Το ΚΚΕ στην Ακρόπολη

1' 52" χρόνος ανάγνωσης

Είναι σχεδόν συγκινητική η αγάπη του ΚΚΕ στην Ακρόπολη. Είναι μια σχέση ακλόνητη μέσα στα χρόνια. Κάθε φορά που το ΚΚΕ διεκδικεί κοινωνική ορατότητα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, σκαρφαλώνει στον Ιερό βράχο και υψώνει τα κόκκινα λάβαρα.

Το 2004, ενόψει της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ, για να εκδηλώσει τον αντιαμερικανισμό και την αντίθεσή του στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ. Το 2010, με το σύνθημα «Λαοί της Ευρώπης ξεσηκωθείτε» κατά των αντιλαϊκών μέτρων, γραμμένο σε ελληνικά και αγγλικά.

Το 2012 με πανό που έγραφε «Κάτω η Δικτατορία Μονοπωλίων-Ευρωπαϊκής Ενωσης», μήνυμα ανατροπής στους ευρωπαϊκούς λαούς και κάλεσμα σε αγώνα απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές που δυσκολεύουν τη ζωή τους. Το 2015 για να στείλει μήνυμα υπέρ των προσφύγων και το 2019 για να δηλώσει ένα ηχηρό «Οχι στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, όχι στα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε., όχι στον αλυτρωτισμό, τον εθνικισμό, όχι στην απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών».

Χθες το πρωινό σόου του ΚΚΕ στην Ακρόπολη είχε αντιπολεμικό χαρακτήρα και παράλληλα εξέφραζε την έντονη αντίδραση του κόμματος για τη χθεσινή ψήφιση στη Βουλή της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ. Μαζεύτηκαν 100 άτομα με σημαίες και πανό, έκαναν καταδρομική επίθεση, «παραβίασαν με τη χρήση λοστών την κεντρική πύλη εισόδου και την εσωτερική πύλη ασφαλείας», σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Πολιτισμού και, αγνοώντας τις υποδείξεις των αρχαιοφυλάκων, ανάρτησαν στο νότιο τείχος του μνημείου πανό μεγάλων διαστάσεων με σύνθημα «Οχι στον πόλεμο, καμία συμμετοχή, όχι στις βάσεις του θανάτου».

Τα κόκκινα λάβαρα και τα σφυροδρέπανα ανέμισαν στην Ακρόπολη, η εικόνα αναπαράχθηκε στους τηλεοπτικούς σταθμούς και στα σόσιαλ μίντια, πούλησε στις πρωινές εκπομπές σαν ζεστό ψωμάκι.

Ο στόχος του ΚΚΕ να οργανώσει και να μεταδώσει θέαμα σκηνοθετημένο στο σύμβολο της Δημοκρατίας, επετεύχθη για άλλη μία φορά. Μάλιστα, είναι τόσο αυτονόητο πλέον για το Κομμουνιστικό Κόμμα να καταλαμβάνει την Ακρόπολη όποτε το αποφασίζει, που ο βουλευτής του Χρήστος Κατσιώτης δήλωσε ότι το κρέμασμα των πανό από την Ακρόπολη «αναδεικνύει το μνημείο».

Βέβαια, όταν το ίδιο το ΥΠΠΟ παραδέχεται στην ανακοίνωσή του ότι «οι συμμετέχοντες αποχώρησαν μία ώρα αργότερα, συντεταγμένα, με αναφώνηση συνθημάτων, υπό τη συνεχή εποπτεία του φυλακτικού προσωπικού του χώρου και αστυνομικών δυνάμεων που αναπτύχθηκαν στο άμεσο εξωτερικό περιβάλλον του αρχαιολογικού χώρου», μάλλον πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι κάθε τόσο η Ακρόπολη θα παραβιάζεται σαν κοινό διαμέρισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT