Η Μενδώνη των κύκνων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακολουθούν κοινοτοπίες: Η «Λίµνη των κύκνων» θα εξακολουθήσει να αποτελεί την καλύτερη επιλογή για μια βραδιά μπαλέτου και η μεγαλοφυής μουσική σύνθεση του Τσαϊκόφσκι θα συνεχίσει να μαγεύει τις επόμενες γενιές. Η ιστορία του πρίγκιπα Ζίγκφριντ και της Οντέτ θα συγκινεί για πάντα και η κομψή ηρωίδα θα παραμείνει το ίνδαλμα κάθε κλασικής μπαλαρίνας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Γιατί πρέπει να τα πούμε αυτά; Διότι κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού δεν απαγόρευσε τον Τσαϊκόφσκι, ούτε τη «Λίμνη των κύκνων», δεν στράφηκε εναντίον της πρίμα μπαλαρίνας Ολγκα Σμιρνόβα, η οποία στην παράσταση των Μπολσόι ερμηνεύει τον διπλό ρόλο της εύθραυστης Οντέτ και της πανούργας Οντίλ, του λευκού και του μαύρου κύκνου, ούτε απέρριψε τον Γιάκοπο Τίσι, που ενσαρκώνει τον πρίγκιπα Ζίγκφριντ. Αυτό που έκανε είναι ότι ακύρωσε τη μετάδοση της παράστασης «Η λίμνη των κύκνων» ενός κρατικού οργανισμού της Ρωσίας, όπως έκαναν και πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη.

Τα μπαλέτα Μπολσόι, που συχνά αποκαλούνται «το διαμάντι στο στέμμα της Ρωσίας», χρηματοδοτούνται από το ρωσικό κράτος. Στο διοικητικό συμβούλιο έχουν τοποθετηθεί φίλοι και υποστηρικτές του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Aντρέι Κόστιν, ισχυρός Ρώσος τραπεζίτης, ο Αλεξέι Μορντάσοφ, Ρώσος ολιγάρχης και στενός φίλος του Ρώσου προέδρου, πολιτικοί-μέλη του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία», που στηρίζει τον Πούτιν, και πολλοί άλλοι.

Αν την ακύρωση της μετάδοσης είχε ανακοινώσει η διοίκηση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και όχι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δεν θα είχε γίνει κακός χαμός και δεν θα ακούγαμε υπερβολές, όπως ότι το επόμενο βήμα είναι να ρίξουμε στην πυρά τα βιβλία του Ντοστογιέφσκι και του Τσέχοφ. Φθηνή αντιπολίτευση, δηλαδή, τη στιγμή που υπάρχουν άλλοι ουσιαστικοί λόγοι για να ασκήσει κανείς αυστηρή κριτική στη Λίνα Μενδώνη. Επί της ουσίας, το εμπάργκο σε κρατικούς πολιτιστικούς οργανισμούς της Ρωσίας είναι ένα επιπλέον εργαλείο πίεσης προς το ρωσικό κράτος.

Ολοι αυτοί που αντιδρούν τι ακριβώς σκέφτονται; Οτι τη στιγμή που η Ρωσία σφυροκοπάει ένα ανεξάρτητο κράτος, εμείς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα χειροκροτάμε τα κρατικά μπαλέτα Μπολσόι σε απευθείας μετάδοση από τη Μόσχα; Ή μήπως θα αποθεώνουμε τη σοπράνο Αννα Νετρέμπκο, η οποία θεωρεί λάθος, όπως δήλωσε, «να υποχρεώνονται οι καλλιτέχνες να εκφράζουν δημοσίως τις πολιτικές τους απόψεις ή να καταγγέλλουν την πατρίδα τους», αλλά δεν ένιωθε ότι κάνει κάτι λάθος όταν φωτογραφιζόταν με τον ηγέτη των αυτονομιστών του Ντονέτσκ κρατώντας την αυτονομιστική σημαία;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή