Το άνοιγμα των σχολείων

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα στείλουμε το παιδί στο σχολείο την ερχόμενη εβδομάδα. Δεν είναι πράξη αντίστασης, αλλά ήπιας απελπισίας. Και δεν είναι εύκολη απόφαση. Προσωπικά αμφιταλαντεύτηκα αρκετά.

Ο κ. Πλεύρης έλεγε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι δεν έχει νόημα να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, διότι τα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου δεν θα μείνουν σπίτια τους, θα κυκλοφορήσουν, συνεπώς γιατί να χάσουν την εκπαίδευσή τους;

Ορθό. Πλην όμως: τα παιδιά του δημοτικού ΔΕΝ θα κυκλοφορήσουν αν τα σχολεία παραμείνουν κλειστά. Και, κυρίως, τα παιδιά του δημοτικού, σε μεγάλη αντίθεση με εκείνα του γυμνασίου-λυκείου, είναι ανεμβολίαστα σε μεγάλο βαθμό. Ισως και αρκετά από εκείνα του γυμνασίου-λυκείου να είναι επίσης ανεμβολίαστα, ωστόσο, γι’ αυτά η πλατφόρμα έχει ανοίξει εδώ και πολύ καιρό και, σε κάθε περίπτωση, είναι ευθύνη των γονιών τους εδώ και πολύ καιρό να τα έχουν εμβολιάσει.

Με τα παιδιά του δημοτικού δεν ισχύει το ίδιο. Αφενός η πλατφόρμα δεν πάει πολύς καιρός που άνοιξε, αφετέρου πολλοί γονείς διστάζουν ακόμη να τα εμβολιάσουν.

Η δική μας κόρη, στα έξι, εμβολιάστηκε αμέσως με την πρώτη δόση και περιμένουμε τη δεύτερη δόση στις 15 Ιανουαρίου και μετά θα πάει σχολείο. Βεβαίως, η δική μας κόρη είναι κάπως ειδική περίπτωση: ανοσοκατεσταλμένη και στο τελείωμα της δίχρονης χημειοθεραπείας από λευχαιμία, είναι ευάλωτος σε λοιμώξεις οργανισμός. Ισως αν δεν ήταν έτσι να τη στέλναμε σχολείο στις 10 Ιανουαρίου, αλλά και πάλι νομίζω ότι αυτή η οριζόντια απόφαση είναι λάθος. Θα μπορούσαν να ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια, εφόσον η κυβέρνηση πιστεύει πως τα παιδιά θα κυκλοφορούν έξω στους δρόμους, και έστω για μία εβδομάδα τα δημοτικά να παραμείνουν κλειστά.

Γιατροί και ειδικοί επιμένουν ότι η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι εβδομάδα κορύφωσης, όχι μόνο λόγω του ανοίγματος των σχολείων, αλλά κι επειδή θα «σκάσουν» όλα μαζί τα κρούσματα από τα διάφορα ρεβεγιόν και τις μαζώξεις των γιορτών.

Δεν θα ήταν τόσο επιβαρυντικό μία εβδομάδα ακόμη τα δημοτικά έστω να παραμείνουν κλειστά αν και, προσωπικά, πιστεύω πως γενικώς θα μπορούσαν τα σχολεία, σε όλες τις βαθμίδες, να παραμείνουν κλειστά για μία επιπλέον εβδομάδα.

Ισως η κυβέρνηση, χωρίς να το ομολογεί, να στοχεύει σε μια ανοσία αγέλης: κάποια παιδιά γυμνασίου – λυκείου είναι εμβολιασμένα, του δημοτικού άρχισαν και αυτά σιγά σιγά, οι ενήλικοι εμβολιασμένοι έχουν αυξηθεί, η «Ομικρον» δεν δείχνει να είναι φονική, είναι λοιπόν ευκαιρία να αναπτυχθεί, επιτέλους, αυτή η περιλάλητη ανοσία αγέλης και να κλείσει αυτό το κεφάλαιο.

Με πενήντα χιλιάδες κρούσματα την ημέρα, όμως, μου μοιάζει λίγο αστόχαστο όλο αυτό. Δύσκολες αποφάσεις όλες αυτές, για όλους μας, σε δύσκολους καιρούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή