Ενδιαφέρον και εκτιμήσεις

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ξαναμπήκε στην (πολιτική) ζωή μας, μετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά και ενόψει εσωκομματικών εκλογών. Δεν είναι ξεκάθαροι οι λόγοι που συμβαίνει αυτό, αλλά ασφαλώς οφείλεται σε ένα βαθμό και στην απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Το αποδεικνύουν οι πολλές και έντονες συζητήσεις σε επίπεδο πολιτών και οι σχετικές «αναλύσεις» στα μίντια, ιδίως «συστημικά». Οπου περισσεύουν οι αρνητικές αναφορές στον πρώην πρωθυπουργό από δημοσιογράφους και «δημοσιολόγους», ενώ ταυτόχρονα συνωστίζονται για να εξασφαλίσουν συνέντευξη μαζί του…

Το ενδιαφέρον που παρατηρείται και η άνοδος που εμφανίζει το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν μετουσιώνονται σε εκτιμήσεις για τις επιδόσεις του στις εσωκομματικές και εθνικές εκλογές. Αγνωστο αν η νεοεμφανισθείσα συμπάθεια προς το κόμμα προέκυψε κυρίως εξαιτίας του θανάτου της Φώφης Γεννηματά, δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για παροδικό ή φαινόμενο με διάρκεια τουλάχιστον έως τις εθνικές εκλογές, δεν μπορούμε να υπολογίσουμε την προσέλευση πολιτών στις εσωκομματικές εκλογές, όταν μάλιστα επικρατεί η γνωστή κατάσταση λόγω πανδημίας, δεν ξέρουμε τις επιπτώσεις από την εκλογή του ενός ή του άλλου υποψηφίου στην ηγεσία, ούτε και τη δυναμική του κλίματος πόλωσης που θα επικρατεί στις εθνικές εκλογές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ένας εκ των Γ. Παπανδρέου, Ανδρ. Λοβέρδου και Ν. Ανδρουλάκη θα εκλεγεί αρχηγός.

Οι πληροφορίες λένε ότι για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρονται έντονα τα επιτελεία της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Εύλογο. Προσπαθούν να συμπεράνουν πώς θα επηρεαστούν τα κόμματά τους από το αποτέλεσμα, ενόψει και των επόμενων εκλογών με σύστημα απλής αναλογικής. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην κυβέρνηση τείνουν να καταλήξουν ότι για εκείνους προτιμότερος είναι ο Γ. Παπανδρέου, θεωρώντας ότι μπορεί να αποσπάσει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ενδεχόμενο σχηματισμού «προοδευτικής κυβέρνησης» δεν τους απασχολεί, πιστεύοντας ότι είναι αδύνατον να υλοποιηθεί στην πράξη. Δεν θα συμπράξει το ΚΚΕ και δεν θα μπορεί να συμπεριλάβει την Ελληνική Λύση του Κυρ. Βελόπουλου. Αντίθετα, μία τέτοια απόπειρα θα φέρει ψήφους από τη σημερινή βάση του ΚΙΝΑΛ στη Ν.Δ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, βασικά ελπίζουν στη διάσπαση (και διάλυση στη συνέχεια) του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ για να ισχυρίζονται πως εκφράζουν όλο τον χώρο της Κεντροαριστεράς, έστω και δίχως το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων της. Αλλωστε, αυτός είναι και ο στόχος της ακραίας πόλωσης στην οποία επιμένουν. Υπ’ αυτήν την έννοια, η εκλογή του Γ. Παπανδρέου δεν «βολεύει» και μάλλον θα προτιμούσαν τον Ανδρ. Λοβέρδο, με την ελπίδα να αποσπάσουν τουλάχιστον μέρος της βάσης στις επαναληπτικές εκλογές.

Ρευστά όλα τα παραπάνω!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή