Κάντε τα πάντα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το μήνυμά μας υπήρξε σαφές: Κάντε τα πάντα. Τα εμβόλια κάνουν ακριβώς αυτό που υποσχέθηκαν: αποτρέπουν τη βαριά νόσο και κυρίως τον κίνδυνο θανάτου. Αναμφίβολα είναι το ισχυρότερο όπλο που διαθέτουμε, μόνο όμως όταν συνδυάζεται με κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας».

Ο επικεφαλής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την περιφέρεια της Ευρώπης, Χανς Κλούγκε, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει της νέας πανδημικής έκρηξης στη Γηραιά Ηπειρο, ανήσυχος για τη χαλάρωση των περιορισμών και την ανισομερή εμβολιαστική κάλυψη.

Πρόκειται σαφώς για δραματική έκκληση, δύο χρόνια σχεδόν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στην Ευρώπη. «Βρισκόμαστε και πάλι στο επίκεντρο της πανδημίας και ζητώ από τους υγειονομικούς φορείς των κρατών να μελετήσουν το ενδεχόμενο νέας επιβολής περιοριστικών μέτρων, ακόμη και όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι υψηλή», τονίζει. Ειδικά αυτό το «Κάντε τα πάντα» έχει κάτι σπαρακτικό.

Μονάχα που δεν κάνουμε τα πάντα. Ούτε εμείς οι ίδιοι ούτε και οι κυβερνήσεις (με εξαιρέσεις που όμως βρίσκονται εκτός του βορείου ημισφαιρίου).

Μεταξύ της συνωμοσιολαγνείας, του δισταγμού και της επιπολαιότητας και, από την άλλη, της φοβίας του τεράστιου οικονομικού κόστους για τις κυβερνήσεις, ο κορωνοϊός επελαύνει. Ο τρομακτικός υπολογισμός του ΠΟΥ είναι ότι έως τον Φεβρουάριο θα έχουν πεθάνει 500.000 άνθρωποι από τον κορωνοϊό μόνο στην Ευρώπη.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προ ημερών από την κυβέρνηση είναι δύσκολο να σχολιαστούν επαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Επί της ουσίας, δεν είναι μέτρα, δεν είναι καν ημίμετρα. Είναι επίφαση μέτρων. Το δε ζήτημα με τις εκκλησίες, το ότι κάθε ενορία κάνει του κεφαλιού της ανάλογα με το τι κουβαλάει μέσα στο δικό του το κεφάλι ο κάθε ιερέας, εξοργίζει και απελπίζει όλο και περισσότερο κόσμο. Διότι ο εμβολιασμός είναι πολυτέλεια σε ένα περιβάλλον όπου την Κυριακή κάποιος παπάς θα αξιώσει από τους πιστούς να μη φορούν καν μάσκα. Για ποιο εμβόλιο να μιλήσουμε λοιπόν;

Μέσα σε αυτό το ζοφερό σκηνικό, το «Κάντε τα πάντα» αποκτά όλο και περισσότερο χαρακτήρα ατομικής ευθύνης – δυστυχώς, δυστυχέστατα. Οσοι έχουμε ακόμα στοιχειώδη κοινό νου και, εννοείται, είμαστε εμβολιασμένοι, να σπεύσουμε για την τρίτη δόση, όσοι δεν την έχουμε ήδη κάνει. Πλένουμε σχολαστικά χέρια, απολυμαίνουμε επίσης σχολαστικά και, βέβαια, φοράμε μάσκα – και τη φοράμε σωστά: με τη μύτη καλυμμένη. Αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους όπως ο διάολος το λιβάνι.

Μην μπαίνετε σε κλειστά μπαρ, καφέ και εστιατόρια. Αν νομίζετε ότι βρίσκεστε σε επικίνδυνο περιβάλλον, φορέστε διπλή μάσκα. Κάντε τεστ. Περιοριστείτε.

Κάντε τα πάντα. Αφού δεν το κάνουν οι κυβερνήσεις, να το κάνουμε οι πολίτες. Για να είμαστε πάλι εδώ όλοι τον Φεβρουάριο – και όχι μόνον τότε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή