Μύρισε εκλογές!

6' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήπως θυμάστε τα χελιδόνια; Οταν βλέπαμε τα χελιδόνια, ξέραμε ότι έρχεται η Ανοιξη και το καλοκαίρι. Στο Αναγνωστικό της Α΄ Δημοτικού μαθαίναμε για τα χελιδόνια και διαβάζαμε «Τα παιδιά κοιμούνται ακόμα. Μόνο η Αννα έχει ξυπνήσει. Πηγαίνει στο παράθυρο. Το ανοίγει και κοιτάζει έξω. Βλέπει να πετούν τα χελιδόνια και φωνάζει με χαρά: – Παιδιά, σηκωθήτε, ήρθαν τα χελιδόνια. Μίμη, Ελλη, Λόλα, σηκωθήτε! […]». Στη συνέχεια ακολουθεί το κεφάλαιο «Χελιδόνι μου γλυκό» και αμέσως μετά το κεφάλαιο «Ηρθε η Ανοιξη», όπου διαβάζουμε «Ηρθε η Ανοιξη! Ολα είναι χαρούμενα τώρα. Ο ουρανός είναι γαλανός. Δεν έχει πια σύννεφα. Τα χιόνια έχουν λιώσει. […]».

Ετσι μεγαλώσαμε. Σήμερα πού να δεις χελιδόνι στην Αθήνα. Για να μυρίσουμε την Ανοιξη μας φτάνει καμιά βιαστική αμυγδαλιά. Τόσο τα χελιδόνια όσο και η ανθισμένη αμυγδαλιά είναι «πρώιμοι δείκτες» για την Ανοιξη. Τώρα θα σας αποκαλύψω τον δικό μου «πρώιμο δείκτη» για τις εκλογές που έρχονται. Το πότε φυσικά θα γίνουν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης το γνωρίζει και μας έχει διαβεβαιώσει ότι θέλει να εξαντλήσει την τετραετία.

Την Κυριακή 15 Μαΐου 2022, πήγα στον Αγιο Διονύσιο για τη λειτουργία, όπως πηγαίνω σχεδόν κάθε Κυριακή. Είναι μια συνήθεια που μου έμεινε από την περίοδο που ήμουνα κρατούμενος για 20 μήνες στα κρατητήρια των Αγγλων. Βλέπετε, όπως λέει και ο Βίκτωρ Ουγκώ, «τον Θεό τον βλέπει κανείς καθαρότερα μέσα από δάκρυα». Εκεί, λοιπόν, στο πρώτο στασίδι, είδα έναν βουλευτή που εκλέγεται στην Α΄ Αθηνών. Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο. Θα σας το εξηγήσω.

Εδώ και πολλά χρόνια έχω διαπιστώσει ότι ο πλέον σίγουρος πρώιμος δείκτης για τις εκλογές είναι η παρουσία των πολιτικών στις εκκλησίες της περιοχής όπου εκλέγονται. Για πολλά χρόνια θυμάμαι τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, να είναι ο πρώτος που εμφανιζόταν στον Αγιο Διονύσιο όταν φυσικά ήταν υποψήφιος βουλευτής. Για να είμαι απολύτως δίκαιος πρέπει να τονίσω ότι ο κ. Παυλόπουλος δεν ερχόταν μόνο προεκλογικά στον Αγιο Διονύσιο, αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, ώστε το εκκλησιαστικό ενδιαφέρον του δεν ήταν προσχηματικό. Πάντως προεκλογικά δεν παρέλειπε την επίσκεψη και τις χειραψίες μετά το πέρας της λειτουργίας.

Τι σου είναι αυτός ο άτιμος σταυρός! Οι πολιτικοί μας θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να δείξουν παρουσία παντού. Δεν γνωρίζω πόσες εκκλησίες υπάρχουν στην Α΄ Αθηνών, αλλά φαίνεται ότι είναι πολλές γι’ αυτό οι πολιτικοί ξεκινούν νωρίς για να τις προλάβουν όλες. Πολλοί από αυτούς έχουν ξαναπάει σε εκκλησίες. Είναι όμως και αυτοί που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τη θρησκεία και την εκκλησία, πολλές φορές δηλωμένοι άθεοι, οι οποίοι αναγνωρίζοντας την ισχύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας, προσπαθούν να την εκμεταλλευτούν, κατά την προσφιλή τακτική τους.

Πρώτος διδάξας, ο πρώην πρωθυπουργός μας, που ενώ είναι δηλωμένος άθεος, ο οποίος δεν έχει βαφτίσει το παιδί του, επισκέφθηκε την Παναγία της Τήνου τον Μάρτιο του 2018, προετοιμαζόμενος για εκλογές το καλοκαίρι, που τις χάλασε η πυρκαγιά στο Μάτι. Αντιγράφω από το Cyclades.gr: «Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, θα πάει αρχικά στη Σύρο, όπου θα εγκαινιάσει την α΄ φάση του έργου διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό διασυνδεδεμένο σύστημα υψηλής τάσης, κι ύστερα στην Τήνο. Σαν να μου φαίνεται ότι τώρα που ανοίγει ο καιρός ανοίγει κι η όρεξη στον ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές. Αλλιώς τι νόημα έχουν όλα αυτά τα “σούρτα-φέρτα”; Μαθαίνω δε από βουλευτές του κυβερνώντος αλλά και άλλων κομμάτων ότι προετοιμάζονται άπαντες για την ανοιξιάτικη έκπληξη».

Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που εκμεταλλεύεται τα «Θεία». Τον Αύγουστο του 2014, πάλι προεκλογικά, επισκέφθηκε το Αγιον Ορος και παρέμεινε για μερικά λεπτά μόνος του με την πανίερη εικόνα της Παναγίας «Αξιον Εστί», στον Ναό του Πρωτάτου. Αυτή ακριβώς η πράξη του μου θύμισε την προτροπή του Χριστού στην Επί του Ορους Ομιλία του: «Μη δώτε το άγιον τοις κυσίν, μηδέ βάλητε τους μαργαρίτας υμών έμπροσθεν των χοίρων» (Ματθ. ζ΄, 6).

Το κακό με τον «λεγάμενο» τρίτωσε όταν τον Αύγουστο του 2020 σε μια δήλωσή του που ξένισε ακόμα και τους αριστερούς συντρόφους του έπλεξε το εγκώμιο της Παναγίας γράφοντας: «Ο λαός μας τιμά σήμερα την Παναγία. Την Ανύμφευτη Νύμφη, την Υπέρμαχο Στρατηγό, την Ελεούσα, τη Γιάτρισσα, τη Θαλασσινή, την Παρηγορήτρα. Τη Μάνα που προστατεύει τους αδύναμους και σκέπει τους αδικημένους. Που συγχωρεί και δεν τιμωρεί, και το όνομά της βρίσκεται στα χείλη όσων αισθάνονται ότι έχουν την ανάγκη της […]».

Αλήθεια, πόση υποκρισία χρειάζεται για να κάνεις τέτοιες δηλώσεις το 2020, ενώ όλοι οι αριστεροί υπουργοί του ορκίστηκαν το 2015 με πολιτικό όρκο και ο ίδιος το 2009 αρνήθηκε να ανάψει ένα κερί στο εκκλησάκι του Αγιου Νικόλα στην Αίγινα, παρουσία τηλεοπτικού συνεργείου της ΕΡΤ, δηλώνοντας «Είμαι άθεος, και να πίστευα, δεν θα άναβα κερί μπροστά στην κάμερα, όπως μερικοί θεομπαίχτες πολιτικοί». Αλλη μια kolotoumba προκειμένου να προσελκύσει και τους πιστούς.

Ακριβώς, αυτούς τους «θεομπαίχτες πολιτικούς» θέλω να αναδείξω. Το τι πιστεύει ή δεν πιστεύει κάποιος είναι απόλυτο προσωπικό δικαίωμά του. Οταν όμως είναι δημόσιο πρόσωπο, έχει υποχρέωση να έχει ξεκάθαρες θέσεις και όχι να ψαρεύει σε θολά νερά. Ετσι, οι ψηφοφόροι θα τον κρίνουν για αυτό που είναι και όχι για το προσωπείο που τους δείχνει. Δυστυχώς, είναι πολλοί οι «θεομπαίχτες πολιτικοί». Θα σας περιγράψω άλλο ένα επεισόδιο που πραγματικά μου προκάλεσε θλίψη και απογοήτευση.

Στα Θεοφάνια του 2014, ο απερχόμενος δήμαρχος Γιώργος Καμίνης ήλθε στον Αγιο Διονύσιο μαζί με άλλους «επισήμους». Βλέπετε, το 2014 είχαμε δημοτικές εκλογές και καλή είναι η γάτα, αλλά ας πάρουμε και λίγο αγιασμό για να προσελκύσουμε τους αγαθούς εκκλησιαζόμενους να μας ψηφίσουν. Τι το ήθελε όμως ο καημένος. Οταν ο Επίσκοπος Θαυμακού Ιάκωβος (πρώην πρεσβύτερος του Αγίου Διονυσίου) του πρότεινε να προσκυνήσει τον Σταυρό, ο απερχόμενος δήμαρχος απέστρεψε επιδεικτικά το κεφάλι του. Ο Επίσκοπος άστραψε και βρόντηξε. Για περίπου 5 λεπτά τον επιτίμησε με τη δέουσα θρησκευτική «γλώσσα που κόκκαλα δεν έχει αλλά κόκκαλα τσακίζει», χωρίς να αναφέρει το όνομά του. Αυτός, ατάραχος και ανέκφραστος, σαν μπαγιάτικο ψάρι, άκουγε κυριολεκτικά τον εξάψαλμο προς μεγάλη ικανοποίηση των εκκλησιαζομένων.

Θέλω να κλείσω αυτό το σημείωμα με μια περικοπή από την Αγία Γραφή, την οποία όταν την διάβασα πριν από πάρα πολλά χρόνια έμεινε χαραγμένη στη μνήμη μου. Στην Αποκάλυψη του Ιωάννου όπου περιγράφεται η ημέρα της κρίσεως, λέει ο Κύριος (κεφάλαιο 3.16) «Εξεύρω τα έργα σου, ότι ούτε ψυχρός είσαι ούτε ζεστός· είθε να ήσο ψυχρός ή ζεστός· ούτως, επειδή είσαι χλιαρός και ούτε ψυχρός ούτε ζεστός, μέλλω να σε εξεμέσω εκ του στόματός μου.» Μάλιστα αγαπητοί φίλοι, ο Ευαγγελιστής Ιωάννης βάζει στο στόμα του Χριστού (που είναι ο κήρυκας της αγάπης) αυτό το αηδιαστικό ρήμα, για να μας τονίσει ότι στη ζωή δεν μπορεί να είσαι χλιαρός, ή ισαποστάκιας. Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσεις για το τι πιστεύεις και να ενεργείς σύμφωνα με τη θέση σου. Δυστυχώς, οι πολιτικοί μας αλλά και άλλοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης (π.χ. δημοσιογράφοι) θέλοντας να τα έχουν καλά με όλους, εμφανίζονται να υποστηρίζουν αντικρουόμενες απόψεις.

Ας μην τους δίνουμε τη δυνατότητα να μας κοροϊδεύουν. Αναγνωρίστε τους υποκριτές που προσπαθούν να σας ξεγελάσουν και μαυρίστε τους στις επόμενες εκλογές. Θέλει όμως προσοχή, όπως μας επισήμανε πολλά χρόνια πριν ο Ιούλιος Καίσαρ: «Οι άνθρωποι με τη θέλησή τους, πιστεύουν αυτό που επιθυμούν».

ΥΓ. Επειδή θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής με τους αναγνώστες μου, πρέπει να σας ενημερώσω ότι τις επόμενες τρεις Κυριακές 22/5, 29/5 και 5/6, δεν εμφανίστηκε κανένας πολιτικός στον Αγιο Διονύσιο. Φαίνεται ότι η έντονη φημολογία για εκλογές το φθινόπωρο που υπήρξε αρχικά, καταλάγιασε και ηρέμησαν οι υποψήφιοι. Ιδωμεν!

* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτηςείναι σύμβουλος επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή