Θεσσαλονίκη – Σμύρνη εν μέσω μποφόρ

Θεσσαλονίκη – Σμύρνη εν μέσω μποφόρ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα μποφόρ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να ανεβαίνουν συνεχώς και τις πολεμικές ιαχές από την απέναντι πλευρά να δυναμώνουν, τη Δευτέρα ενεργοποιείται η θαλάσσια σύνδεση μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Σμύρνης. Ηταν μια παλιά ιδέα, που επί χρόνια ζυμωνόταν στα δύο κοσμοπολίτικα και με ιστορικούς μεταξύ τους δεσμούς λιμάνια του Αιγαίου. Και πλέον, επιτέλους για όσους εργάστηκαν για την υλοποίησή της, εγκαινιάζεται το πρώτο δρομολόγιο του ελληνικών συμφερόντων επιβατηγού-οχηματαγωγού (μεταφέρει και φορτηγά) «Smyrna di Levante», που θα πηγαινοέρχεται στη γραμμή τρεις φορές την εβδομάδα. Εκ πρώτης όψεως, δεδομένων των συνθηκών, θα αναρωτηθεί κάποιος για την τύχη μιας πρωτοβουλίας σαν και αυτή των Ελλήνων επιχειρηματιών.

Στ’ αλήθεια, γιατί μπορεί να θέλει να βάλει τα λεφτά του ένας επιχειρηματίας σήμερα στο Αιγαίο, όπου πολεμικοί στόλοι και οι αεροπορίες βρίσκονται –σε επίπεδο ρητορικής τουλάχιστον– σχεδόν με το «δάχτυλο στη σκανδάλη». Μια απάντηση θα (μπορούσε να) ήταν ότι η ελληνική ναυτιλία μεγαλούργησε και έφτασε να κυριαρχεί στους ωκεανούς, αναλαμβάνοντας σε περιόδους κρίσης επικίνδυνα, τις περισσότερες φορές, ρίσκα.

Μια άλλη, αισιόδοξη, και ως τέτοια ας την κρατήσουμε, παράμετρος είναι ότι τα τουριστικά συμφέροντα στο Αιγαίο και στα μικρασιατικά παράλια ίσως να λειτουργήσουν ως (επιπλέον) λόγος αποτροπής ενδεχόμενης «τρέλας» για τον Τούρκο ηγέτη. Μια πολεμική σύγκρουση, έστω και ολίγων ωρών, στο Αιγαίο μπορεί να τα τινάξει όλα στον αέρα.

Ελλάδα και Τουρκία, αλλά και η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, έχουν επενδύσει τεράστια ποσά στα νησιά και στα απέναντι παράλια, τα οποία θα δεχθούν ακόμη και από ένα μίνι θερμό επεισόδιο ανεπανόρθωτο πλήγμα.

Τα ανταγωνιστικά συμφέροντα διεθνώς θα αρπάξουν την ευκαιρία για να εργαλειοποιήσουν μια τέτοια δραματική εξέλιξη και να στρέψουν την πελατεία τους σε άλλους, ήρεμους και ασφαλείς προορισμούς, καταδικάζοντας σε ερήμωση για πολλά χρόνια τον παράδεισο του Αιγαίου και τα τουρκικά παράλια. Ποιος Ευρωπαίος, Αμερικανός ή Ασιάτης θα θελήσει να κανείς διακοπές ή να επιβιβαστεί σε κρουαζιερόπλοιο για Μύκονο, Σαντορίνη, Κουσάντασι, Σμύρνη κ.λπ., όταν θα έχει παρακολουθήσει στην τηλεόραση σκηνές από κατάρριψη αεροσκαφών ή βύθιση πλοίων; Και αν, εν τοιαύτη περιπτώσει, η ελληνική οικονομία υποστεί σοβαρή ζημιά, που θα υποστεί, γι’ αυτήν της Τουρκίας, η οποία νοσεί βαρύτατα, θα αποδειχθεί καταστροφική. Δεν τα ξέρει όλα αυτά ο Ερντογάν ή αδιαφορεί; δύσκολη απάντηση. Και τούτο γιατί είναι αδύνατον να μπει κάποιος στο μυαλό ενός αυταρχικού και παρορμητικού ηγέτη, ο οποίος τρέμει στην ιδέα ότι μπορεί αύριο να μην εξουσιάζει και, επομένως, είναι ικανός για όλα. Μένει, λοιπόν, να δούμε αν το «Smyrna di Levante» θα αντέξει σε αυτήν την τρικυμία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή