Η χαρτογραφία της αυταπάτης

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

«Η χώρα σας είναι ένας ισχυρός και πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία, στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, και συμβάλλει στην κοινή μας ασφάλεια με πολλούς διαφορετικούς τρόπους». Ποια χώρα περιγράφεται; Εμείς βεβαίως, σαν Ελληνες, βλέπουμε να ζωγραφίζεται λεπτομερώς η πατρίδα μας. Οι Τούρκοι πάλι θα έβλεπαν να εικονογραφείται πιστά η δική τους πατρίδα.

Πατέρας και ιδιοκτήτης τής παραπάνω εκτίμησης είναι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Απαντώντας σε ερώτηση για τον «σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας», σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποκρίθηκε έτσι ώστε να μην κακοκαρδίσει κανέναν. Είπε βέβαια τα αναμενόμενα καλά λόγια, όσα υπαγορεύουν η ανέξοδη διπλωματική ευγένεια και η τέχνη της κολακείας, κράτησε όμως ευλαβικά ίσες αποστάσεις. Για την εξοχότητά του άλλωστε υπάρχει «νατοϊκό έδαφος», ούτε ελληνικό ούτε τουρκικό. Εμείς μάλλον δεν το νιώθουμε ακριβώς έτσι, αλλά τα αρχαϊκά αισθήματά μας δεν τον αφορούν.

Θα ήταν υπερβολικό να περιμένουμε να φερθεί ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ έτσι όπως δεν φέρονται οι εταίροι μας στην Ε.Ε. Δυστυχώς, όμως, η πρωθυπουργοκεντρική εξωτερική μας πολιτική αποφασίζεται από ένα μάτσο αυταπάτες. Πρώτη αυταπάτη: Επειδή «είμαστε πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», δεν μπορεί παρά να αποζημιωθούμε κάποια στιγμή. Δεύτερη: Εφόσον «η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες, τηρώντας τον στόχο του 2% του ΑΕΠ και επενδύοντας σε σημαντικές νέες δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς» (ω ναι, εδώ ο έπαινος του κ. Στόλτενμπεργκ ήταν αφειδώλευτος), δικαιούμαστε να αναμένουμε κάποια απτή επιβράβευση.

Αυταπάτη τρίτη: «Η Τουρκία είναι απομονωμένη όσο ποτέ». Δεν είναι όμως. Μήπως δεν είναι συγχρόνως προνομιακός συνομιλητής της Ρωσίας και της Ουκρανίας και εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στις φανερές και κρυφές ειρηνευτικές συζητήσεις; Ή μήπως υποδηλώνει «απομόνωσή» της η αναγνώριση από τον κ. Στόλτενμπεργκ των εκβιαστικά «εύλογων ανησυχιών» της για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας;

Αυταπάτη τέταρτη: «Τώρα που και οι σύμμαχοι και οι εταίροι φωτίστηκαν από τους χάρτες που τους πέμψαμε, θα σταθούν στο πλάι μας». Σαν να λέμε ότι π.Χ. (προ Χαρτών) οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αγγλία, η Γερμανία, νυν και πρώην αυτοκρατορίες, ασκούσαν σωκρατική πολιτική. Βασισμένη στο «εν οίδα, ότι ουδέν οίδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT