90 χρόνια πριν στην «Κ» 17–10–1931

90 χρόνια πριν στην «Κ» 17–10–1931

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΙΚΡΟΨΥΧΗ: ∆ιά μίαν ακόμη φοράν η Γαλλία, εις την κρισιμωτέραν στιγμήν της πολιτικής ιστορίας της Ευρώπης, εμφανίζεται οία την εγνώρισεν ο μεταπολεμικός κόσμος, αφ’ ης εποχής αι συνθήκαι των Βερσαλλιών την κατέστησαν ρυθμιστήν της ηρεμίας μας: Συμφεροντολόγος και μικρόψυχος, τορπιλλίζουσα πάσαν προσπάθειαν διά την αποκατάστασιν ατμοσφαίρας ειρηνικής μέσα εις τους οικονομικούς κλυδωνισμούς των τελευταίων ετών. Η άρνησίς της όπως δεχθή περιορισμόν των κατά θάλασσαν εξοπλισμών είνε το σαφές προοίμιον της αποτυχίας της μεγάλης διασκέψεως του αφοπλισμού η οποία συνεκλήθη τον Φεβρουάριον.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ: Μετά τριήμερον πεισματώδη επίθεσιν των κομμάτων της δεξιάς κατά της πολιτικής του καγκελλαρίου Μπρύνιγκ, η κυβέρνησις κατά την σημερινήν συνεδρίασιν του Ράιχσταγκ έτυχε ψήφου εμπιστοσύνης διά πλειοψηφίας 25 ψήφων επί της προτάσεως μομφής, την οποίαν υπέβαλον τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως. Απαντών εις τας επικρίσεις διά την έκδοσιν νομοθετικών Διαταγμάτων, ο κ. Μπρύνιγκ απήντησεν ότι ευχαρίστως θα εδέχετο οποιανδήποτε άλλην λύσιν διά την αντιμετώπισιν των επειγόντων προβλημάτων, τα οποία βαρύνουν κατά την παρούσαν στιγμήν το έθνος. Εξετάζων το ζήτημα του σχηματισμού νέας κυβερνήσεως, ο κ. Μπρύνιγκ ετόνισεν ότι αύτη θα εγένετο δεκτή μετά δυσπιστίας εις το εξωτερικόν. [… Μετά την ψηφοφορίαν, το εθνικοσοσιαλιστικόν κόμμα εγκατέλειψε την αίθουσαν με την δήλωσιν ότι θα εργασθή εκτός της Βουλής όπως ανατρέψη το σημερινόν καθεστώς.

ΑΝΕΡΓΙΑ: Καμμία άλλη περιφέρεια δεν έχει τόσους ανέργους, όσους η Μακεδονία και η Θράκη. Εάν δεν τους βλέπουν τινές, ή δεν γίνεται συχνά λόγος περί αυτών, τούτο συνέβη μέχρι τούδε λόγω του αρκετά περιέργου τρόπου με τον οποίον το Κράτος το σημερινόν έλυσεν προσωρινώς το Ελληνικόν πρόβλημα της ανεργίας. Αποζημιώσεις, αγροτικά δάνεια, επιδόματα εκάλυπτον μέχρι τούδε την κραυγήν του πλήθους των ανέργων [….

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή