Ενωμένοι μπροστά στην ευθύνη

Ενωμένοι μπροστά στην ευθύνη

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνει την επιθετική συμπεριφορά της η Αγκυρα λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας και παραμονές της υπογραφής για την πενταετή επέκταση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Δηλώνει έτοιμη να συνεχίσει τις έρευνες και γεωτρήσεις σε όλες τις περιοχές όπου θεωρεί πως εκτείνεται η υφαλοκρηπίδα της και εκφράζει την αποφασιστικότητά της για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της στη «Γαλάζια Πατρίδα» Παράλληλα, φέρνει στο προσκήνιο με την πρόσφατη επιστολή της στον ΟΗΕ το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών ισχυριζόμενη πλέον ότι, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες, δεν υπάρχει ελληνική κυριαρχία σε όσα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δεν είναι αποστρατιωτικοποιημένα.

Εχουμε δηλαδή μπροστά μας μια σχεδιασμένη επιχείρηση αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας με την επανάληψη των προκλήσεων του καλοκαιριού του 2020, με βάση την υπεροπλία που θεωρεί πως έχει η Τουρκία αυτή τη στιγμή. Πριν η Αθήνα αρχίσει να παραλαμβάνει τα υπερσύγχρονα γαλλικά Ραφάλ αλλά και τις φρεγάτες Belharra που θα αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο.

Στόχος της Αγκυρας, να απειλήσει (ή να προκαλέσει) με ένα θερμό επεισόδιο που θα «τεστάρει»στην πράξη τις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας και θα περάσει το μήνυμα σε Γαλλία και ΗΠΑ ότι δεν είναι νοητό να προωθείται οποιαδήποτε συνεννόηση και διακανονισμός στην περιοχή χωρίς να ερωτηθεί εκείνη, μια κοτζάμ «περιφερειακή υπερδύναμη»–κατά τον Ερντογάν.

Είναι φανερό ότι η Ελλάδα με τις κινήσεις της σε όλα τα μέτωπα έδειξε ότι ανεβαίνει πίστα στην ελληνοτουρκική διελκυστίνδα, υποχρεώνοντας τον Ερντογάν να σπεύσει να αντιδράσει αν δεν θέλει να βγει χαμένος στο εξωτερικό από τη νέα τροπή των πραγμάτων και στο εσωτερικό από την εθνικιστική ατμόσφαιρα που καλλιεργείται στην τουρκική κοινή γνώμη.

Οι Τούρκοι έχουν τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, εμείς έχουμε μια σημαντική αποτρεπτική δύναμη, το Διε-θνές Δίκαιο και τους ισχυρούς συμμάχους μας. Η αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας χρειάζεται ψυχραιμία, εξυπνάδα και αποφυγή προκλήσεων και λεονταρισμών από μέρους μας. Και τη στήριξη της κυβερνητικής προσπάθειας από όλες τις πολιτικές δυνάμεις τις απαιτητικές αυτές ώρες. Στην Ιστορία, η Ελλάδα έχασε μόνο όταν ήταν απομονωμένη από τους συμμάχους της και διαιρεμένη εσωτερικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή