Γεννημένη δύο φορές

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Οταν οι διασώστες στην Τζαντάιρις, μια πόλη της Συρίας κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, εντόπισαν κάτω από τα ερείπια τετραώροφης πολυκατοικίας ένα νεογνό, ο ομφάλιος λώρος δεν είχε αποκοπεί από τη μητέρα του, Ααφρα. Τη νεκρή μητέρα του. Οπως φαίνεται από τις μαρτυρίες των διασωστών, το μωρό γεννήθηκε μέσα στα ερείπια αλλά η μητέρα του δεν κατάφερε να επιβιώσει. Καταπλακώθηκε στο σπίτι της μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία.

Δεν ξέρουμε καν το όνομα που οι γονείς ήθελαν να δώσουν στο τριών ημερών νεογέννητο, αφού η οικογένεια ξεκληρίστηκε. «Αναζητούσαμε την οικογένεια μέσα στα ερείπια, γιατί κανείς τους δεν είχε δώσει σημεία ζωής μετά τον σεισμό. Τους βρήκαμε τον έναν κοντά στον άλλον, ανασύραμε τα πτώματα της μητέρας, του πατέρα και της αδελφής του. Στη συνέχεια, μέσα στα χαλάσματα ακούσαμε έναν ήχο. Απομακρύναμε τα χώματα και είδαμε το μωρό. Ηταν ακόμη ενωμένο με τη μητέρα του, ο ομφάλιος χώρος δεν είχε κοπεί», είπε στα ΜΜΕ φίλος της οικογένειας.

Η ιστορία συγκινεί αν σκεφτούμε αυτή την τοσοδούλα ύπαρξη που βγαίνει ζωντανή κάτω από τις βαριές πλάκες που κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτο. Η διάσωση του βρέφους μοιάζει να μεταδίδει ένα μήνυμα ζωής – αισιοδοξίας μέσα από τα συντρίμμια. Μία άλλη ερμηνεία της διάσωσης είναι τα τραγικά παιχνίδια που παίζει το πεπρωμένο στον άνθρωπο.

Οι εικόνες της βύθισης πολυώροφων κτιρίων στοιχειώνουν το βλέμμα και τη μνήμη όλων μας, όπως θα στοιχειώνουν την ψυχή του κοριτσιού από την Τζαντάιρις, που θα μεγαλώσει όχι μόνο χωρίς οικογένεια, αλλά και χωρίς αναφορές-κειμήλια για την εικόνα της οικογένειάς της. Νεανικές φωτογραφίες των γονιών, από τον γάμο τους, από την κοινή ζωή τους, ενθύμια οικογενειακά, καταπλακώθηκαν κάτω από τα ερείπια του σπιτιού. Πώς ήταν ο πατέρας της; Ομορφος, κοντός, με γαλανά μάτια; Το παιδί όχι μόνο θα στερηθεί την αγκαλιά της μάνας του, αλλά δεν θα έχει ούτε καν μία φωτογραφία με το βλέμμα της για να στηριχθεί, να βρει μια οικογενειακή θύμηση.

Ο σεισμός κατέστρεψε τα πάντα. Δεν ξέρω εάν πιο επώδυνο είναι η φυσική απουσία των γονιών ενός παιδιού σε μικρή ηλικία ή η διαγραφή των τεκμηρίων της μνήμης του. Το κορίτσι θα ζήσει και θα μεγαλώσει σε μια κατεστραμμένη πόλη, χωρίς ρίζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT