Τελειώνει ο πόλεμος;

1' 59" χρόνος ανάγνωσης

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν πολύ κακό για τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Η γενικευμένη ουκρανική αντεπίθεση οδήγησε σε ανακατάληψη σχεδόν 6.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων περιοχών που έλεγχαν οι Ρώσοι. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται στο πολύπαθο βορειοανατολικό μέτωπο της επαρχίας Χάρκοβο. Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν περίπου 20 χωριά και κωμοπόλεις μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, για να φτάσουν σε απόσταση μόλις 50 χιλιομέτρων(!) από τα ρωσικά σύνορα.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ, ότι ο πόλεμος θα αποκτήσει χαρακτηριστικά «χιονοστιβάδας» μέχρι την απελευθέρωση όλων των κατεχόμενων περιοχών, συμπεριλαμβανομένης, μάλιστα, και της Κριμαίας.

Στο μεταξύ, στη Ρωσία, δημοτικοί σύμβουλοι 18 περιφερειών της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης κάλεσαν τον Πούτιν να παραιτηθεί. Την έκκληση δημοσίευσε η δημοτικός σύμβουλος της περιφέρειας Σεμιόνοφσκι της Αγίας Πετρούπολης, Ξένια Τορτσιόμ: «Εμείς οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ρωσίας θεωρούμε ότι οι ενέργειες του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν βλάπτουν το μέλλον της Ρωσίας και των πολιτών της», αναφέρεται στην έκκληση.

Τι συμβαίνει; Τελειώνει ο πόλεμος; Προφανώς και δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Ωστόσο, εδώ και αρκετές εβδομάδες είναι φανερό ότι ένα χάσμα χωρίζει το καθαυτό πολεμικό μέτωπο από το νοητό μέτωπο του οικονομικού-ενεργειακού πολέμου.

Αν στο πρώτο ο Πούτιν χωλαίνει, στο δεύτερο δείχνει ακόμα ισχυρός. Ή, τουλάχιστον, έχει πιάσει τόπο η τρομοκρατία του απέναντι στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στους πολίτες τους. Οχι με την έννοια ότι έχει παραλύσει τη Δύση με την ενεργειακή πολιτική του αλλά, ψυχολογικά μιλώντας, όλοι, κυβερνήσεις και κοινωνίες, περιμένουμε τον χειμώνα 2022-23 με φόβο και ανησυχία. Φυσικά, ο οποιοσδήποτε μοχλός πίεσης εκ μέρους της Ρωσίας χάνει την ισχύ του αν ο ρωσικός στρατός συνεχίσει να παραδίδει εδάφη ουσιαστικά αμαχητί.

Ομως, όχι, ο πόλεμος δεν τελειώνει. Δυστυχώς. Αλλά δεν πάει καλά για κανέναν αυτή τη στιγμή – ίσως για το μόνο που, προσώρας έστω, πάει καλά να είναι για τον ουκρανικό στρατό και κυρίως για τους Ουκρανούς πολίτες που απαλλάχθηκαν από τη ρωσική κατοχή στις περιοχές τους.

Αν δεν κρύβει κάποιο χαρτί ο Πούτιν, στρατιωτικά μιλώντας, το μόνο που δείχνει να επιβεβαιώνεται είναι ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είχαν υπερεκτιμηθεί κυρίως από τον ίδιο τον ηγέτη της Ρωσίας ίσως και εξαιτίας της κακής πληροφόρησης που είχε από τους επιτελείς του.

Ο πόλεμος αυτός πρέπει να τελειώσει, όχι για να μην κρυώσουμε εμείς αλλά για να πάψει να σκοτώνεται κόσμος και από τις δύο πλευρές. Και, βέβαια, με καθολική απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων κατοχής. Δυστυχώς, ακόμα έχουμε μέλλον…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT