Μικρός χώρος για λάθη

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο σερί παγκόσμια σοκ, αυτά της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, που τροφοδότησε τον αλματώδη πληθωρισμό, είναι βαρύ φορτίο για μια οικονομία που βρισκόταν διασωληνωμένη επί μία δεκαετία. Ομως, υπάρχουν λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα, παρά τις αδυναμίες της, μπορεί και στέκεται όρθια στον «κατακλυσμό».

Η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους είναι «κλειδωμένη», με μέσο επιτόκιο λίγο πάνω από το 1% και μέση ωρίμανση σε ορίζοντα 20ετίας, προσφέροντας μιαν αίσθηση ασφάλειας γύρω από τις υποχρεώσεις της χώρας. Το ελληνικό Δημόσιο είναι έτσι σε θέση να μην εξαιρείται από το πανευρωπαϊκό σήμα της Κομισιόν για δημοσιονομική ευελιξία λόγω των έκτακτων συνθηκών· δηλαδή, λεφτά σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Εξάλλου, κακά τα ψέματα, η Ελλάδα δεν έχει τα βλέμματα πάνω της. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πλήρως απασχολημένη με τα «καυτά» μέτωπα που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και βρίσκεται σε εγρήγορση για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Οποιαδήποτε υπόνοια γύρω από τα δημοσιονομικά της Ελλάδας θα ήταν το τελευταίο που θα ήθελαν οι policy makers στις Βρυξέλλες.

Αλλωστε, μόλις πριν από ένα μήνα η Ευρωζώνη ανακοίνωσε τον τερματισμό της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, γεγονός που σχεδόν επιβάλλει το θετικό αφήγημα γύρω από την ελληνική οικονομία για το διάστημα που θα ακολουθήσει. Απρόσμενος σύμμαχος προς αυτήν την κατεύθυνση, το βελτιωμένο κλίμα στο ελληνικό επενδυτικό περιβάλλον.

Μπαίνοντας στον χειμώνα, ωστόσο, θα εντείνονται οι επιπλοκές στο ενεργειακό και θα εξασθενίζουν τα οφέλη από την εντυπωσιακή τουριστική κίνηση της θερινής σεζόν –οι εισπράξεις ξεπέρασαν τον στόχο του 2019 τον Ιούλιο– όπως αυτή αποτυπώθηκε στα αυξημένα φορολογικά έσοδα, τα οποία χρηματοδοτούν τις ενισχύσεις στην αγορά.

Επιπροσθέτως, μπροστά σε παράγοντες όπως η άνοδος των επιτοκίων και το ρίσκο του πληθωρισμού για την κατανάλωση, οι διαχειριστές κεφαλαίων κατεβάζουν ταχύτητα διεθνώς, γεγονός που θα τους καταστήσει πιο επιλεκτικούς. Στην Ελλάδα, από τη μία βλέπουν θετικό momentum μετά την αλλαγή προσέγγισης στη σχέση του κράτους με τις επιχειρήσεις, από την άλλη προαναγγέλλουν εμμέσως πλην σαφώς μια άτυπη στάση αναμονής μέχρι τις εκλογές της απλής αναλογικής, οι οποίες είναι πλέον στον ορίζοντα και εγκυμονούν ρίσκο για την κυβερνησιμότητα.

Συνολικά, εάν η άνοιξη φέρει τα πρώτα σημάδια αισθητής αποκλιμάκωσης των τιμών στην Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των πιο αισιόδοξων οικονομολόγων, η ελληνική οικονομία θα έχει αποδειχθεί τυχερή μέσα στην ατυχία της. Προϋπόθεση, να αποφύγει τα λάθη και τις παγίδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή