Εγκλημα και αστερίσκοι

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε όλες τις εφημερίδες του κόσμου τα ονόματα των επισκεπτών κειμενογράφων συνοδεύονται από έναν αστερίσκο. Αυτός παραπέμπει στην ιδιότητα του συγγραφέα. Προχθές, για παράδειγμα, στο άρθρο «Πληθωρισμός και ψηφοθηρία» («Εφημερίδα των Συντακτών» 11.7.2022), είδαμε το όνομα του κ. «Γιάννη Σιώτου*». Κατά τον αστερίσκο είναι «*Δημοσιογράφος, συγγραφέας». Ακόμη και πρώην πρωθυπουργοί έχουν τον αστερίσκο τους. Οχι γιατί είναι άγνωστοι και πρέπει το κοινό να πληροφορηθεί ότι υπήρξαν πρωθυπουργοί, αλλά διότι ο αστερίσκος λειτουργεί ως disclaimer· υποδηλώνει αποποίηση ευθύνης της εφημερίδας για όσα γράφει το κείμενο.

Το άρθρο του κ. Δημήτρη Κουφοντίνα «Επιστροφή στον “Από Βορρά Κίνδυνο”» (Εφ.Συν. 11/7/2022) δεν έχει disclaimer αλλά μόνο μια ημερομηνία: 5/7/2022. Προφανώς είναι η ημέρα συγγραφής του κειμένου και κάθε άνθρωπος που έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του θέλει να διευκολύνει τους… ιστορικούς του μέλλοντος για τους σταθμούς της σκέψης του. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει αστερίσκος δεν είναι παράλειψη της εφημερίδας, αλλά μάλλον δείγμα αμηχανίας. Τι θα μπορούσε, δηλαδή, να γράφει από κάτω; «*Ο κ. Δημήτρης Κουφοντίνας είναι μελισσοκόμος»; «*Επαναστάτης»; «*Τρομοκράτης, αλλά με ένα ιδεώδες υπέρ του ανθρώπου»;

Βεβαίως το ορθότερο θα ήταν «*Ο κ. Δημήτρης Κουφοντίνας εκτίει ποινή ισοβίων για 11 δολοφονίες», αλλά δεν ξέρουμε αν η παράλειψη οφείλεται και σε ένα παλιό χούι των τρομοκρατών να ορίζουν πώς θα δημοσιευτούν τα κείμενά τους στην εκάστοτε εφημερίδα που τα φιλοξενεί.

Γράφαμε ότι «στην Ελλάδα οι τρομοκράτες γίνονται αρχισυντάκτες για μια μέρα. Επιβάλλουν τη δημοσίευση των ανοησιών τους “χωρίς περικοπές και συντομεύσεις”, όπως απαιτούσε παλιότερα η “17 Νοέμβρη”. Και αυτό είναι περίεργο, διότι κείμενο 9.000 λέξεων δεν θα δημοσιευόταν σε ελληνική εφημερίδα ακόμη κι αν το είχε κατεβάσει ο Μωυσής από το όρος Σινά» («Τα ματωμένα κείμενα» 16/1/2009).

Δεν θα ασχοληθούμε με το κείμενο καθαυτό και τα ρωσογενή επιχειρήματα ότι «οργανωνόταν συστηματικά η περίσφιξη της Ρωσίας». Τέτοια διαβάζουμε και σε ψεκασμένα παραεκκλησιαστικά sites. Ούτε θα αναλύσουμε ότι αναφέρεται στην «κυβέρνηση Μ.». Και ο Ερντογάν έκοψε την καλημέρα στον πρωθυπουργό, αλλά τουλάχιστον λέει το όνομά του. Δεν θα μπούμε καν στον πειρασμό να επισημάνουμε ότι στη χώρα που έχει 108η θέση στη λίστα των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, ακόμη και οι καθ’ ομολογία δολοφόνοι συγγενών του πρωθυπουργού μπορούν να μιλούν ελεύθερα.

Απλώς αναρωτιόμαστε τι θα γινόταν αν κάποια εφημερίδα δημοσίευε ένα κείμενο –π.χ. περί ανθοκομικής– του επίσης καθ’ ομολογία δολοφόνου κ. Γιώργου Ρουπακιά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή