Πόλωση σαν να μην υπάρχει το αύριο

Πόλωση σαν να μην υπάρχει το αύριο

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξάωρη συζήτηση στη Βουλή την Παρασκευή επιβεβαίωσε ότι η ακραία πόλωση θα επικρατήσει έως τις εκλογές, τουλάχιστον, καθώς οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων έδειξαν ότι δύσκολα θα γεφυρωθεί το μεταξύ τους χάσμα. Προφανώς δεν τους απασχολεί η ανάγκη για στοιχειώδη συνεννόηση στο ρευστό πολιτικό περιβάλλον που θα ακολουθήσει τις εκλογές, καθώς το σύστημα της απλής αναλογικής αποκλείει την αυτοδυναμία ενός κόμματος. Αντιθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας επιδόθηκαν σε μετωπική σύγκρουση, γνωρίζοντας πως ό,τι συμβαίνει στην πολιτική σκηνή αυτές τις ημέρες θα καθορίσει την έκβαση των εκλογών. Θα κρίνει, δηλαδή, εάν η Νέα Δημοκρατία θα αποσπάσει ποσοστό που θα αρκεί για να αποκλείσει τον σχηματισμό συνασπισμού άλλων κομμάτων. Γι’ αυτό, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα επενδύουν στην πόλωση.

Ενδιαφέρον στοιχείο αυτής της σύγκρουσης, όπως φάνηκε την Παρασκευή, είναι ότι ούτε ο ένας ούτε ο άλλος επιχειρεί να «καλοπιάσει» το τρίτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Μητσοτάκης, παρότι αποδέχθηκε ότι ήταν λάθος η παρακολούθηση από την ΕΥΠ του Νίκου Ανδρουλάκη, απηύθυνε σκληρά λόγια εναντίον του απόντα αρχηγού του ΠΑΣΟΚ για την άρνηση του τελευταίου να συναντηθεί μαζί του μετά την πρόσφατη εκλογή του. Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να «καπελώσει» τον Ν. Ανδρουλάκη, απαιτώντας «αντ’ αυτού» να μάθει τους λόγους που παρακολουθείτο, σαν ο ευρωβουλευτής αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να μην είχε ο ίδιος βούληση ή εκπρόσωπο. Μιλώντας τρίτος, ο πραγματικός εκπρόσωπος του κ. Ανδρουλάκη, Μιχάλης Κατρίνης, επιτέθηκε στους δύο αρχηγούς και επέμεινε ότι το κόμμα του θα βγει ενισχυμένο από τις εκλογές. Με τις ομιλίες τους, λοιπόν, ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε ο κ. Τσίπρας θα έπεισαν ανθρώπους που δεν τους υποστήριζαν ήδη. Ούτε ετοίμασαν την επόμενη ημέρα των εκλογών. Συνεπώς, οι πρώτες δημοσκοπήσεις (είτε δημόσιες είτε «κρυφές») που θα γίνουν γνωστές θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το κλίμα στην κοινωνία, καθώς και τα επόμενα βήματα των πρωταγωνιστών της πολιτικής σκηνής.

Κυρ. Μητσοτάκης και Αλ. Τσίπρας επιδόθηκαν σε μετωπική σύγκρουση, γνωρίζοντας πως ό,τι συμβαίνει στην πολιτική σκηνή αυτές τις ημέρες θα καθορίσει την έκβαση των εκλογών.

Εάν οι δημοσκοπήσεις σημειώσουν μικρή ή καμία κάμψη στην εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα μπορεί να ελπίζει ότι οι πολλοί πολίτες δεν δείχνουν τον ίδιο ζήλο στην υπόθεση των παρακολουθήσεων που δείχνουν πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Ενώ η εξεταστική επιτροπή θα διερευνά την υπόθεση, και η κυβέρνηση θα αλλάζει τους νόμους για την επίβλεψη της υπηρεσίας πληροφοριών, ο πρωθυπουργός θα μπορεί να λέει ότι πράττει το καθήκον του. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για κυβέρνηση και πολίτες, με την ακρίβεια και την αβεβαιότητα που προκαλεί ο πόλεμος. Ετσι, εάν δεν μεσολαβήσουν άλλες επιζήμιες αποκαλύψεις, και η κυβέρνηση δείξει ικανή στη διαχείριση της καθημερινότητας, ίσως να ξεπεράσει τον σημερινό σκόπελο χωρίς μεγάλες απώλειες. Ο Αλ. Τσίπρας, από την άλλη, έχει επενδύσει στην κατάρρευση της δημοτικότητας του πρωθυπουργού. Απευθυνόμενος σε αυτόν προχθές, δήλωσε: «Τη δυσπιστία του ελληνικού λαού την έχετε δεδομένη και πολύ σύντομα η δυσπιστία αυτή θα μετατραπεί σε ψήφο αλλαγής». Είτε υπάρξει κάμψη της δημοτικότητας Μητσοτάκη είτε όχι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει ψηλά τους τόνους. Δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιμένει ότι η υπόθεση της παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη δεν ήταν «λάθος» ή «αστοχία», όπως την αποκάλεσε ο πρωθυπουργός, αλλά, μαζί με την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, είναι «η κορυφή του παγόβουνου». Εχοντας κηρύξει νέο «ανένδοτο αγώνα», κατά τα ιστορικά του πρότυπα, ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποιεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει εκστρατεία αδιάκοπης έντασης.

Εάν οι δημοσκοπήσεις είναι εις βάρος της κυβέρνησης, η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει μεγάλη πίεση στον Μητσοτάκη. Εάν, όμως, είναι μικρός ο αντίκτυπος των παρακολουθήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εγκλωβιστεί σε μια πολιτική που ίσως να μην ενδιαφέρει πολλούς πολίτες. Θα προκαλεί εντάσεις συνεχώς, ενώ η κυβέρνηση θα συνεχίζει το έργο της.

Πάντως, και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας φάνηκαν να μη λογαριάζουν τη συνεργασία με τον Νίκο Ανδρουλάκη μετά τις εκλογές. Ο πρώτος λόγω της έντασης που προκλήθηκε από την παρακολούθηση του τότε υποψήφιου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ο δεύτερος επειδή το καπέλωμα του Ανδρουλάκη θα δυσκολέψει όποια συνεργασία, καθώς θα κάνει το ΠΑΣΟΚ να μοιάζει δεδομένο, ουρά του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτως ή άλλως, και τα δύο μεγάλα κόμματα φαίνεται να αφήνουν τη δύσκολη εξίσωση της μετεκλογικής περιόδου για αργότερα. Αυτό που τα «καίει» σήμερα είναι πώς θα διαμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό έως τις εκλογές, ώστε το αποτέλεσμα να τα ευνοεί. Για τη Ν.Δ., επιτυχία θα είναι να μην μπορεί να σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός, ώστε να γίνουν νέες εκλογές με σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να σχηματίσει ο ίδιος κυβερνητικό συνασπισμό. Οι δημοσκοπήσεις θα επηρεάσουν τα κόμματα είτε να επιμένουν στη σημερινή τακτική τους είτε να αλλάξουν πορεία.

Οπως και αν εξελιχθούν τα πράγματα, η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλη και αχρείαστη εσωτερική ένταση σε μια εποχή που οι επερχόμενες εκλογές ήδη ενέχουν τον κίνδυνο αστάθειας και το διεθνές περιβάλλον είναι απρόβλεπτο. Η ευθύνη για τις παρακολουθήσεις βαρύνει την κυβέρνηση αποκλειστικώς, και αυτή πρέπει να εξασφαλίσει την ομαλότητα με όποιον τρόπο χρειάζεται. Η αξιωματική αντιπολίτευση, από την άλλη, θα κριθεί από την κρίση και υπευθυνότητα που θα δείξει. Ο πειρασμός για περαιτέρω πόλωση είναι μεγάλος. Ομως, όσοι κρατούν τις τύχες μας στα χέρια τους οφείλουν να γνωρίζουν ότι σήμερα δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους. Και ότι αύριο θα πρέπει να συνεργαστούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή