Απώλειες και κόπωση

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό το περασμένο Σαββατοκύριακο είναι βάναυσα αποκαλυπτικός της ζοφερής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας. Τους 150 (70 το Σάββατο και 80 την Κυριακή) έφτασαν οι νεκροί αυτό το 48ωρο, όταν στην πενταπλάσια σε πληθυσμό Ιταλία δεν ξεπέρασαν τους 78 (42 το Σάββατο και 36 την Κυριακή), για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης. Που σημαίνει ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο πια, όσο και αν γίνεται προσπάθεια από διάφορους παράγοντες να καλυφθεί το μέγεθός του.

Η διαπίστωση για το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος δεν είναι είδηση, καθώς οι αριθμοί που αναφέρονται καθημερινά σχετικά με την πορεία της πανδημίας είναι αδιάψευστοι και οι αγωνιώδεις εκκλήσεις γιατρών και αξιωματούχων για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ακατάπαυστες. Κανείς ανεμβολίαστος Ελληνας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έχει ενημερωθεί για όλα όσα σχετίζονται με την πανδημία και τις συνέπειές της. Οσα ακούγονται περί ελλιπούς ενημέρωσης των τμημάτων του πληθυσμού που αντιστέκονται σθεναρά ακόμη στον εμβολιασμό, ισοδυναμούν με συγχωροχάρτια. Ακόμη περισσότερο, εκφράζουν άρνηση της αλήθειας για το ποιόν και τα χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας.

Η μέχρι τώρα εμπειρία δεν επιτρέπει αμφιβολίες για τις βλαβερές έως θανατηφόρες συνέπειες της COVID-19, την ανθεκτικότητα, την ευελιξία της και την εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα που πρόσθεσε στα «ατού» της η μετάλλαξη «Δέλτα». Αποδεικνύονται περίτρανα και από τη σφοδρότητα του λεγόμενου τέταρτου κύματος, που ταλαιπωρεί σήμερα ολόκληρη την Ευρώπη στον έναν ή τον άλλο βαθμό. Στην πορεία μάθαμε επίσης ότι τα εμβόλια προστατεύουν κυρίως απέναντι σε σοβαρή νόσηση, αλλά δυστυχώς χωρίς μεγάλη διάρκεια, εξ ου και κρίνεται απαραίτητη η τρίτη δόση μετά την παρέλευση εξαμήνου, ιδιαίτερα στους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας.

Τούτων λεχθέντων, γνωρίζουμε ότι ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στην Ελλάδα οφείλεται κατ’ αρχήν στο εξίσου μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών που αντιστέκονται στον εμβολιασμό. Επειδή είναι «ψεκασμένοι» και πιστεύουν σε δοξασίες και θεωρίες συνωμοσίας, γιατί επηρεάζονται από παπαδαριό με μεσαιωνικές αντιλήψεις, διότι πιστεύουν διάφορους αγύρτες κ.λπ. Ολα αυτά όμως οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το επίπεδο μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας είναι πάρα πολύ χαμηλό. Ας το παραδεχθούμε επιτέλους, αντί να βαυκαλιζόμαστε με αναφορές σε μεγαλεία του παρελθόντος, μύθους και βολικές δικαιολογίες. Το χειρότερο, η «τάξη» του χαμηλού επιπέδου, «άνθησε» κυριολεκτικά σε περιβάλλον ασυδοσίας, κατέκτησε θέσεις στο σύστημα και εδώ και χρόνια καθορίζει την καθημερινότητα. Με ευθύνη της πολιτικής τάξης και των μίντια…

Ολα τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο «αυτή είναι η Ελλάδα». Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, οι απαράδεκτα πολλοί θάνατοι καθημερινά εξηγούνται σίγουρα από το γεγονός ότι οι ανεμβολίαστοι φτάνουν πολύ καθυστερημένα στα νοσοκομεία, συχνότατα αργά για να θεραπευθούν. Αλλά μήπως οφείλονται επίσης στην αφόρητη σωματική, ψυχική και συναισθηματική κόπωση του νοσηλευτικού προσωπικού που αγωνίζεται νυχθημερόν κατά του ιού εδώ και σχεδόν δύο χρόνια; Αν ναι, το πρόβλημα είναι τεράστιο και πιθανώς άλυτο!  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή