Ο ηγέτης της Ορθοδοξίας και το «παπαδοπαίδι»

Ο ηγέτης της Ορθοδοξίας και το «παπαδοπαίδι»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ολοκλήρωσε με επιτυχία την πολυήμερη επίσκεψή του στη Βόρεια Ελλάδα, που είχε ως επίκεντρο το Αγιον Ορος, όπου γιόρτασε τα τριάντα χρόνια παρουσίας του στον ορθόδοξο θρόνο. Ως άριστος εκκλησιαστικός διπλωμάτης, πέρα από πνευματικός ποιμένας, απέφυγε να ρίξει αλάτι στις πληγές που χαίνουν στο πνευματικό κέντρο της Ορθοδοξίας. Ούτε απελάσεις Ρώσων μοναχών από τον Αθω, όπως καθόλου αθώα κάποιοι κύκλοι προεξοφλούσαν (επιθυμούσαν;), ούτε εκκαθαρίσεις φανατικών ζηλωτών τής υπό κατάληψη Μονής Εσφιγμένου, αξίωσε.

Οι θέσεις του γι’ αυτά τα ζητήματα έχουν εκφραστεί και από εκεί και ύστερα τον λόγο έχει η πολιτεία, που φέρει και την ευθύνη για την εφαρμογή των νόμων και των αποφάσεων των δικαστηρίων. Ο κ.κ. Βαρθολομαίος δεν έκανε τη χάρη σε όλους εκείνους που θα ήθελαν, παραμονές της επίσκεψής του, να κάνουν τον γύρο του κόσμου εικόνες με φανατικούς ζηλωτές μοναχούς και άντρες των ΜΑΤ να δέρνονται στο Αγιον Ορος ή ρωσικής καταγωγής ρασοφόρους, παράνομα διαμένοντες στον Αθω, να επιβιβάζονται βίαια στα καραβάκια από τη Δάφνη και να στέλνονται πίσω στην πατρίδα τους.

Εμφανίστηκε ενωτικός σε μια περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια Ορθοδοξία απειλείται με εσωτερική ρήξη εξαιτίας της διχαστικής στάσης του Ρώσου Πατριάρχη στον «διαβολικό», όπως τον χαρακτήρισε, πόλεμο του Πούτιν εναντίον της ομόδοξης Ουκρανίας. Ο Πατριάρχης κ. Κύριλλος, σε ρόλο «παπαδοπαιδιού» του Πούτιν, όπως τον αποκάλεσε ο Πάπας, επιτίθεται σε όλα τα μέτωπα σε μια προσπάθεια να ελέγξει τις ορθόδοξες εκκλησίες. Και αν δεν μπορεί, να τις αδρανοποιήσει ή και να τις διασπάσει, ώστε να μην εναντιωθούν στις επιδιώξεις και στα αυτοκρατορικά οράματά του, που ταυτίζονται με εκείνα του Κρεμλίνου.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος βλέπει τη «μεγάλη εικόνα» και ενεργεί διπλωματικά, με προσεκτικές κινήσεις στην εκκλησιαστική σκακιέρα. Αντιλαμβάνεται ότι την «επομένη» της ουκρανικής σύγκρουσης θα προκύψει ένας άλλος ορθόδοξος εκκλησιαστικός χάρτης.

Ο Πατριάρχης Μόσχας προσπαθεί να τον διαμορφώσει προς όφελος της Ρωσίας και εις βάρος του οικουμενικού κέντρου της Ορθοδοξίας, το οποίο πολεμάει σε όλα τα μέτωπα. Με όργανο το Πατριαρχείο Σερβίας, επιχειρεί να χειραγωγήσει τις Εκκλησίες (μαζί και τους πιστούς) άλλων σλαβικών χωρών, όπως η Βόρεια Μακεδονία ή το Μαυροβούνιο, ενώ διχαστικά και υπογείως παρεμβαίνει στο εσωτερικό της Εκκλησίας Βουλγαρίας, και στην Ελλάδα αξιοποιώντας φιλορωσικούς κύκλους ρασοφόρων.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος κινείται με γνώμονα την «υπέρ της των πάντων ενώσεως», που είναι και η διαρκής προσευχή της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή