Το καλό για τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη ΔΕΘ, είναι ότι ουδείς μπορεί να του προσάψει την ταμπέλα του «νεοφιλελεύθερου». Ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι «σε πλήρη απομόνωση, ο κ. Μητσοτάκης πρωταγωνίστησε σήμερα σε ένα κακόγουστο σόου κράτους που παραπέμπει σε καθεστώτα ελέω Θεού μοναρχών» (11.9.2022). Οι Πινοσέτ μπήκαν στο χρονοντούλαπο του δημόσιου διαλόγου.
Το καλό για τον κ. Αλέξη Τσίπρα είναι ότι το επόμενο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ δεν θα κουραστεί πολύ για να φτάσει στο «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» του 2014. Τη μισή σχεδόν απόσταση (5,5 δισ.) κάλυψε ο πρωθυπουργός. «Τα γεράκια της δημοσιονομικής πειθαρχίας» γαβγίζουν αλλά το καραβάνι της πολιτικής προχωρά. Κι αν σε κάποιους φαίνεται γνώριμο, φταίνε που έχουν οξεία βραχυπρόθεσμη μνήμη και θυμούνται ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008 ήταν η αφορμή και η δικαιολογία για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
Βεβαίως χρειάζεται, είπε ο πρωθυπουργός, «η θωράκιση των πολιτών και των επιχειρήσεων», διότι όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «το κόστος από ένα βομβαρδισμένο τοπίο το οποίο θα έπρεπε να διαχειριστούμε μετά θα ήταν πολύ μεγαλύτερο. Αυτός άλλωστε ήταν και ο τρόπος που αντιμετωπίσαμε την πανδημία. Και απεδείχθη στην πράξη ότι ενεργήσαμε σωστά» (10.9.2022). Από την άλλη μεριά όμως από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022 «η άνοδος των καταθέσεων φθάνει τα 35 δισ. ευρώ και αποτελεί ρεκόρ που σημειώθηκε σε συνθήκες πανδημίας, με αλλεπάλληλα lockdowns» («Καθημερινή» 29.1.2022). Να σημειώσουμε δε ότι τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης στη διετία 2020-2021 έφτασαν τα 39 δισ. ευρώ. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, «οι συνολικές καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά 10% σε ετήσια βάση, με τον υψηλότερο ρυθμό να εμφανίζει η άνοδος των καταθέσεων από τις επιχειρήσεις, 20,8% τον τελευταίο χρόνο ενώ ο ρυθμός αύξησης των καταθέσεων από τα νοικοκυριά ήταν της τάξεως του 6,7%».
Το πρόβλημα βεβαίως δεν είναι οι επιδοτήσεις, ενισχύσεις, παροχές κ.λπ. καθαυτές. Είναι ότι πολλάκις υποκαθιστούν μέτρα εκλογίκευσης της οικονομικής λειτουργίας, τα οποία έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους πολίτες και την εθνική οικονομία. Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε οικονομική ενίσχυση των φωτοβολταϊκών σε στέγες. Το βασικό πρόβλημα όμως δεν είναι αυτό. Είναι πως απαιτείται πολλή χαρτούρα, πολλά περιττά έξοδα και 1-1,5 χρόνος για σύνδεση στο δίκτυο. Επομένως, όποτε ακούμε διάφορα φιλολαϊκά μέτρα από τη ΔΕΘ, ας έχουμε την πρόνοια των παλιότερων που σε στιγμές χαράς μονολογούσαν «μπα… σε καλό να μάς βγει…».