Rapid test και κεράκι

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση δεν συμπεριλαμβάνει τους ναούς στους χώρους όπου αυστηροποιείται η είσοδος για τους ανεμβολίαστους πολίτες φοβούμενη το πολιτικό κόστος, ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τους τόνους κλείνοντας το μάτι στους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, και η λογική συνθλίβεται μεταξύ πολιτικής αντιπαράθεσης και πραγματικότητας. Ας δούμε την πραγματικότητα.

Οι δεκάδες ανθρώπινες απώλειες καθημερινά, η έντονη έξαρση της πανδημίας, τα χιλιάδες κρούσματα, οι ΜΕΘ που γεμίζουν, η ψαλίδα μεταξύ εισαγωγών-εξιτηρίων που ανοίγει όλο και περισσότερο, προϊδεάζουν για έναν πολύ δύσκολο, επώδυνο χειμώνα. Το θέμα της εξαίρεσης των εκκλησιών από την αυστηροποίηση των μέτρων προσφέρεται για αντιπολιτευτική κριτική σε υψηλούς τόνους, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει άδικο όταν ζητάει την επέκταση του μέτρου που αφορά την επίδειξη τεστ για την είσοδο ανεμβολίαστων πολιτών και στους χώρους θρησκευτικής λατρείας.

Η Ιερά Σύνοδος, πάντως, σε εγκύκλιο που εξέδωσε χθες, παίρνει σαφώς θέση και καλεί όλους τους πιστούς και τον κλήρο «να τηρεί επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας», στέλνοντας ισχυρό μήνυμα σε όσους πιστούς δεν έχουν εμβολιαστεί να προσέρχονται στους ιερούς ναούς αφότου έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ.

Οι εκκλησίες είναι χώροι τους οποίους επισκέπτονται κυρίως άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, αρκετοί δηλαδή από τους 600.000 πολίτες άνω των 60 ετών που παραμένουν μέχρι σήμερα ανεμβολίαστοι, και που, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, δεν έχουν σκοπό να εμβολιαστούν. Είναι κοινό μυστικό ότι στην περιφέρεια πολλοί ιερείς ηγούνται της αντιεμβολιαστικής καμπάνιας. Ολόκληρα χωριά ανά την Ελλάδα αρνούνται τον εμβολιασμό διότι τους το λέει ο παπάς τους.

Ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος επέμεινε σε δηλώσεις του προχθές σε ραδιοφωνική εκπομπή στην ανάγκη να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον ιό, έχοντας ως όπλα το εμβόλιο, τα συχνά τεστ, τις μάσκες. Την ίδια στιγμή προσπάθησε να απαντήσει και στην κριτική για την εξαίρεση των εκκλησιών, λέγοντας ότι «η εκκλησία υπάγεται στην κατηγορία που καλύπτει ζωτικές ανάγκες, η πίστη είναι μια ζωτική ανάγκη του ανθρώπου, όπως είναι και η τροφή και η νοσηλεία. Σε αυτές τις δραστηριότητες συνειδητά και συλλογικά δεν έχουμε επιβάλει υπερβολικούς περιορισμούς», είπε, και υποθέτω ότι και ο ίδιος δεν πρέπει να νιώθει ιδιαίτερα άνετα με τη συγκεκριμένη, διάτρητη από παντού, επιχειρηματολογία του.

Τα αυστηρότερα μέτρα δεν θα έπρεπε να αφορούν μόνο το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, την εστίαση, αλλά και τους ναούς. Η εξαίρεση των χώρων λατρείας είναι λάθος απ’ όλες τις απόψεις και το επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο στις εκκλησίες γιατί δεν υπάρχει κάποιος στην πόρτα για να διενεργεί ελέγχους, δεν είναι πειστικό. Να δεχθούμε ότι ο έλεγχος των πιστοποιητικών είναι δύσκολος γενικότερα, είτε πρόκειται για ναούς είτε για κομμωτήρια και ταβέρνες, εντούτοις η υποχρέωση επίδειξης rapid test θα πρέπει να αφορά όλους τους κλειστούς χώρους, χωρίς παραθυράκια.

Εδώ που βρισκόμαστε, με το κύμα της πανδημίας να υψώνεται τρομακτικό μπροστά μας, δεν επιτρέπονται εξαιρέσεις, ειδικά αυτές καθαρά ψηφοθηρικού χαρακτήρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT