Ταραχώδης περίοδος ενόψει

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φαίνεται ότι θα περάσουμε ταραχώδη περίοδο διαρκείας με την Τουρκία, τουλάχιστον μέχρι να παραλάβουμε τα οπλικά συστήματα που προβλέπει η ελληνογαλλική συμφωνία. Η Αγκυρα την αντιλαμβάνεται ως εργαλείο ανατροπής της ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή και όντως δεν ξέρουμε μέχρι πού θα φτάσει για να αποτρέψει τέτοιο ενδεχόμενο. Αλλωστε, η επιθετική συμπεριφορά της συνδυάζεται αφενός με το κλίμα εθνικισμού που έχει επιβάλει στο εσωτερικό της Τουρκίας και αφετέρου με την υλοποίηση του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας»στο εξωτερικό –περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων την  αναθεώρηση των συνθηκών της Λωζάννης και των Παρισίων–και βασίζεται α) στην υπεροπλία που θεωρεί ότι έχει, β) στην προβολή προθυμίας και ετοιμότητας για θερμή σύγκρουση, γ) στη δυνατότητα να απορροφά ανθρώπινες απώλειες, δίχως πολλά ερωτήματα και συζητήσεις σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Κακά τα ψέματα, λίγες χώρες στον κόσμο, ειδικά στη Δύση, είναι διατεθειμένες να εμπλακούν σε μια θερμή σύγκρουση και έτοιμες να υποστούν ανθρώπινες απώλειες. Η Ελλάδα, σίγουρα και σωστά, δεν είναι μία από αυτές. Και σωστά επίσης προσπαθεί να βελτιώσει την αποτρεπτική ισχύ της υπό την έννοια της αποθάρρυνσης της τουρκικής πλευράς να ξεπεράσει τα όρια. Είναι, ωστόσο, βέβαιο ότι το αμέσως επόμενο διάστημα το καθεστώς Ερντογάν θα επιχειρήσει να εδραιώσει τις βλέψεις του στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με «πολιτική κανονιοφόρων» Οσα έγιναν με το γαλλικό ερευνητικό σκάφος «autical Geo»είναι δείγμα των προθέσεών του στη νέα φάση των ελληνοτουρκικών και αναμφίβολα έπεται συνέχεια.

Είναι σαφές ότι η ελληνογαλλική συμφωνία δεν αποτελεί εγγύηση ασφαλείας πριν υλοποιηθεί. Απαιτείται και η συνδρομή των ΗΠΑ, κάτι που ορθώς η κυβέρνηση φαίνεται να έχει αντιληφθεί. Κανείς στα καλά του δεν μπορεί να θέλει αποστασιοποίηση της Ελλάδας από την Ουάσιγκτον σε αυτήν τη συγκυρία, έστω και αν η τελευταία καταφεύγει συνήθως σε τήρηση ισορροπιών στα ελληνοτουρκικά και δεν επιθυμεί την έξωση της Τουρκίας από τη Δύση. Γι’ αυτό είναι πιθανό να προχωρήσουν σε αναβάθμιση και πώληση F-16, όπως ζητάει τώρα ο Ερντογάν, αφού προηγουμένως του αρνήθηκαν Patriots και F-35. Ούτε πρόκειται οι Αμερικανοί να στείλουν ποτέ δυνάμεις για να υπερασπιστούν την ακεραιότητα της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική απειλή. Η αυξημένη παρουσία τους, όμως, σε βάσεις που τους παραχωρούνται στην Ελλάδα είναι μια μορφή εγγύησης, κυρίως γιατί διατηρεί σε θερμό επίπεδο τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι σταθερά τοποθετημένη στο δικό τους στρατόπεδο, αντίθετα με τον Ερντογάν.

Τα ελληνοτουρκικά μπλέκονται και σε άλλες διεθνείς τριβές, εντάσεις και ισορροπίες και συμφέροντα. Ο Ερντογάν το παίζει αυτό το παιχνίδι, διατηρώντας μόνιμα στο στόχαστρό του Ελλάδα και Κύπρο, και η επικέντρωσή του στη στρατιωτικοποίηση των νησιών αποτελεί μέρος σχεδίου αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε αυτά. Θα δεχόταν άραγε πρόταση αποστρατιωτικοποίησής τους, εφόσον δεσμευθεί εκ νέου η Τουρκία ότι είναι ελληνικά και έχουν υφαλοκρηπίδα; Σίγουρα όχι!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή