Η υπεραξία του Ερρίκου Σλήμαν

Η υπεραξία του Ερρίκου Σλήμαν

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγάλη έκθεση για τον Ερρίκο Σλήμαν που διοργανώνεται στο Βερολίνο, με την υποστήριξη και του ΥΠΠΟ καθώς και με τη συμμετοχή ελληνικών μουσείων, όπως του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, φέρνει σε διεθνές κάδρο μια προσωπικότητα με τεράστια γεωπολιτική διάσταση. Η καταιγιστική επικαιρότητα της εποχής μας δεν αφήνει πολλά περιθώρια ώστε να εκτιμήσουμε αυτές τις τόσο σημαντικές κινήσεις που πολλαπλώς ωφελούν τη χώρα μας και δείχνουν τις δυνατότητες προβολής της κληρονομιάς Σλήμαν στην Ελλάδα.

Με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Σλήμαν, η έκθεση που οργανώθηκε από τις συλλογές των Κρατικών Μουσείων του Βερολίνου και με διεθνή δάνεια, επικαιροποιεί την περίπτωση αυτού του ευφυούς, ακούραστου και επί της ουσίας αυτοδίδακτου επιστήμονα, επιχειρηματία, αρχαιολόγου και πολύγλωσσου κυνηγού της διά βίου γνώσης. Για την Ελλάδα, ο Σλήμαν συνέβαλε στην εθνική αυτογνωσία με τις ανασκαφές στην Τροία, στις Μυκήνες και αλλού, συνδέθηκε με την αθηναϊκή κοινωνία και με τους Γερμανούς της Αθήνας, τον Τσίλλερ και τον Ντέρπφελντ, παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο Ελληνίδα και έχτισε το πλέον περίλαμπρο ιδιωτικό μέγαρο της Αθήνας, το Ιλίου Μέλαθρον, που στεγάζει το Νομισματικό Μουσείο. Συχνά ανακαλώ την περίπτωση του αρχαιολόγου Γεωργίου Κορρέ που πάσχιζε να γίνει το Ιλίου Μέλαθρον Μουσείο Σλήμαν, αλλά σε κάθε περίπτωση ο Σλήμαν δεν μπορεί να επισκιαστεί. Είναι ένας διεθνής Γερμανός, η επιτομή του κοσμοπολίτη, που κινήθηκε από την Αγία Πετρούπολη ώς τις ΗΠΑ και επέλεξε την Ελλάδα ως κοιτίδα και βάση για την οικογένειά του. Κινήθηκε ανοδικά από τη φτώχεια στον πλούτο και σε όλη τη ζωή του εργαζόταν, φροντίζοντας για την υστεροφημία του.

Σε ένα από τα ωραία podcast της lifo, αξίζει να ακούσετε την ιστορικό και αρχειονόμο Ελευθερία Δαλέζιου να συζητά με την Αγιάτη Μπενάρδου με αφορμή την ψηφιακή έκθεση για τον Σλήμαν στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, όπου φυλάσσεται το αρχείο Σλήμαν. Η περίπτωση Σλήμαν είναι μια διαχρονική περίπτωση ανόδου, φιλοδοξίας και επιτυχίας. Με αφορμή την έκθεση στο Βερολίνο, ήρθε στο διεθνές προσκήνιο και η εξαιρετική Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, στην οποία ανήκει το γραφείο Σλήμαν σχεδιασμένο από τον Τσίλλερ. Ευκαιρία να προσεχθεί και η Λάρισα όπως και η μοναδική περίπτωση του ιατρού Γ. Ι. Κατσίγρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή