Λίγη υπομονή

1' 49" χρόνος ανάγνωσης

Οι εκλογές της περασμένης Κυριακής στην Ιταλία ανέδειξαν την Prima Donna της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, όπως ευφυέστατα είχε χαρακτηρίσει βρετανικό συντηρητικό περιοδικό την Τζόρτζια Μελόνι, λίγες εβδομάδες πριν στηθούν οι κάλπες σε αυτή τη χώρα, όπου διαμορφώθηκε στα χρόνια της Αναγεννήσεως η πολιτιστική φυσιογνωμία της Δύσεως.

Ιστορικές αναδρομές, ωστόσο, της μορφής αυτής ενδιαφέρουν πλέον μόνον αργόσχολους διανοουμένους. Διαφορετικοί οι ρυθμοί της εποχής. Διαφορετικές οι προτεραιότητες των ιθυνόντων της νέας τάξεως πραγμάτων. Διόλου παράδοξο, λοιπόν, πως ρίγη ανησυχίας διατρέχουν το ευρωπαϊκό κατεστημένο και τα συστημικά κόμματα της Ευρώπης μετά τη νίκη της κ. Μελόνι και των κομμάτων του συνασπισμού, που αναμένεται να σχηματίσουν κυβέρνηση σε λίγες εβδομάδες. Το γεγονός επίσης ότι ο συνασπισμός που πλειοψήφησε ερμηνεύθηκε ως επικίνδυνη αναβίωση του φασισμού στην Ιταλία δεν εξέπληξε. Η κ. Μελόνι έχει κατ’ επανάληψιν δηλώσει ότι δεν είναι φασίστρια, αλλά δεν γίνεται βεβαίως πιστευτή.

Είναι όμως ασφαλώς κορίτσι ενός «κατώτερου Θεού». Φοίτησε σε σχολή τουριστικών επαγγελμάτων και πριν ασχοληθεί αποκλειστικά με την πολιτική εργάσθηκε ως baby sitter, σερβιτόρα σε νυχτερινά μπαρ και ως δημοσιογράφος. Δεν έχει τις περγαμηνές του Μάριο Ντράγκι, αλλά μιλούσε τη γλώσσα που αντιλαμβάνεται ο χειμαζόμενος Ιταλός. Σε ηλικία 15 ετών έγινε μέλος της νεολαίας του «νεοφασιστικού» ιταλικού Σοσιαλιστικού Κινήματος. Αλλά η πλειονότητα των ηγετών που αναδείχθηκε στην Ανατολική Ευρώπη προερχόταν από τη νομενκλατούρα του καταρρεύσαντος κομμουνιστικού συστήματος. Οι άνθρωποι αλλάζουν αντιλήψεις.

«Πιστεύω ότι η μεγάλη πρόκληση της εποχής μας σε επίπεδο παγκόσμιο και όχι στην Ιταλία μόνον είναι μεταξύ όσων υπερασπίζονται την εθνική ταυτότητα και όσων την αντιμάχονται», είχε δηλώσει πρόσφατα η κ. Μελόνι σε συνέντευξή της, παραπέμποντας στον μεγάλο συντηρητικό Βρετανό θεωρητικό της εποχής μας Ρότζερ Σκράτον. Και προς σκανδαλισμό των Βρετανών –και όχι μόνον– πρόσθεσε: «Θα ήμουν πιθανόν Συντηρητική εάν ήμουν Βρετανίδα. Αλλά είμαι Ιταλίδα», είπε η κ. Μελόνι, η οποία έχει εκφράσει την αντίθεσή της με την πολιτική της μαζικής κρατικής παρεμβάσεως της Μαρίν Λεπέν στη γαλλική οικονομία. Επίσης ενδιαφέρον, πως κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, διότι με την άτακτη απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν ενθάρρυνε τον πρόεδρο Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία. Ας αναμείνουν συνεπώς οι «επαΐοντες» για λίγους μήνες, πριν αφορίσουν την κ. Μελόνι και την κυβέρνησή της, όταν θα αναλάβει τη διοίκηση της χώρας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT