Αμαρτίες της Ακαδημίας Αθηνών

Αμαρτίες της Ακαδημίας Αθηνών

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βασικό γνώρισμα του εθνικιστή είναι ότι ανάγει την εθνοτική του ταυτότητα στο ιδεολόγημα ότι το έθνος του είναι ανώτερο από τα άλλα έθνη. Τα δε πάσης φύσεως ιδεολογήματα εκφυλίζονται πάντα σε παγιωμένα δόγματα, που δεν μπορούν να παράγουν νέες ιδέες, ούτε να συμπλεύσουν με την πραγματικότητα. 

Δεν θα περίμενε κανείς να υπάρχουν μέλη του ανώτατου πνευματικού οργανισμού μας, της Ακαδημίας Αθηνών, με τέτοια γνωρίσματα. Και απορεί όταν βλέπει (εφ. «Εστία» 9/9 και εφ. «Δημοκρατία» 11/9) τις υπογραφές δέκα ακαδημαϊκών στην ίδια διακήρυξη με 160 άτομα που περιλαμβάνουν μέχρι νοσταλγούς της χούντας με το Τάμα του Εθνους. Πρόκειται για διακήρυξη που αναμασά στερεότυπα κατά της ισότητας μεταξύ ετεροφύλων και ομοφύλων, στο όνομα των παραδόσεων των προγόνων, σε πείσμα των παραδόσεων ομοφυλοφιλίας των αρχαίων προγόνων. Που βάλλει κατά της νομιμοποίησης μεταναστών. Που βάλλει κατά των Ευρωπαϊκών Συνθηκών και των κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών στα ανθρώπινα δικαιώματα. Που αρνείται στην Ε.Ε. το δικαίωμα να ρυθμίζει θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αν όμως είναι απαξιωτικό για την Ακαδημία ένα τέτοιο κείμενο, είναι ντροπή και όνειδος η πραξικοπηματική δημοσίευση κειμένου του κ. Αντ. Κουνάδη, ενός εκ των παραπάνω δέκα ακαδημαϊκών. Ο κ. Κουνάδης συνέγραψε εθνοβαρές πόνημα, κατά το οποίο δεν πήραμε «εμείς» το αλφάβητο από τους Φοίνικες, αλλά αυτοί από «εμάς»! Απαίτησε, δε, να δημοσιευτεί στα επίσημα πρακτικά της Ακαδημίας. Ο Χ. Ε. Μαραβέλιας μάς πληροφορεί (τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού Athens Review of Books) ότι η αρμόδια επιτροπή από τέσσερις ακαδημαϊκούς απεφάνθη ομόφωνα πως η δημοσίευσή του θα έπληττε το κύρος του Ιδρύματος. Ενα μέλος της μάλιστα, ο κ. Πετράκος, κάνει λόγο για «δυσμενείς έως χλευαστικές κριτικές για όσα έχουν λεχθεί περί γλώσσας από το βήμα της Ακαδημίας». Ωστόσο, παρά τις αρνητικές εισηγήσεις, το κείμενο Κουνάδη μυστηριωδώς βρέθηκε δημοσιευμένο και μάλιστα σε περίοπτη θέση.

Διασύρεται έτσι ολόκληρη η Ακαδημία Αθηνών. Αξίζει τον διασυρμό; Ας συνυπολογίσει ο αναγνώστης ότι η γραμματεία της Ακαδημίας κοινοποίησε το άρθρο Μαραβέλια σε όλους τους ακαδημαϊκούς, ώστε κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει την αυθαιρεσία. Οι μέχρι τώρα ακαδημαϊκές αντιδράσεις είναι μηδενικές. Το ίδιο κινδυνεύει να είναι και η συμβολή της Ακαδημίας στην ανάκαμψη της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή