Το διακύβευμα των εκλογών

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το διακύβευμα όλων των εκλογών στην Ελλάδα, από την εποχή του Τρικούπη, δεν είναι η αντίθεση μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας. Ούτε μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς. Είναι μεταξύ της προόδου και της παράδοσης του κλεφταρματολισμού. Το κλειδί του διαχωρισμού είναι η Ευρώπη. Από τη μια βρίσκονται εκείνοι που επιδιώκουν να εξισωθούμε με τις χώρες της δυτικής Ευρώπης, ώστε οι φτωχοί της χώρας μας να μην είναι φτωχότεροι από τους φτωχούς των άλλων, και από την άλλη οι πολέμιοι κάθε ευρωπαϊκού εκσυγχρονισμού. Την πρόοδο εκπροσωπεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η πορεία της είναι αταλάντευτη ούτε ότι δεν υπάρχουν αντίθετες δυνάμεις μέσα στη Ν.Δ. Την καθυστέρηση εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα, που και αυτός περιέχει αντίθετες δυνάμεις.

Αυτή την κύρια αντίθεση προσπαθούν να πνίξουν οι (αμειβόμενοι) εκλογικοί σύμβουλοι των δύο κομμάτων μέσα σε δευτερεύουσες αντιθέσεις, προκειμένου να αλιεύσουν συγκυριακές ψήφους από ευκαιριακούς ψηφοφόρους. Συνειδητά κατεβάζουν το επίπεδο του προεκλογικού αγώνα, στηριζόμενοι στις μετρήσεις που έκαναν πριν από αυτούς τα τηλεοπτικά κανάλια. Τα σκουπίδια που μας ταΐζουν τα κανάλια είναι αποτέλεσμα της ανάγκης τους για περισσότερη τηλεθέαση. Με αυτά απευθύνονται σε περισσότερο κόσμο. Οι εκλογικοί σύμβουλοι τα χρησιμοποιούν για τον ίδιο λόγο, χρωματίζοντάς τα ιδεολογικά, ρίχνοντας ο ένας άπλετη λάσπη και ο άλλος απαντώντας αναγκαστικά στο ίδιο επίπεδο. Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε με σκάνδαλα, Πάτσηδες, υποκλοπές, συνταγματικές εκτροπές, χούντες και άλλα τέτοια δευτερεύοντα.

Το τρίτο κόμμα, το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, για να μη θεωρηθεί δορυφορικό, αγωνίζεται να κρατάει ίσες αποστάσεις μεταξύ προόδου και καθυστέρησης. Κάτι που το ωθεί σε αντιφατικές απόψεις και ενέργειες. Για να σπάσει το αδιέξοδο, η Αννα Διαμαντοπούλου με δύο άρθρα της εισηγείται ένα διαφορετικό, αυτόνομο περιεχόμενο στον προεκλογικό αγώνα του, ώστε να προβάλει μια δική του ατζέντα. Δεν φαίνεται να εισακούεται από την ηγεσία. Τα υπόλοιπα κόμματα, αριστερά και δεξιά, ανήκουν στις δυνάμεις της καθυστέρησης.

Φοβάμαι ότι η ολοένα αυξανόμενη λάσπη αποκτά τη δική της δυναμική. Ανεβάζει ολοένα το θερμόμετρο, υπερβαίνει τα εσκαμμένα και κανείς δεν ξέρει μήπως αυτό παρασύρει τη φρόνηση και καταλήξει σε σοβαρές βλάβες της κοινωνίας. Για τον λόγο αυτόν οι εκλογές πρέπει να επισπευσθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή