Το μήνυμα και ο αγγελιαφόρος

Το μήνυμα και ο αγγελιαφόρος

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύσσωμη η αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένου και του ΚΚΕ, ζήτησε να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για τη «διερεύνηση επιχείρησης χειραγώγησης της κοινής γνώμης». Με βάση το αναθεωρημένο Σύνταγμα, δίνεται η δυνατότητα και στην αντιπολίτευση, με 120 βουλευτές, να προτείνει δύο εξεταστικές ανά περίοδο. Φαίνεται πως η αξιωματική αντιπολίτευση όταν δεν της αρέσει το μήνυμα, ρίχνει τις ευθύνες στον αγγελιαφόρο. Οταν δεν της αρέσουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ευθύνονται οι δημοσκόποι. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου αν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτουν το επιστημονικό εργαλείο της δημοσκόπησης και πιστεύουν στις χειρομαντείες ή στις καφετζούδες. Ολος ο πολιτισμένος κόσμος εμπιστεύεται την επιστήμη, είτε τα πορίσματά της είναι τα επιθυμητά είτε όχι. Συνεπώς σήμερα, η εγκυρότητα μιας δημοσκόπησης είναι δεδομένη, στον βαθμό βεβαίως που τηρούνται οι προϋποθέσεις οι οποίες καθιστούν ασφαλή, με τις προβλεπόμενες αποκλίσεις, τα ευρήματά της. Επιπροσθέτως, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων ασχολούνται και με την έρευνα αγοράς για επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να προωθήσουν νέα προϊόντα στους καταναλωτές. Αρα η αξιοπιστία τους είναι το όπλο τους. Καμιά εταιρεία δημοσκοπήσεων δεν είναι διατεθειμένη να υποταχθεί στις πολιτικές απαιτήσεις κομμάτων «στήνοντας»δημοσκοπήσεις, που θα υπονομεύσουν το κύρος της.

Με την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής επί του θέματος, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν στοχεύει την κυβέρνηση αλλά τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Επιδιώκει να τις εκφοβίσει, να τις απαξιώσει ή ακόμη και να τις φιμώσει. Δεν απασχολεί τον Αλ. Τσίπρα το γεγονός ότι όλες ανεξαιρέτως δείχνουν το ίδιο αποκαρδιωτικό γι’ αυτόν αποτέλεσμα. Δεν τον προβλημάτισε πως η απόπειρα να δημιουργηθούν φιλικές προς το κόμμα του εταιρείες δημοσκοπήσεων οδήγησε στη γελοιοποίησή τους, καθώς τα ευρήματά τους διαψεύσθηκαν παταγωδώς από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών του 2019. Απεναντίας, τα όσα έδειχναν οι δημοσκοπήσεις των λοιπών εταιρειών από το 2016 και μετά, όλα επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά. Είναι ευνόητο πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιο άλλο κόμμα έχει στα χέρια του δημοσκοπήσεις που να παρουσιάζουν άλλα αποτελέσματα, πιο θετικά προς τα κόμματά τους, ας τις δημοσιοποιήσουν. Το να επικαλούνται μυστικές, κυλιόμενες δημοσκοπήσεις ή δημοσκοπήσεις «πρεσβειών» δεν τους βοηθά. Απλώς επιβεβαιώνει τον κανόνα πως διαμαρτύρονται όσοι ενοχλούνται από τα ευρήματά τους. Με εξεταστικές δεν αλλάζει η πρόθεση ψήφου ούτε η δημοτικότητα των αρχηγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή