Παρέλαση με υψηλό ρίσκο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε, προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής των ειδικών για την πανδημία, να επιτρέψει τις παρελάσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Κρίθηκε πως προέχει η τόνωση του πατριωτικού φρονήματος του λαού και ότι οι μαζικές εκδηλώσεις δεν συνιστούν απειλή. Το ρίσκο είναι μεγάλο, ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, που παραδοσιακά την ημέρα του «Οχι»γίνεται το επίκεντρο της εθνικής εορτής, με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση την οποία, καιρού επιτρέποντος, παρακολουθούν από κοντά πολλές χιλιάδες πολίτες και εκατομμύρια σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση. Αρμοδίως μεταδίδεται ότι θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και θα ληφθούν αυστηρά μέτρα. Μακάρι, αλλά δεν βλέπω πώς η αστυνομία θα αποτρέψει τον συνωστισμό στα πεζοδρόμια και στις πλατείες τόσων ανθρώπων, που, όπως κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, συρρέουν για να χειροκροτήσουν τη νεολαία και τους ενστόλους που παρελαύνουν. Πολύ περισσότερο στους ναούς, όπου οι ιερείς θα «φωνάζουν»σιωπηλά «περάστε, κόσμε»–μέρα που είναι την τρέμει και ο ιός…

Τα όσα έγιναν και κυρίως αυτά που ακολούθησαν (ιερείς που νόσησαν και μητροπολίτες που πέθαναν από τον ιό) πέρυσι στη Θεσσαλονίκη κατά τη δοξολογία του Αγίου Δημητρίου στον ομώνυμο ναό, οι νουνεχείς πιστοί θέλουν να τα ξεχάσουν. Επιπλέον, η επιλογή να γίνουν κανονικά οι εκδηλώσεις της φετινής αντιφασιστικής επετείου δημιουργεί πεδίο δράσης λαμπρό για τους αρνητές του εμβολίου, υπό τον μανδύα των οποίων δραστηριοποιούνται πάσης φύσεως φασιστικά και λούμπεν στοιχεία, όπως έδειξαν και τα πρόσφατα θλιβερά γεγονότα στα σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Ολοι αυτοί και (δυστυχώς) πολλοί άλλοι, λιγότερο ή περισσότερο ψεκασμένοι, είναι βέβαιο ότι θα σπεύσουν να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία για να βροντοφωνάξουν από τις παρυφές των εκδηλώσεων το δικό τους «Οχι» που δεν είναι εναντίον του φασισμού αλλά της επιστήμης και του αγώνα της ανθρωπότητας, εναντίον του παγκόσμιου, τούτη την εποχή, εχθρού –του κορωνοϊού. Οι συνθήκες θα είναι ιδανικές γι’ αυτούς: κόσμος πολύς και επομένως μεγάλο ακροατήριο, τηλεοπτική κάλυψη πρώτης τάξεως εάν, όπως σίγουρα θα επιδιώξουν, συγκρουστούν με την αστυνομία και πέσουν μερικά δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, κραυγές και πολιτικοί καβγάδες περί «αμαύρωσης της εθνικής επετείου»εάν η αστυνομία επιχειρήσει να εμποδίσει τις οργανωμένες αυτές ομάδες να «διαχυθούν»στις εκδηλώσεις, για να δώσουν σε αυτές επικοινωνιακά το δικό τους σκοταδιστικό περιεχόμενο.

Δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς μαντικές ικανότητες για να ακούσει τη βουή των επερχόμενων γεγονότων. Μακάρι να διαψευστούμε, όμως, ιδίως στη Θεσσαλονίκη, το μέτωπο κορωνοϊού και «ψεκασμένων»συνιστά ευθεία απειλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή