Δεν γνώριζαν τις συνέπειες;

Δεν γνώριζαν τις συνέπειες;

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον τελευταίο καιρό, και ενόψει της έλευσης του χειμώνα, πληθαίνουν οι φωνές που όχι μόνον αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία, αλλά αμφισβητούν και την ευθυκρισία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που τις αποφάσισαν. Το επιχείρημα είναι: «Δηλαδή δεν περίμεναν πως ο Πούτιν θα αντιδράσει στις κυρώσεις; Δεν γνώριζαν οι ηγέτες μας πως το βασικό του όπλο είναι η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία και ως αντίποινα θα το ενεργοποιήσει;».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ιεράρχησαν τον σεβασμό των αξιών πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ε.Ε. ως ανώτερο από τις όποιες στερήσεις θα υποστούν οι πολίτες λόγω των κυρώσεων.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σαφώς γνώριζαν τι έπρατταν και σαφώς γνώριζαν τις συνέπειες των πράξεών τους. Γνώριζαν το ποιόν του Ρώσου ηγέτη, το πώς κυβερνά και το ότι αγνοεί τους φραγμούς που θέτει το διεθνές δίκαιο στους επεκτατικούς σχεδιασμούς του. Συνεπώς, όταν αποφάσιζαν τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας είχαν συνυπολογίσει και τα αντίμετρα του Πούτιν. Ο Σολτς, ο Μακρόν, ο Ντράγκι, ο Σάντσεθ ιεράρχησαν τον σεβασμό των αξιών πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση ως ανώτερο από τις όποιες στερήσεις θα υποστούν οι Ευρωπαίοι πολίτες λόγω των κυρώσεων. Αυτές οι αρχές και οι αξίες αναδείχθηκαν στη δεκαετία του 1950 από φωτισμένους, πρωτοπόρους ηγέτες και ξεπήδησαν μέσα από τη φρίκη και τις καταστροφές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και το σύνθημα «ποτέ πια πόλεμος στην ήπειρό μας». Μια από τις καταστατικές αρχές της Ενωμένης Ευρώπης είναι η ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ των κρατών, με τον διάλογο και τις αμοιβαίες υποχωρήσεις, ενώ ο πόλεμος βρίσκεται εκτός του αξιακού πλαισίου της. Συνεπώς, όταν η Ρωσία του Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία, αμφισβητώντας την εθνική της υπόσταση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είχαν άλλη επιλογή από το να καταδικάσουν, όχι μόνον λόγω αλλά και έργω, αυτήν την εισβολή. Η επιβολή των κυρώσεων πήγαζε κατευθείαν από τα ίδια τα θεμέλια πάνω στα οποία κτίστηκε η Ενωμένη Ευρώπη. Οταν μια συλλογικότητα θέλει να διατηρήσει το κύρος της, την αξιοπρέπειά της και τη συνοχή της, είναι έτοιμη να υποστεί και τις συνέπειες των επιλογών της που απορρέουν από τον σεβασμό των βασικών αρχών της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή