Θεωρείο (03/10/21)

5' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα άδυτα του Ελιζέ 

Πολύ μελάνι χύθηκε τις προηγούμενες ημέρες για την ελληνογαλλική συμφωνία. Και δικαίως. Υπάρχουν, όμως, λεπτομέρειες που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν τις προσωπικές επαφές Μητσοτάκη – Μακρόν, με κορυφαία το δείπνο που παρέθεσε ο Γάλλος πρόεδρος προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ελιζέ το βράδυ της Δευτέρας. Επρόκειτο για ένα δείπνο εργασίας με διευρυμένη σύνθεση, καθώς πληροφορούμαι ότι ο κάθε ηγέτης πλαισιωνόταν από έξι πρόσωπα. Το ενδιαφέρον είναι ότι με εξαίρεση τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Θάνο Ντόκο, ο Μητσοτάκης πλαισιωνόταν μόνο από γυναίκες. Εκεί ήταν η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβειρα Ελένη Σουρανή, η πρέσβειρα της Ελλάδας στο Παρίσι Αγλαΐα Μπαλτά, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η διευθύντρια Επικοινωνίας του πρωθυπουργού Κύρα Κάπη, και την έκπληξη σας την κράτησα για το τέλος. Παρούσα ήταν και η πρέσβειρα Αννα-Μαρία Μπούρα. Πρώτη η στήλη είχε αποκαλύψει πέρυσι τον Ιούνιο πως  η κ. Μπούρα, που υπηρετούσε στην Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ήταν η επικρατέστερη για την αντικατάσταση της Σουρανή, η οποία την άνοιξη αποχωρεί για να αναλάβει την πρεσβεία της Ρώμης. Μαθαίνω ότι η Μπούρα υπηρετεί ήδη στο διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού και σταδιακά μπαίνει στο κλίμα της θέσης που επίκειται να αναλάβει, ενώ το επόμενο διάστημα θα τον ακολουθήσει και σε άλλα ταξίδια.  

Tour d’ horizon 

Μένω στο δείπνο, καθώς η συζήτηση ήταν ενδιαφέρουσα και ήταν ένα tour d’ horizon Μητσοτάκη – Μακρόν με στρατηγικό βάθος. Δεν συζητήθηκαν δηλαδή μόνο τα της ελληνογαλλικής συμφωνίας, αλλά κι ένα ευρύ φάσμα θεμάτων ευρωπαϊκών και περιφερειακών: από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη Λιβύη και την Αφρική, το υπό διαπραγμάτευση νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, καθώς και οι προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας, αφού η χώρα αναλαμβάνει καθήκοντα προεδρεύουσας της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2022. Φαίνεται πως η συμμαχία των δύο πλευρών είναι πλέον ευρύτερη και πολύπλευρη. 

Δυσαρέσκεια Παυλόπουλου

Μαθαίνω πως αν κάποιος είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένος –και το δείχνει– με την εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής», όπου θα μιλήσουν από κοινού στις 13 Οκτωβρίου ο Κώστας Καραμανλής και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτός είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ο πρώην ΠτΔ ανήκει σε αυτή την ερμαφρόδιτη κατηγορία που δηλώνουν φίλοι και του Τσίπρα και του Καραμανλή, και η οποία επιχειρούσε και επιχειρεί –ευτυχώς λιγότερο– να βουτάει στην κολυμβήθρα του καραμανλισμού τον αριστερό ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» να καλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλήσει μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό, και μάλιστα στα γενέθλια της Ν.Δ., πετάει στον κάλαθο των αχρήστων το συγκεκριμένο αφήγημα αυτής της μικρής ομάδας, που προκάλεσε μεγάλη ζημιά τόσο προσωπικά στον Κώστα Καραμανλή όσο κυρίως στην κεντροδεξιά παράταξη.

Διευθυντής Χαρδαλιάς  

Εντός της εβδομάδας εστάλη σε όλους τους βουλευτές της Ν.Δ. μια λίστα με τα ονόματα και τα τηλέφωνα των διευθυντών όλων των υπουργών, ώστε να επικοινωνούν για τα θέματα που τους απασχολούν. Δίπλα μόνο σε έναν υπουργό –υφυπουργό για την ακρίβεια– δεν υπήρχε κάποιο όνομα διευθυντή, αλλά το όνομα του ίδιου. Αναφέρομαι στον Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος είτε δεν έχει προλάβει να ορίσει συνεργάτη είτε απλά θέλει ο ίδιος να επικοινωνεί με τους βουλευτές. Θα πόνταρα στο δεύτερο, καθώς η θητεία του στο Πολιτικής Προστασίας συνοδεύθηκε από μεγάλη γκρίνια της Κ.Ο., που έλεγε πως πιο εύκολα επικοινωνούσε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ παρά με τον Χαρδαλιά. Και ίσως τώρα ο Νίκος θέλει να ρεφάρει αναλαμβάνοντας ο ίδιος τις επαφές.   

Ελιγμός Καιρίδη  

Πριν σας πω το επιμέρους, θα σας δώσω τη μεγάλη εικόνα. Η Ελλάδα στο Συμβούλιο της Ευρώπης έχει φτιάξει υπό την Ντόρα μια καταπληκτική ομάδα, την οποία απαρτίζουν ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο Δημήτρης Καιρίδης και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, που δίνει νικηφόρες μάχες και έχει καταφέρει να αναρριχηθεί στην αξιολόγηση στην 4η θέση ανάμεσα σε 47 χώρες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα της χώρας. Στο επιμέρους τώρα: Ο Καιρίδης ανέλαβε στο τελευταίο συμβούλιο να εκπροσωπήσει στην Ολομέλεια το Λαϊκό Κόμμα μιλώντας για τον Λουκασένκο, καταφέρνοντας με μια διπλωματική ντρίπλα να κερδίσει το φιλικό προς την Τουρκία πρώην ανατολικό μπλοκ. Τι έκανε; Παρομοίασε τον Λευκορώσο δικτάτορα με τις πρακτικές του Ερντογάν, με αποτέλεσμα να κερδίσει το χειροκρότημα Πολωνών και Λιθουανών, και να τους πει με εύσχημο τρόπο πως «όπως βλέπετε εσείς τη Λευκορωσία, βλέπουμε εμείς την Τουρκία». Γιατί τα ελληνοτουρκικά δεν είναι το κέντρο του κόσμου.  

Απών ο Μεϊμαράκης  

Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Στην τελευταία σύσκεψη για τον συντονισμό της ελληνικής ομάδας ενόψει της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, ενώ ήταν όλοι παρόντες, δηλαδή οι τέσσερις εθνικοί βουλευτές, ο Δημήτρης Καιρίδης, η Μαριέττα Γιαννάκου, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Γιάννης Μπουρνούς από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο Δημήτρης Παπαδημούλης από την Ευρωβουλή, απουσίαζε ο επικεφαλής της «γαλάζιας» ευρωομάδας, κάτι που σχολιάστηκε αρνητικά.  

Συσπείρωση 

Ενα δημοσίευμα «αρνητικό» φέρνει πολλές φορές θετικά αποτελέσματα. Οι τελευταίες πληροφορίες για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπου έλεγαν πως ο Φάνης Σπανός δεν είναι τόσο σίγουρος για εκ νέου υποψηφιότητα, μου λένε πως λειτούργησαν υπέρ του, καθώς συσπείρωσαν την παράταξή του και την εκλογική του βάση, στην οποία ο συμπαθής Φάνης κρατάει δυνατά ερείσματα.

Διάλογος με τους πολίτες

Ανοιχτό διάλογο με τους πολίτες διοργανώνει το Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ Αττικής με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αριάν Κοντέλλη του ΕΛΙΑΜΕΠ, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, την ερχόμενη Πέμπτη 7 Οκτωβρίου και ώρα 18.30. Παρόντες ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, η Αννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση, πρώην επίτροπος Ε.Ε., ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Βαγγέλης Ντηνιακός και ο καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος, εθνικός εκπρόσωπος της Κοινωνίας Πολιτών στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, οι οποίοι θα συνομιλήσουν με πολίτες για την καθημερινότητά τους και θα απαντήσουν στους προβληματισμούς τους για το πώς μπορεί η Ε.Ε. να κάνει τη ζωή τους καλύτερη.

Για γραμματέας 

Σας έγραφα τις προάλλες πως ο νέος γραμματέας της Ν.Δ., εφόσον φύγει ο Γιώργος Στεργίου, μπορεί να είναι και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς θα πρόκειται για τον γραμματέα που θα πάει το κόμμα σε εκλογές και ως εκ τούτου χρειάζεται να χειριστεί και τους βουλευτές. Ταυτόχρονα έχει «παίξει» και το όνομα του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Παύλου Μαρινάκη, με βασικό πλεονέκτημά του την ηλικιακή ανανέωση, καθώς η Ν.Δ. θα πάει στις επόμενες κάλπες έχοντας στην πρώτη γραμμή την επανασύνδεση με τις νέες γενιές. Παλιός κοινοβουλευτικός μού έλεγε πως υπάρχει ένα πρόσωπο που συνδυάζει και τα δύο. Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης (φωτ.), πρώην υφυπουργός Μεταφορών, ο οποίος είναι 38 ετών, ενώ έχει και κοινοβουλευτική εμπειρία από το 2012. Το βασικότερο το άφησα για το τέλος: είναι αγαπητός σε όλες τις φυλές του κόμματος, καθώς αποτελεί γέννημα-θρέμμα της παράταξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή