Θεωρείο (10/10/21)

4' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρών την Τετάρτη ο Αντώνης Σαμαράς

Επειδή διάφοροι αναρωτιούνται εάν ο Αντώνης Σαμαράς θα δώσει το «παρών» στην εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής την ερχόμενη Τετάρτη, όπου θα μιλήσει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχω την απάντηση: ο Μεσσήνιος θα είναι βεβαίως κανονικά παρών στην πρώτη σειρά, καθώς απάντησε θετικά στο τηλεφώνημα του Αχιλλέα Καραμανλή, ο οποίος ανέλαβε να καλέσει για λογαριασμό του Ιδρύματος τα πιο υψηλά πρόσωπα που θα μετάσχουν στην εκδήλωση.  

Παιχνίδι της μοίρας

Ενα παιχνιδάκι έπαιξε η μοίρα στη Φώφη Γεννηματά εντός της εβδομάδας στη Σλοβενία. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατά την επίσκεψή της στη Λιουμπλιάνα είχε θερμή συζήτηση, όπως έχει αποτυπωθεί σε φωτογραφικό ενσταντανέ, με την πρόεδρο του σοσιαλιστικού κόμματος της Σλοβενίας, Τάνια Φάγιον, για την οποία λέει τα καλύτερα. Ποια είναι η λεπτομέρεια; Η κυρία, εκτός από πρόεδρος είναι και… ευρωβουλευτής, είναι δηλαδή μία «πρόεδρος των Βρυξελλών» όπως κατηγόρησε τον Ανδρουλάκη ότι θέλει να γίνει, εάν εκλεγεί πρόεδρος, καθώς ο ευρωβουλευτής είπε πως θα κρατήσει τη θέση του στις Βρυξέλλες.  

Αντιγράφει τον Μητσοτάκη

Μένω στα ευρωπαϊκά, καθώς την περασμένη εβδομάδα είχαμε ισπανική αποθέωση και μάλιστα σε… αρένα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στη Βαλένθια της Ισπανίας, όπου ήταν καλεσμένος του κεντροδεξιού ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος, Πάμπλο Κασάδο. Το πώς βλέπει ο Κασάδο τον Μητσοτάκη δεν φαίνεται ωστόσο από τις επευφημίες προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, οι οποίες μπορεί να ήταν και απλώς αποτέλεσμα μεσογειακού ταμπεραμέντου, αλλά από κάτι βαθύτερο και πιο πολιτικό. Το Λαϊκό Κόμμα έχει αντιγράψει την τακτική Μητσοτάκη για να έρθει στην εξουσία, κάτι που ώς τώρα του βγαίνει, καθώς προηγείται με 5 μονάδες στις δημοσκοπήσεις. Τι έχει κάνει; Αφενός έχει απορροφήσει σε μεγάλο βαθμό το ισπανικό «Ποτάμι» τους Θιουδαδάνος, μιλώντας για μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό. Την ίδια ώρα ο Κασάδο κοιτάει και δεξιά, εκμεταλλευόμενος μία «αστοχία» του Σάντσεθ, ο οποίος έδωσε χάρη σε κάποιους αυτονομιστές, που αποτελούν κόκκινο πανί για την «πατριωτική» πτέρυγα, που στηρίζει πλέον σε μεγάλο ποσοστό τον Κασάδο.   

Διπλή αιχμή  

Η Πυθία έδινε χρησμούς που διαβάζονταν διπλά. Ομοίως διαβάζω και μια περίτεχνη αναφορά του πρωθυπουργού την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, όταν άφησε ταυτόχρονα αιχμές και προς τον Τσίπρα και προς τον Βενιζέλο. Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ του είπε πως τελευταία επικαλείται διαρκώς τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ευτυχώς «είναι ελεύθερος» να λέει την άποψή του, καθώς η κυβέρνηση Τσίπρα επιχείρησε «να τον βάλει φυλακή» Η αναφορά ωστόσο μπορεί να διαβαστεί και ως αιχμή για τον Βενιζέλο, με τον Μητσοτάκη να του λέει με ωραίο τρόπο «Βαγγέλη, κοίτα ποιοι σε επικαλούνται»

Αξιοπρέπεια

Ο Χάρης Καστανίδης δυσκολεύεται να συγκεντρώσει τις 5.000 υπογραφές που χρειάζονται για να είναι υποψήφιος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ. Υπάρχει όμως και εναλλακτικός δρόμος. Το καταστατικό του κόμματος αναφέρει πως όποιος συγκεντρώσει 45 υπογραφές από τις 298 της Κεντρικής Επιτροπής, τότε θα είναι υποψήφιος. Λοβέρδος και Ανδρουλάκης προσφέρθηκαν, όπως έμαθα, να βοηθήσουν με υπογραφές τον Καστανίδη, αλλά ο πάντα αξιοπρεπής Χάρης δεν θέλησε τέτοια χάρη, αποδεικνύοντας πως υπάρχουν πολιτικοί με σπάνιο ήθος.  

Το 67% υπέρ της συμφωνίας  

Σας έλεγα τις προάλλες για το λάθος του Αλέξη Τσίπρα να μην υπερψηφίσει τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας. Η απόδειξη πως είχα δίκιο έρχεται από τις δημοσκοπήσεις. Οπως έμαθα, το 67% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της συμφωνίας, κάνοντας ακόμα πιο ακατανόητη την απόφαση Τσίπρα.  

Επιχείρημα  

Μιας και ο λόγος για τη συμφωνία, μία από τις καλύτερες ομιλίες για το θέμα έκανε στην Ολομέλεια ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Και λέω από τις καλύτερες, καθώς ο αν. υπουργός εστίασε στη μεγάλη εικόνα και τις διαχρονικές σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας. Από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ζισκάρ ντ’ Εστέν, στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Μιτεράν, τον Σαρκοζί και τον Καραμανλή μέχρι τον Φρανσουά Ολάντ και την κρίση του 2015, έως σήμερα στον Εμανουέλ Μακρόν. Ο Βαρβιτσιώτης, ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε –εμμέσως πλην σαφώς–«ανιστόρητη» τη στάση του Αλέξη Τσίπρα, διερωτώμενος στο τέλος πώς θα φανεί στη γαλλική κοινή γνώμη ότι η αξιωματική αντιπολίτευση της Ελλάδας «έσπασε» το Ελλάς – Γαλλία, συμμαχία.   

Mέλος της Ν.Δ.

Αν σας έλειψε η Μπογδανιάδα, να σας δώσω μία πληροφορία. Ο ανεξάρτητος βουλευτής δεν πρόκειται να διαγραφεί και από μέλος του κόμματος, άρα παραμένει Ν.Δ. Τούτο με κάνει να πιστεύω πως η επιστροφή του κάποια στιγμή πρέπει να θεωρείται δεδομένη, εάν επιδείξει καλή διαγωγή. Εάν επιστρέψει πάντως, θα είναι υποψήφιος στην Α΄ Αθήνας, γιατί ακούστηκαν διάφορα σενάρια για πιθανή κάθοδό του στις Κυκλάδες, τα οποία δεν έχουν καμία πιθανότητα.  

Τον πρόδωσε

Ενα instagram story του γνωστού μοντέλου Ναόμι Κάμπελ «πρόδωσε» τον Βασίλη Κικίλια. Ο υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στο Παρίσι μετά της συζύγου του και συναντήθηκε με το γνωστό μοντέλο, με τους χρήστες του Διαδικτύου να εστιάζουν στο γεγονός πως ο μέχρι πρόσφατα υπουργός Υγείας και η παρέα του δεν φορούσαν μάσκα. Η απάντηση εδώ είναι πως τα μέτρα παγκοσμίως έχουν χαλαρώσει, ειδικά για πλήρως εμβολιασμένους, όπως εικάζω πως ήταν η καλή υπουργική παρέα των Παρισίων.

Αλυσίδα

Μαθαίνω πως, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του την ερχόμενη Τετάρτη στο Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» θα αναφερθεί και στην πρόσφατη συμφωνία Αθήνας – Παρισιού. Η αναφορά του πρώην πρωθυπουργού αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς το «Ελλάς – Γαλλία, συμμαχία» έχει πολύ παλιές ρίζες για την Κεντροδεξιά, με την αλυσίδα να συνεχίζεται και επί δικής του διακυβέρνησης, καθώς ο τότε πρωθυπουργός είχε αναπτύξει στενούς δεσμούς με το Παρίσι, εξασφαλίζοντας τη στήριξη του Νικολά Σαρκοζί στα εθνικά θέματα. Στην Ιστορία, άλλωστε, έχει μείνει η ομιλία του Γάλλου προέδρου που αναφώνησε στην ελληνική Βουλή «Ελλάς, Γαλλία, Νέα Συμμαχία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή