Υπόθεση (εκ νέου) Ανδρέα Γεωργίου

Υπόθεση (εκ νέου) Ανδρέα Γεωργίου

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον δικαστικό Γολγοθά του στατιστικολόγου Ανδρέα Γεωργίου η στήλη έχει αναφερθεί αρκετές φορές. Κάποιοι πολιτικοί προσπάθησαν να του φορτώσουν την ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας. Θυμίζω ότι σε μία από τις πτυχές της υπόθεσης, για να αθωωθεί έπρεπε να δικαστεί τρεις (3) φορές! Αθωωνόταν και η γνωστή εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου αναιρούσε τις αθωωτικές αποφάσεις. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε ευχηθεί να τελειώσει ο Γολγοθάς, επειδή «δεν βοήθησε στη φήμη της Ελλάδας στο εξωτερικό».

Να, όμως, που τώρα το θέμα έπεσε στα χέρια του κ. Μητσοτάκη. Ο Ανδρ. Γεωργίου προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) εναντίον της αδικίας που εισέπραξε από τη χώρα του. Το δικαστήριο έκρινε βάσιμη την προσφυγή, την έκανε δεκτή και έδωσε προθεσμία στην ελληνική κυβέρνηση –όχι πλέον στη Δικαιοσύνη– να ρυθμίσει φιλικά το θέμα με τον κ. Γεωργίου για να αποφευχθούν η δίκη και το διεθνές ρεζίλεμα. Ηδη το θέμα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού περιλαμβάνεται στην ετήσια έκθεση των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα (https://tinyurl.com/yyr8d7ap). Και μια δίκη με αυτό το θέμα δεν θα περάσει απαρατήρητη, διότι αφορά τη διατήρηση της επαγγελματικής ανεξαρτησίας στο Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα. Εάν, π.χ., οριστικοποιηθεί η καταδίκη για παράβαση καθήκοντος επειδή δεν τέθηκαν τα στατιστικά ευρήματα σε ψηφοφορία από ένα διορισμένο Δ.Σ., αυτό θα επιτρέψει στα πολιτικά συμφέροντα να μαγειρεύουν τα ευρήματα εις βάρος της ανεξαρτησίας των στατιστικολόγων και της αλήθειας.

Θα ήταν απλό να δηλώσει η κυβέρνηση ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα του Ανδρ. Γεωργίου σε έντιμη δίκη, ώστε να αποφευχθεί η δίκη στο ΕΔΑΔ και να ξαναδικαστεί το θέμα στην Ελλάδα. Δεν το έκανε. Η προθεσμία πέρασε άπρακτη και η κυβέρνηση ζήτησε και πήρε νέα προθεσμία. Εληξε άπρακτη και αυτή στις 18 Φεβρουαρίου. Ετσι, το δικαστήριο έδωσε πλέον προθεσμία στην κυβέρνηση να υποβάλει τα επιχειρήματά της, τούτη τη φορά εναντίον του Ανδρ. Γεωργίου, μέχρι το τέλος Μαΐου, ενόψει της δίκης. Στην προχθεσινή συνέντευξή του στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός έμοιαζε να μην είναι ενήμερος ότι καλείται η κυβέρνησή του να τοποθετηθεί εναντίον του κ. Γεωργίου. Ελπίζω τούτο το σημείωμα να πέσει στην αντίληψή του. Εκτιμώ όπως μέχρι το τέλος του μηνός υπάρχει χρόνος να αλλάξει η στάση της κυβέρνησης προς όφελος, όχι μόνο του Ανδρέα Γεωργίου, αλλά της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή