90 χρόνια πριν στην «Κ»…24 – 4 – 1932

90 χρόνια πριν στην «Κ»…24 – 4 – 1932

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΟΡΤΗ: Η επέτειος του Αγίου Γεωργίου, πολιούχου της Αγγλίας, ως και η κατ’ αυτήν συμπίπτουσα επέτειος των γενεθλίων του Σαίξπηρ εωρτάσθη μεγαλοπρεπώς εις όλην την χώραν. Η γενέτειρα του Σαίξπηρ, το Στράτφορντ επί του Αβον, απετέλεσε το κέντρον των εορτών, η δε γραφική μικρά πόλις είχεν εορτασίμως διακοσμηθή διά την υποδοχήν των αντιπροσώπων 70 εθνών.

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ: Τηλεγραφούν εκ Βερολίνου ότι ο υπουργός των Οικονομικών κ. Ντύτριχ εδήλωσε τα εξής: «Η Γερμανία επιδιώκει την οριστικήν και τελειωτικήν εκκαθάρισιν του πολέμου. Το χρεωστάσιον Χούβερ εκπνέει την 1ην Ιουλίου. Αλλά μετά την ημερομηνίαν ταύτην η Γερμανία θα παύση να πληρώνη. Το γεγονός ότι εγώ, ως υπουργός των Οικονομικών, προβαίνω εις τοιαύτην δήλωσιν, χωρίς εκ τούτου να προκύψουν διεθνείς περιπλοκαί, αποδεικνύει ότι οι πολιτικοί όλων των χωρών ήρχισαν να αντιλαμβάνωνται την δημιουργηθείσαν κατάστασιν».

ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο υπουργός των Οικονομικών είχε χθες επανειλημμένας συνεργασίας μετά των αρμοδίων υπηρεσιών του Γενικού Λογιστηρίου και του κ. Πρωθυπουργού, κατά τας οποίας εξητάσθη η κατάστασις των δημοσίων οικονομικών και ο προϋπολογισμός της τρεχούσης χρήσεως 1932-33, εν σχέσει με την σταθεροποίησιν της δραχμής. Ιδιαιτέρως απησχόλησε τους συσκεφθέντας η υπηρεσία του δημοσίου χρέους, το ποσόν της οποίας, αιρομένης της σταθεροποιήσεως της δραχμής, θα αυξηθή, αναλόγως με την αύξησιν της τιμής της χαρτίνης λίρας. Κατά την ληφθείσαν απόφασιν, εις τον νέον προϋπολογισμόν θα αναγραφή, πλην των τακτικών πιστώσεων διά την καταβολήν των τόκων και των εξωτερικών δανείων, και έκτακτος τοιαύτη υπό τον τίτλον «συναλλαγματική διαφορά», το ποσόν της οποίας θα ανέλθη εις 700-800 εκατομμύρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή