Λογομαχία στο Μαξίμου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις-τέσσερις ώρες μετά τη λογομαχία στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ολλανδή δημοσιογράφο Ινγκεμποργκ Μπέγκελ, είχε ήδη ανέβει σε ποικίλες ιστοσελίδες ο γνωστός τίτλος: «Χαμός στο τουίτερ».

Περιττό να ειπωθεί ότι, πρώτον, αρκούν τα δέκα-δεκαπέντε τιτιβίσματα μιας πρόχειρης συλλογής για να μπει ο δοξαστικός τίτλος, που υποτίθεται ότι παραπέμπει σε μια κοινωνία δρώσα και πνευματικά εγρήγορη. Και δεύτερον, ότι κάθε ιστοσελίδα ή ηλεκτρονική έκδοση εφημερίδας δεν νοιάζεται τόσο για τη συλλογή τιτιβισμάτων όσο για τη διαλογή τους. Για την επιλογή δηλαδή και την ανάδειξη όσων σχολίων ταυτίζονται με την πολιτική της και την εξυπηρετούν. Τα αντίθετα, όσο έξυπνα κι αν είναι, τα τρώει το μαύρο σκοτάδι.

Ετσι πάντως ο κόσμος παραμένει ασπρόμαυρος. Κι αν δεν μπεις στον κόπο να επισκεφθείς και ιστοσελίδες που δεν σε ενθουσιάζουν, θα μείνεις γνωρίζοντας τη μισή εικόνα, και το τρίτον από της αληθείας, μπορεί και το δέκατο. Θα πιστέψεις δηλαδή είτε ότι ο κ. Μητσοτάκης τσάκισε μια ανθελληνίδα τουρκόφιλη Ολλανδή (η οποία επιπλέον «σπιτώνει παράνομους μετανάστες στη βίλα της στην Υδρα») είτε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός στραπατσαρίστηκε «εντός έδρας».

Ο κ. Μητσοτάκης εκνευρίστηκε, ίσως ως ανεξοικείωτος με τα δύσκολα. Εκνευρίστηκε πολύ. Μάρτυρας το βίντεο. Αν δεν είχε εκνευριστεί, δεν θα επέτρεπε στη γλώσσα του (που λίγο πριν είχε πλάσει το ενδιαφέρον ρήμα «αυστηραίνω», «αυστηρύναμε τα μέτρα») να συλλαβίσει σαν πρώτη φράση στην απάντησή του το εξής (αγγλιστί): «Καταλαβαίνω ότι στην Ολλανδία οι δημοσιογράφοι κάνετε ευθείες ερωτήσεις και το σέβομαι». Αυτό μοιάζει με ύμνο για την ολλανδική δημοσιογραφία και δημοκρατία. Αν όμως το αναποδογυρίσουμε, δεν λέει τίποτε το τιμητικό για τη δική μας δημοσιογραφία, ίσως και για τη δημοκρατία μας. Εκεί, «στην Ευρώπη», υποβάλλονται ουσιαστικές ερωτήσεις στους πολιτικούς και οι πολιτικοί, τι να κάνουν, τις ανέχονται, κι ας στριμώχνονται. Εδώ, «στα Βαλκάνια», υπάρχει άλλη παράδοση.

Γι’ αυτό κι εγώ απ’ όλα τα τιτιβίσματα κρατάω όσα αξιώνουν να εισάγουμε πλέον και Ολλανδούς δημοσιογράφους, εκτός από Ρουμάνους πυροσβέστες. Για να μην ξεχνάω πόσο λατρεύεται το σινάφι μας. Μερίδα του οποίου επιτίθεται στην «ανθελληνίδα» κ. Μπέγκελ. Ξεχνώντας ότι τα ίδια μάς ρωτούν καιρό τώρα για τις βίαιες επαναπροωθήσεις η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η Διεθνής Αμνηστία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το «Σπίγκελ», ο «Γκάρντιαν», το BBC…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή