεί παρακολουθώντας την εξέλιξη της πυρκαγιάς έως το τέλος, όταν και η πυροσβεστική επιβεβαίωσε ότι είχε πλέον οριοθετηθεί. Η πρώτη μάχη κερδήθηκε.  

Τσούνης για πρέσβης

Μαθαίνω πως στην άλλη άκρη του Ατλαντικού οι συζητήσεις για τον διάδοχο του Τζέφρεϊ Πάιατ είναι προχωρημένες. Ενα από τα βασικά ονόματα που παίζουν είναι αυτό του ομογενούς Τζορτζ Τσούνη, επιχειρηματία με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Ο Τσούνης αυτή την περίοδο ενημερώνεται και περνάει εκπαίδευση από τη διπλωματική ακαδημία. Εκτιμάται πως τον Νοέμβριο θα έχει περάσει από την ακρόαση της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας, πρόεδρος της οποίας είναι ο στενός του φίλος και ένθερμος υποστηρικτής της Ελλάδας και της Κύπρου, γερουσιαστής Μενέντεζ. Ο Τσούνης έχει στενές σχέσεις διαχρονικά με τους Δημοκρατικούς καθώς και το 2013, επί προεδρίας Ομπάμα, είχε εξεταστεί η πιθανότητα τοποθέτησής του στην αμερικανική πρεσβεία στη Νορβηγία.  

Κακό κλίμα

Μια και ο λόγος για την ομογένεια, αντιδράσεις προκάλεσε η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του τουρκικού κέντρου από τον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Οι αντιδράσεις εστιάστηκαν στο γεγονός ότι στη φωτογραφία που βγήκε εμφανίζεται μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Τατάρ. Πολλοί ομογενείς δεν έκρυβαν την έντονη δυσφορία τους. Ο αντίλογος λέει πως ο Αρχιεπίσκοπος οφείλει να ασκεί διπλωματία έναντι της Αγκυρας προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Η ένταση είναι πάντως μεγάλη και θα χρειαστεί ψυχραιμία και σύνεση για να αποφευχθεί μια κρίση.

Ζαχαράκη εναντίον Γκλέτσου;

Στο επίκεντρο έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει στο μάτι την περιφέρεια με πιθανότερο υποψήφιο τον Απόστολο Γκλέτσο που έχασε οριακά την προηγούμενη φορά. Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο ξεκίνησαν οι ζυμώσεις για το ποιος μπορεί να κερδίσει την Περιφέρεια στην περίπτωση που ο Φάνης Σπανός μετρηθεί πολύ αδύναμος. Αρκετοί έχουν ρίξει στο τραπέζι το όνομα της υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη, που κατάγεται από την Ευρυτανία και έχει άρρηκτους δεσμούς με την ευρύτερη περιοχή. «Θα είναι πιο εύκολο για μια γυναίκα να κερδίσει», μου είπε γαλάζια τοπική πηγή που γνωρίζει καλά την περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή