Προς ΑΕΚτζήδες και μη…

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Η ανάμνηση που μου έχει εντυπωθεί ως πρώτη από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’80, σε ένα ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό. Παρότι στο γήπεδο ήταν παίκτες που έγραψαν ιστορία (Μαύρος, Βλάχος, Μανωλάς, Νικολούδης, Λεμονής), θυμάμαι ένα αργό, στατικό ποδόσφαιρο, το οποίο δεν ευνοούσε ο κακός, φθαρμένος χλοοτάπητας, ενώ η γεύση του αποτελέσματος ήταν πικρή. Η ΑΕΚ ισοφάρισε σε 2-2 στο 81΄ με τον Θωμά Μαύρο, ωστόσο δίκαιες ήταν οι διαμαρτυρίες για ένα γκολ της που ακυρώθηκε στο 10΄ και ένα πέναλτι που της καταλογίσθηκε.

Ενα νέο γήπεδο σε μια περιοχή, όπως αυτό της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, το οποίο παρουσιάζεται επισήμως αύριο στους φιλάθλους (μπράβο στην ΕΤ3 για την απευθείας μετάδοση), αποτελεί ευκαιρία για δημιουργία ενός τοπόσημου με πολυεπίπεδη αξία. Το στρατηγικό πλεονέκτημα μιας περιοχής έναντι άλλων εν μέσω παγκοσμιοποίησης αποκτάται και μέσω διοργάνωσης αθλητικών γεγονότων, καθώς ο αθλητισμός είναι από τα πλέον ισχυρά διαβατήρια ώστε η εικόνα μιας πόλης να μπορέσει να ταξιδέψει σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Στο πλαίσιο αυτό κυρίαρχη είναι η οικονομική διάσταση της λειτουργίας ενός σύγχρονου, άρτια εξοπλισμένου γηπέδου, λόγω των εσόδων που φέρνει, π.χ., με αύξηση του αθλητικού ή αστικού τουρισμού, και κατ’ επέκταση των επενδύσεων που μπορεί να προσελκύσει για την ευρύτερη περιοχή.

Aλλωστε, έχει παρατηρηθεί ότι οι συνοικίες επανατοποθετούνται στον αστικό χάρτη όταν αποκτούν μεγάλα στάδια που συνδέονται με ομάδες, το βεληνεκές των οποίων ξεπερνά τα όρια ενός δήμου, όπως για παράδειγμα το γήπεδο της δημοφιλούς σε όλη τη χώρα ΑΕΚ σε σύγκριση με τον περιφερειακό δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Σημασία έχει εάν οι ιδιοκτήτες της «Αγια-Σοφιάς» στη Νέα Φιλαδέλφεια δημιουργήσουν ένα απλό γήπεδο ή ένα δυναμικό κέντρο. Η ενίσχυση του πνεύματος αλληλεγγύης και συμπόρευσης κάτω από το όνειρο μιας ισχυρής, υγιούς ομάδας αποτελεί σημαντική πολιτισμική υπεραξία για τους κατοίκους μιας περιοχής. Η Νέα Φιλαδέλφεια γυρίζει σελίδα ελπίζοντας ότι το γήπεδό της θα εξελιχθεί σε ναό του φίλαθλου πνεύματος. Ο πρώτος εντός έδρας αγώνας της ΑΕΚ –κόντρα στον Ιωνικό, η εντός έδρας ήττα από τον οποίο το 2005 μας στέρησε το πρωτάθλημα– ας αποτελέσει την αρχή!

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT