90 ΧΡOΝΙΑ ΠΡΙΝ… 28-1-1932

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ: Κατά τελευταίαν στατιστικήν, τα 27 κράτη του κόσμου τα οποία είνε τα καλλίτερον κατηρτισμένα στρατιωτικώς, εξώδευσαν κατά το 1913 διά τον εξοπλισμόν των 12 δισεκατομμύρια χρυσά φράγκα περίπου. Εκτοτε, συνεπεία των συνθηκών ειρήνης, ωρισμέναι χώραι, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, ήτις προπολεμικώς εθεωρείτο ως το μάλλον μιλιταριστικόν κράτος, παρεγράφησαν από τον ανταγωνισμόν των εξοπλισμών. Εν τούτοις, αντί να μειωθούν κατά συνέπειαν αι στρατιωτικαί δαπάναι, αντιθέτως ηυξήθησαν. Κατά τινά αγγλικήν μελέτην, η αύξησις διά την περίοδον 1924-1930 ανέρχεται εις 184% διά την Ρωσσίαν, 110% διά την Γαλλίαν και 36% διά την Ιταλίαν.

ΧΑΪΔΟΥΚΟΙ: Εις το χωρίον Μπανιαλούκα της Γιουγκοσλαυΐας απέθανεν εις ηλικίαν 128 ετών κάποιος Βάσος Σουρμπάν, ο οποίος όχι μόνον ήτο ο γηραιότερος άνθρωπος του Βασιλείου, αλλά και ο τελευταίος επιζών από τας συμμορίας των ληστών, οι οποίοι έδρων εις τα Βαλκάνια επί Τουρκοκρατίας και ήσαν γνωστοί υπό το όνομα «Χαϊδούκοι». Ο Σουρμπάν είχε φύγη από τον πατρικόν οίκον εις ηλικίαν δεκαοκτώ ετών και κατέφυγεν εις τα όρη ως μέλος μιας συμμορίας «Χαϊδούκων», μετασχών εις πλείστας επιθέσεις και επιδρομάς εναντίον χωρίων και τουρκικών στρατιωτικών τμημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή