Το χαρτομάνι διώχνει επενδυτές

Το χαρτομάνι διώχνει επενδυτές

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την έναρξη της λειτουργίας του μετρό στις αρχές του χρόνου και την ολοκλήρωση ή δρομολόγηση και κάποιων άλλων μεγάλων έργων η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να ταξιδέψει στο μέλλον.

Οι γεωπολιτικές αλλαγές στην περιοχή, σε συνδυασμό με τα γεωγραφικά της πλεονεκτήματα, την έχουν ανεβάσει ψηλά στον χάρτη του διεθνούς ενδιαφέροντος, γεγονός που αποτυπώνεται και στις πολλές και σημαντικές ξένες επενδύσεις που καταφθάνουν στην πόλη.

Εχω όμως την αίσθηση, και δεν είμαι ο μόνος, ότι η ηγεσία της δεν έχει αντιληφθεί ότι στην προκυμαία της δένει μεγάλο αναπτυξιακό «καράβι» και αντί να το διευκολύνει, συμπεριφέρεται με τρόπο που δίνει την εντύπωση ότι δεν το θέλει. Μια ματιά στα όσα συμβαίνουν στον τομέα της αγοράς ακινήτων βεβαιώνει του (γραπτού) λόγου το αληθές.

Το ενδιαφέρον ξένων επενδυτικών σχημάτων να τοποθετήσουν τούτη την εποχή κεφάλαια στην αγορά, ειδικά στο ιστορικό κέντρο, μικρών και μεγαλύτερων ξενοδοχείων, παλαιών πολυκατοικιών, οικοπέδων και διαμερισμάτων, τείνει να λάβει χαρακτηριστικά πυρετού, με κορυφαίους αγοραστές τους Ισραηλινούς.

Εως εδώ όλα καλά, γιατί επί του πεδίου τούς επενδυτές περιμένει ένας γολγοθάς, σε σημείο που κάποιοι να καταριούνται την ώρα που έβαλαν τα λεφτά τους και μερικοί να προσπαθούν να ξεφορτωθούν το ακίνητο που μόλις αγόρασαν, για να γλιτώσουν τη γάγγραινα της γραφειοκρατίας και της αδυναμίας των υποστελεχωμένων υπηρεσιών του Δημοσίου να διεκπεραιώσουν τα προβλεπόμενα.

Εμπλεκόμενοι στις αγοραπωλησίες ακινήτων, σοβαροί άνθρωποι, έχουν να αφηγηθούν απίστευτες ιστορίες.

Οπως ότι η πολεοδομία έχει μόνο έναν μηχανικό για να ελέγχει τα τοπογραφικά σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα του Δήμου Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα για το τοπογραφικό ενός άδειου οικοπέδου να απαιτούνται τουλάχιστον έξι μήνες(!) ή εάν κάποιος αγοράσει ένα διαμέρισμα θα πρέπει να περιμένει ένα χρόνο για να καταχωρισθεί στο κτηματολόγιο.

Σε μια άλλη κραυγαλέα, και ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί, περίπτωση το σύστημα δεδομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης μετά το «χακάρισμα» που υπέστη πριν από τρία χρόνια, δεν δουλεύει και οι τοπογράφοι είναι αναγκασμένοι να ανοίγουν παλαιούς μεγάλους χάρτες, ενώ οι γνωμοδοτήσεις από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, για μεγάλης αξίας ακίνητα στο ιστορικό κέντρο, μπορεί να καθυστερήσουν μέχρι και δύο χρόνια.

Η ταλαιπωρία των ξένων επενδυτών που αγόρασαν ιστορικό ξενοδοχείο επί της Εγνατίας Οδού και επί τρία χρόνια βρίσκονται στη διαδικασία της αδειοδότησης, συζητείται ευρέως στην πόλη. Μια ισραηλινή εταιρεία που αγόρασε τρία ακίνητα, αποφάσισε να τα ξεφορτωθεί και να επιστρέψει στη Βαρκελώνη, όπου δεν έχει τέτοια εμπόδια. Και άλλοι επενδυτές έχουν αρχίσει να φεύγουν. Η δυσαρέσκεια για τα αντικίνητρα μεταφέρεται στα διεθνή κέντρα των επενδυτών και αυτό θα αποβεί εις βάρος της πόλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή