90 χρόνια πριν στην «Κ»…12 – 6 – 1932

90 χρόνια πριν στην «Κ»…12 – 6 – 1932

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΛΠΙΣΜΑ: Ολόκληρος η Αμερική συνεκινήθη από το αντιποτοαπαγορευτικόν σάλπισμα του πολυεκατομμυριούχου Ροκφέλλερ. Αποτελούντες οικογένειαν αυστηρώς νηφάλιον οι Ροκφέλλερ υπήρξαν εκ των κυριωτέρων υπερασπιστών της «ξηρότητος» της ποτοαπαγορεύσεως δηλαδή των οινοπνευματωδών ποτών εις την οποίαν έβλεπον, όταν συνεζητείτο το 18ον άρθρον του Συντάγματος, την βεβαίαν σωτηρίαν της χώρας. Διά την εξάπλωσιν του ευαγγελίου της ποτοαπαγορεύσεως, εξώδευσαν, αποδεδειγμένως, πλέον των 50 εκατομμυρίων δραχμών. Και όμως τελευταίως ο Τζων Ροκφέλλερ προέβη εις δηλώσεις, αι οποίαι προεκάλεσαν ζωηροτάτην εντύπωσιν τόσον μεταξύ των «υγρών» όσο και μεταξύ των «ξηρών». Εις επιστολήν του προς τον καθηγητήν Νικόλαον Μπάτλερ, αρχηγόν των οπαδών της άρσεως της ποτοαπαγορεύσεως, ο κ. Ροκφέλλερ εκφράζει την ελπίδα ότι τα δύο μεγάλα αμερικανικά κόμματα –δημοκρατικόν και ρεπουμπλικανικόν– θα συμφωνήσουν επί της αρχής της καταργήσεως του ποτοαπαγορευτικού νόμου, επί τη προσεγγίσει των εκλογών. Πράγματι, όπως τονίζει ο πολυεκατομμυριούχος, η ποτοαπαγόρευσις εσημείωσε παταγώδη αποτυχίαν, εις την έως τώρα εφαρμογήν της. Φυσικά, η αποκήρυξις αυτή μιας πίστεως μακροετούς, παρήγαγε μεταξύ των «ξηρών» απογοήτευσιν, ενώ αντιθέτως μεταξύ των «υγρών» εγένετο αφορμή θριαμβευτικών εκδηλώσεων. Πράγματι, οι τελευταίοι αυτοί θεωρούν την επιστολήν αυτήν του Ροκφέλλερ, ως το θανάσιμον πλήγμα κατά του καθεστώτος της ποτοαπαγορεύσεως.

ΤΑΒΕΡΝΕΣ: Ολες οι «γωνιές των Αθηνών», τα απομακρυσμένα ρωμαντικά μέρη, οι ανθοστόλιστες από αγιοκλήματα και βασιλικούς, έχουν μεταβληθή σε ταβέρνες. Οπου κι’ αν περάση κανείς τις νύχτες θα ακούση την αθάνατη Ρωμαίικη καντάδα, συνοδευομένην από το εκτός συναγωνισμού κελάιδισμα του καναρινιού στην ταβέρνα του Αλφα, του Βήτα…

ΣΥΛΛΗΨΗ: Υπό της Γενικής Ασφαλείας Πειραιώς κατόπιν πολυμήνου παρακολουθήσεως συνελήφθη ο από ετών καταζητούμενος γνωστός Σοβιετικός πράκτωρ Στέφανος Μόσχου του Ιωάννου ή Μάρκος ή Χριστόπουλος ή Θωμόπουλος ή μάσαρης ή Ζωή-Πάλη ή Κώστας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή